Skocz do zawartości

Składanie zestawu ok. 15000zł

Recommended Posts

Witam.
W przyszłym miesiącu planuje zakup nowego PC.

- Budżet to około 15000zł, liczę na argumenty dlaczego wydanie tysiaka mniej lub więcej miałoby znaczenie.

- Przeznaczenie to głównie gry, ale nie wykluczony również streaming. Zależy mi na wysokich detalach, ale przy tym dobrych fpsach.

- Skoro wyszedł gtx 1080 Ti, to pomyślałem, że warto iść w tym kierunku. Dodam tylko, że wciąż wolę "stare" dobre intele, zamiast ryzena.

- Rozdzielczość 4K to trochę przesada, a Sli to tylko dodatkowa temperatura - być może ktoś zmieni moje zdanie, podważając i argumentując inne wybory :P

- Komputer ma wystarczyć na kilka dobrych lat, ale nie musi zawierać bajeranckiego wyglądu.

Załączam na wstępie jedną propozycję.

http://www.morele.net/inventory/info/cqsPxl

Powiedzcie co sądzicie, czy warto coś zmieniać, albo na co zwrócić uwagę. Czy np. patrząc na ten zestaw podkręcanie procka to podstawa itd.

można dołożyć 100zł i kupić samsunga 960 pro 1489zł, zamiast tego OCZ, lub zrezygnować z tego SSD SATA na TLC i kupić na razie 1TB M.2 
Po co w ogóle 2 dyski ? Jakoś konkretnie pod coś to kupujesz, bo obecnie na rynku SSD pod SATA trochę krucho, ale znowu jeśli nie ma powodu, to po co płacić 150-200% więcej za szybkie dyski nvme 

kartę nie od MSI jest cichsza ( choć najlepiej zobaczyć na testy ) ? 
płytę jakoś specjalnie kupujesz tak wysoki model ? 
Jaki monitor do zestawu ?  
Jak wysoko zamierzasz podkręcać CPU ? 

Co do zasilacza to się wtrącać nie będę, no chyba że chcesz żebym coś tańszego polecił. Mało osób wie w ogóle że istnieje ten model, więc pewnie odrobiłeś lekcję i wybrałeś go specjalnie, zamiast bardziej przystępnych cenowo RMx, czy SF leadex 

Ogólnie co do zestawu, można zejść z płyty i zasilacza, miejsce dyskowe do negocjacji ( czego potrzebujesz ), prócz tego wydaję się ok 

Monitor: AOC AG271QG

Karty nie chciałbym zmieniać akurat.

Odnośnie podkręcania CPU to właśnie chciałbym się dowiedzieć czy to wgle konieczne.

Wydawało mi się, że to dobra płyta, co z nią nie tak? Komputer ma styknąć na kilka lat, więc kupowanie takiej przyszłościowo ma sens?

No i sam nadal się zastanawiam nad tymi dyskami. Wiem, że chcę tę m2 OCZ, ale chciałbym trochę zaoszczędzić na dysku z SATA. Zastanawiam się teraz jaki model zamiast 1tb byłby odpowiedni. Jakieś 500 bądź 250~ gb by mi wystarczyło tak naprawdę. Jakieś propozycje?

edit. 1tb M.2 nie ma chyba żadnego rozsądnego wyboru, dlatego dzielę na dwa dyski. Może niesłusznie?

Zdecydowałem, że zamienię OCZ na Samsuna, jest zdecydowanie szybszy i ma też dobre opinie. Zostaje kwestia drugiego dysku. Czy kupienie GoodRam Iridium Pro 240GB jest sensownym wyborem? Aktualnie mam dysk 1tb i wykorzystuję 3/4 jego miejsca, dlatego drugi dysk nie musi mieć 1TB tak jak to miało miejsce na liście.

Zrobiłem nowy koszyk bez drugiego dysku: https://www.morele.net/inventory/info/YNaUdh/

Edytowane przez EmEryT
Odnośnie podkręcania CPU to właśnie chciałbym się dowiedzieć czy to wgle konieczne.

szczerze, i7-7700K się słabo kręci, bo jest cieplejszy od SL, i stock już do 4.5GHz w boost, więc koniecznie nie jest, ale zawsze OC CPU da ci wzrost wydajności, co przy gtx 1080Ti będzie pewnie dość widoczne, więc w zestawie za 15k, gdzie liczy się wydajność, aż żal nie iść w OC. 

Wydawało mi się, że to dobra płyta, co z nią nie tak?

Jest droga, nic poza tym ( mocna sekcja, fajne rozłożenie złącz, 3 złącza m.2, aż 10 złącz SATA III, trochę mało USB, ale kto co lubi ) pytanie czy jest to ci na tyle potrzebne, aby za to dopłacić ( standardowe 2 złącza M.2 + 6 SATA III ci nie starczy ? )

1tb M.2 nie ma chyba żadnego rozsądnego wyboru, dlatego dzielę na dwa dyski. Może niesłusznie?

hmm, Plextor M8PeGN za 1624zł kupisz, może byś ciekawą alternatywą zamiast MX300 SATA III na TLC za 1275zł, i ekstremalnie wydajnego samsunga 960 pro 512GB 1489zł ( jeśli nie będzie dużo pracy na dysku, typowo do obróbki wideo itp., to może ci starczy, popatrz sobie, bo w normalnym użyciu na serio będzie trudno zauważyć różnice )  

Oczywiście w wersji bez radiatora zobaczysz throttling termiczny, no ale coś za coś, aż tak intensywnie chyba nie będziesz go używać ? 

Aktualnie mam dysk 1tb i wykorzystuję 3/4 jego miejsca,

Jaki to dysk i czy będziesz go montować w tym zestawie ? 

To dysk hdd, a obecny komputer i tak w całości sprzedaję znajomemu, więc tylko nowy sprzęt będzie montowany. Dlatego zastanawiałem się nad tym drugim dyskiem. Z tego co napisałeś to widzę, że są nawet 3 miejsca M.2, to znaczy, że gdyby brakowało mi miejsca na jednym Samsungu 960 Pro zawsze mogę dokupić drugiego, tak samo szybkiego. Jeżeli okaże się, że rzeczywiście jest trochę mało miejsca to chyba będzie najlepsza opcja. O ile rzeczywiście będę mógł podłączyć drugiego takiego samego.

O ile rzeczywiście będę mógł podłączyć drugiego takiego samego.
mówisz o raid, czy po prostu podłączeniu kolejnego dysku M.2 ? bo na tej płycie normalnie aż 3 możesz podłączyć.  
Ps. co z tym streamingiem, będziesz zapisywał obraz i później obrabiał, czy tylko do internetu od razu, bez kopii itp, bo jeśli tylko do internetu, to na serio nie widzę potrzeby aż tak szybkiego dysku jakim jest 960 pro ( oczywiście, skoro masz kasę możesz sobie pozwolić na najszybszy dysk na rynku, ale na serio przemyśl to sobie )

Nie wiem jak bardzo skuteczny jest raid, i czy wgle warto go używać. Jeżeli chodzi o streaming to od razu do internetu, raczej rzadko bawiłbym się w obróbkę. Wydaję mi się, że ten samsung spokojnie wystarczy, a cenowo dla mnie jest znośnie. Problemem może być tylko miejsce na dysku właśnie. No... przyszłość pokaże, czy będę potrzebował drugiego dodatkowego dysku :)