xConnect 0 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witam! Zastanawiam się nad zakupem iPhone 6s. Napotkałem na pewną aukcje na allegro. Moje pytanie brzmi, czy zakup będzie bezpieczny i czy nie dostane jakiejś podróbki bądź używanego telefonu? Link do aukcji: http://allegro.pl/iphone-6s-16gb-space-gray-dostawa-5-10-dni-kurier-i6710577635.html Link to post Share on other sites
Rozwiązanie jutjub 1565 Napisano 12 Maja 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Nie wystawiają faktury vat, a poza tym masz napisane: lokalizacja : Hong Kong, możliwe, że dostaniesz refuba. 1 Link to post Share on other sites
wojciech7 1 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Nie radzę, lepiej idź do Harrego z Tybetu lub dzwoń po jasnowidzach czy ten jegomość od telefonów nie wyśle cegły lub refuba w najlepszym razie, bo kto da Ci pewniaka że nie wtopisz? 1 Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Dokładnie, dodatkowo wersja 16gb to kiepski pomysł. Link to post Share on other sites
xConnect 0 Napisano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) Za to tutaj już powinno być ok? http://allegro.pl/apple-iphone-6s-32gb-gold-silver-gray-wysylka-24h-i6778005899.html Edytowane 12 Maja 2017 przez xConnect Link to post Share on other sites
jutjub 1565 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Niestety nie, wystawiają fakturę vat marża. Poczytaj o niej http://forum.benchmark.pl/topic/171615-r%C4%99kojmia-gwarancja-europejska-f-vat-mar%C5%BCa-itp-poradnik-kupuj%C4%85cego/ Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Musi być Faktura Vat 23% a nie marża. Link to post Share on other sites
wandal 236 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Refub jest odnawiany przez autoryzowany serwis na oryginalnych częściach i pozostaje na ten temat informacja w bazie - można to sprawdzić, za darmo. iPhone'y wysyłane z Hong Kongu to nawet nie refuby, tylko używane telefony z wymienioną obudową i przednią szybką (lub szybką wraz z ekranem), tak, żeby wyglądały jak nowe. Odnośnie pierwszej aukcji, którą tutaj umieściłeś - "Real Photos" przedstawiają iPhone 6 (Gold) oraz iPhone 6s (Rose Gold) - obydwa egzemplarze mają nowe, nieoryginalne obudowy z tyłu. Z iPhone'ami jest tak, że każdego można łatwo sprawdzić w internecie po numerze IMEI. Kilka lat temu spotkałem się z firmą sprzedającą wtedy nowe, zafoliowane iPhone 5 zza granicy (na Allegro). Na zdjęciach było widać numery IMEI, które znajdują się na spodzie pudełek (według informacji w aukcji były to zdjęcia egzemplarzy, które były na sprzedaż). Po kilku minutach okazało się, że "nówki" były z każdej części świata.. Hong Kong, Szwecja, Austria i tak dalej.. Telefony sprzedawane w 2015/2016 roku (dokładnie nie pamiętam) jako nowe, nieaktywowane, w fabrycznie zafoliowanych pudełkach przez konto firma ze standardem Allegro miały za sobą 2 letni kontrakt u zagranicznego operatora. Niektóre miały aktywnego simlock'a, niektóre nie. Prosiłem sprzedającego o wyjaśnienie sprawy - usunął zdjęcia z widocznymi numerami IMEI z aukcji i nic nie odpowiedział. Administracja Allegro otrzymała ode mnie wyraźne dowody na to, że sprzedawane egzemplarze nie są nowe. Podziękowali za zgłoszenie i tym samym napisali, że nic w tej sprawie nie mogą zrobić. A telefony, które były wystawiane jako nowe, nadał wisiały na Allegro i się sprzedawały. Sprzedający nie stracił "standardu Allegro". Jaki kraj, takie standardy. Na chłopski rozum: skoro iPhone 6s kosztuje obecnie ponad 2500 zł w sklepach (np. 2829 zł bezpośrednio od Apple), to nie kupisz nówki za 1500 zł, musisz się z tym pogodzić. Albo kupisz używkę, którą wcześniej sprawdzisz i masz pewność, że jest ok, albo kupisz w normalnym sklepie, ale zapłacisz o wiele więcej. 2 Link to post Share on other sites
Recommended Posts