procek 2 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 No właśnie... a o większej częstotliwości? Co się dzieje z pamięciami o większych częstotliwościach, których nie ma w specyfikacji płyty gdy komputer jest składany w sklepie po takim zamówieniu np.?? np.płyta ma w specyfikacji obsługę pamięci o częstotliwości 1333MHz, 1066MHz i mniejszych, a ja zamówię 1800MHz?? Takie pamięci są przeznaczone do OC. Ustawiasz je np na 1333MHz, a podkręcając procesor przez szynę podkręcasz jednocześnie pamięci - i one na 100% na to pozwolą i będą stabilne. Bo jak kupisz 1333MHz, to może się okazać, że przy OC pamięci cię ograniczają. No i można też dać te 1800 na 1333 MHz, ale np CL6 - podczas gdy pamięci 1333MHz mają CL7 lub 9. Cytuj Link to post Share on other sites
MaCiuŚ 202 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Nigdy nie bawiłem się w OC więc nie wiem o co kaman. Chodzi mi o to aby na płytce ktora nie ma w specyfikacji danej częstotliwości pamięci, pamieci te działaly z predkością 1800MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Bez OC nie będą działać z prędkością 1800 MHz, tylko 1333 MHz - takie ustawienia standardowe zakłada producent płyty, chipsetu i procesora - szybsze pamięci są obsługiwane nieoficjalnie, najczęściej poprzez OC. Poza tym pamięci 1800 MHz można ustawić na 1333 MHz i ustawić niższe timingi, co przełoży się na szybsze ich działanie - po co się upierać na te 1800 MHz? Jak drażni cię to, że nie będą one działać z podaną prędkością, to weź pamięci 1333 MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 nie ma możliwości aby chodziły na 1800MHz... będą chodziły najwyżej na 1333 z tego co umiem czytać... edit ekhm procek Cytuj Link to post Share on other sites
MaCiuŚ 202 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Żeby płyta główna obsługiwała pamięci pracujące z częstotliwością 1800MHz (standardowo dla tych pamięci) trzeba podkręcić.... ?? Można poprosić o szczegółową instrukcję dotyczącą tego wątku, zawierającą co i jak po kolei trzeba zrobić aby działały z taką prędkością jaką powinny (1800MHz) o tych samych timingach itp.?? Bardzo bym poprosił. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Żeby płyta główna obsługiwała pamięci pracujące z częstotliwością 1800MHz (standardowo dla tych pamięci) trzeba podkręcić.... ?? Można poprosić o szczegółową instrukcję dotyczącą tego wątku, zawierającą co i jak po kolei trzeba zrobić aby działały z taką prędkością jaką powinny (1800MHz) o tych samych timingach itp.?? Bardzo bym poprosił.Ile razy można ci tłumaczyć, że te pamięci mają prędkość 1800MHz dlatego, że są przystosowane do podkręcania i producent gwarantuje ich poprawne działanie przy szybkości 1800Mhz, która wiąże się z podkręceniem szyny (a w tym procesora)? Jeszcze raz: Pamięci są specjalnie szybsze niż normalne po to, by nie były ograniczeniem przy OC procesora. Nikt nie powiedział, że uda ci się z procesora wyciągnąć tyle, by pamięci pracowały na 1800MHz. Ich nominalna częstotliwość bez podkręcania to 1333MHz i mają to zapisane w SPD. Teraz takie porównanie: jak kupujesz zasilacz np 500W to też będziesz dążył do tego, żeby cały czas pracował na full i dostarczał 500W mocy? Cytuj Link to post Share on other sites
MaCiuŚ 202 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 A tak apropo pamięci do AMD... Na płytę Asus CROSSHAIR III FORMULA lepiej jest wziąć pamięci 1333MHz z CL6 czy może 1600MHz z CL7 ?? Mowa tu o OCZ DDR3 2x2GB z serii Reaper Lub jeśli ktoś stwierdzi to z Platinium też mogą być Sorry za post pod postem ale nie wiem czy sie doczekam odpowiedzi ?????? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 A tak apropo pamięci do AMD... Na płytę Asus CROSSHAIR III FORMULA lepiej jest wziąć pamięci 1333MHz z CL6 czy może 1600MHz z CL7 ?? Mowa tu o OCZ DDR3 2x2GB z serii ReaperObie będą dobre i OC będzie niezłe. Ja bym brał tańsze Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts