Sentymentalny 78 Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, Wybaczcie, jeśli poniższe pytania będą brzmiały dla Was banalnie, ale wolę się upewnić... Po niemal dekadzie jazdy na różnych Radeonach, postanowiłem zmienić GPU na coś ze stajni Nvidii. Wybór padł na legendarnego GTX'a 970 od MSI w wersji 100ME (używany). I teraz tak: 1. Napięcia - najniższe w idle wynosi 0.8560 V, a w stresie 1.0810 V (przy maksymalnym taktowaniu rdzenia 1114 MHz) - czy to są dobre, normalne wyniki, czy któreś z napięć jest za wysokie? 2. Czasem przy przeglądaniu neta i mając odpalone w tle niewielkie programiki (jakiś komunikator, Office, Afterburner itp.) widzę że taktowanie rdzenia (razem z taktowaniem pamięci) nagle skacze (obrazek poniżej), czy to tak ma być? Kiedyś przez krótki czas testowałem RX'a 470 także od MSI i on też miewał takie krótkotrwałe skoki, ale nie wiem czy to jest miarodajne. Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź http://i.imgur.com/s8J0FMe.jpg Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Sentymentalny Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Napięcia są dobre, nawet nie ma pełnego 1.1 w stresie więc jest okej. Tak, takie skoki taktowania są normalne w trakcie użytkowania grafiki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Dzięki za wyjaśnienie. Jeszcze mnie naszło takie spostrzeżenie - przetestowałem grafę w dwóch grach przy wyłączonej synchronizacji pionowej, i taktowanie rdzenia dobiło do 1316 MHz, a napięcie do 1.2 V Gdy mam v-sync on, to rdzeń nie przekracza domyślnych wartości (które podałem w pierwszym poście). Skąd aż 1316, skoro najwyższy Boost Clock wg producenta to 1279 MHz? Karty nie kręciłem, a poprzedni właściciel tylko w Afterburnerze robił OC, więc u mnie działa na domyślnych zegarach. Wiadomo, że będę miał v-synca włączonego, ale tak pytam z czystej ciekawości. Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 A to przypadkiem nie jest dlatego, że posiada ten cały boost 2.0 czy 3.0? W momencie kiedy karta daje radę wyciągnąć większe taktowanie, dzięki większemu napięciu i nie ma przy tym artefaktów to tak jakby sama z siebie pozwala dać więcej, a co za tym idzie, lepszą wydajność, więcej klatek na sekundę itp. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Bardzo możliwe, a da się to jakoś wyłączyć? Chciałbym dla świętego spokoju, nawet podczas wyłączonej synchronizacji pionowej, aby taktowanie nie było wyższe niż domyślne, tj 1114 MHz. Taka wartość jest dla mnie zupełnie wystarczająca. Uruchomiłem dla testu dość starą gierkę bez v-synca i w menu miałem 2,5 tysiąca fps, przy taktowaniu 1316 MHz i napięciu 1.2 V. Oczywiście liczba klatek w samej grze spadła do ok 500, ale taktowanie się nie zmniejszyło. Jak temu zaradzić, by nawet bez v-synca grafa aż tak nie szalała? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts