HarryUp 0 Napisano 4 Maja 2017 Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Witam, składałem znajomemu komputer (https://www.morele.net/inventory/info/uwbGD9/). Wszystko szło gładko do momentu gdy trzeba było ten komputer odpalić. W momencie włączania, zapala się na pare sekund diodra dram, po czym gaśnie i komputer działa nadal ale do monitora nie jest wysyłany żaden sygnał. Próbowałem wyciągania ramu i wkładania do innego socketu, resetowania biosu przez wyciąganie baterii, wyciągnięcia karty graficznej itd.Od zasilacza do płyty głównej kabel procesora jest przedłużony zwykłą przedłużka 4pin. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Maja 2017 Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Bios pod Kaby Lake został wgrany? Powinna być wersja minimum 2A. Cytuj Link to post Share on other sites
rbialo 9 Napisano 4 Maja 2017 Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Trochę off topic, ale co w tym kontekście znaczy DRAM? Domyślam się, że chodzi o kontrolkę diagnostyczną na płycie głównej, ale co konkretnie znaczy "DRAM"? To jakiś akronim? Od czego? Bo oczywiście jak szukam w google to mi znajduje tylko Dynamic Random Access Memory albo jakiegoś rapera... Cytuj Link to post Share on other sites
HarryUp 0 Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Zanim oddam płytę do serwisu, bo okazało się że ma nieaktualny BIOS, chciałbym zapytać, czy nie dałoby się go zaktualizować z poziomu samej płyty głównej. Próbowałem sticka sformatowanego do fat32 z wgranym romem i przyciskania alt+f2 ale zdaje się nie działać. Edytowane 5 Maja 2017 przez HarryUp Cytuj Link to post Share on other sites
fatalsmile 0 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Musiałbyś mieć procesor odpowiedni (intel skylake). Inaczej nie da rady. Edytowane 5 Maja 2017 przez fatalsmile Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts