shox9 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam! Od paru dni grają w COD4 czy Empire total war po paru chwilach grania wyskakuje mi BSOD. Sprawdziłem programem WinDbg że problem leży w pliku o nazwie atikvmag.dll wersję sterowników mam Catalyst 9.5 więc dosyć nowe. No i o co tu chodzi, gdzieś na zachodnich forach wyczytałem że może to być niestabilna praca systemu nie powiem trochę się bawiłem w OC no i nie wiem co z tym fantem zrobić czy wgrać nowe stery czy co....? Moja konfiguracja Intel Pentium Dual Core E2200 2.2Ghz @ 2,93Ghz Noctua NH-C12P Gigabyte GA-P35-DS3L Kingston HyperX 2x2GB 800Mhz Cl4 HD 4850 Palit Sonic 512Mb Chieftec 500W Cooler Master CM690 czarna z oknem Dysk 250Gb seagate Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Pierwsze co to usuń sterowniki driver cleanerem i zainstaluj najnowsze 9.6. Cytuj Link to post Share on other sites
shox9 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Pobrałem ten program i nowe stery ale jak się z tego programu korzysta? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Z listy wybierasz sterownik i wciskasz clean. Na Viście ten program nie działa więc dokładniej Ci nie opisze. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Na początek sprawdź, czy problem występuje również bez OC. Przywróć wszystko do standardowych ustawień i wtedy zobacz. Bo być może tu jest problem. A jak to nie pomoże, to kombinuj dalej. Tak od razu: jakie temperatury podczas grania? (Riva Tuner + log w tle > podaj temperatury tuż przed BSODem). Cytuj Link to post Share on other sites
shox9 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Ok to tak usunołem te stare stery tym programem i zainstalowłem nowe wersję 9.6 a jeśli chodzi o Bios to może też coś w tym być bardzo możliwe że mogą to być błędy RAM. Trochę dziwne ale miałem kiedyś też Kingstony Hyperx tylko 2x1Gb 1066Mhz i procek kręcił się bez problemu do 3.6Ghz,teraz mam te i dziwne ale nie mogę przeskoczyć fsb=266 a pamieci ustawione na 2:3 4-4-4-12 400Mhz napięcie 2.0V Cytuj Link to post Share on other sites
hardwarowiec 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Jak dla mnie tu "super karta Palita" daje się we znaki. Edit:Albo rzeczywiście pamięci które wysławiane są a okazują sie zwykłą tandetą. Cytuj Link to post Share on other sites
shox9 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Zła nie jest wszystkie gry na full detal przy lcd 19 cal Cytuj Link to post Share on other sites
hardwarowiec 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Karty HD4850 są bardzo dobre jednak nie od Palita gdyż produkuje on wadliwe i awaryjne karty. Każda marka kupuje silnik od AMD , a reszte podzespołów dobiera sama. Karty Palita może i są wydajne jednak daremnie wykonane. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Przede wszystkim nie silnik, tylko chipset. Poza tym firmy sprzedają też karty od początku do końca zaprojektowane przez ATI - tzw. karty referencyjne. A i jak nie wiesz co znaczy słowo "nadaremnie", to go nie używaj. Cytuj Link to post Share on other sites
hardwarowiec 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Daremny=słaby daremnie=słabo , wyraz z języka potocznego(przynajmniej ja tak potocznie mówie) Co kart to racja pomyliłem się ,nie silnik tylko chipset . Referenty są dobre jednak palit takowych nie posiada. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Tak jak napisał procek: 1.Przywróć standardowe ustawienia sprzętu. 2.(Jeśli 1 nie pomógł)Podnieś napięcie na pamięciach do 2.1V 3.Zreinstaluj sterowniki, 4.Sprawdź kartę w innym komputerze. Co do samego Palita - miałem 7300GT GDDR3 i kręcił się świetnie, zero problemów z kartą przez rok pomimo że pracowała na granicy przekroczenia max. temperatury rdzenia. Hardwarowiec - miałeś w ogóle kiedyś palita? EDYTA: Słownik się kłania.. http://www.sjp.pl/daremnie Cytuj Link to post Share on other sites
hardwarowiec 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Kiedyś Palit może i robił dość dobre karty graficzne jednak teraz chcąc zaistnąć na rynku produkuje produkty z gorszej jakości części. Nie mogę tego powiedzieć na swoim przykładzie bo takowej karty nie posiadałem , lecz wychodzi na to że są to najbardziej awaryjne karty w sprzedarzy. Ogólnie rzeczy biorąc kojarzą mi się z czymś złym i nigdy produktu tej firmy nie kupię. Edit:Co na to poradzę że słowo to ma dla mnie dwojakie znaczenie ? Zabrakło mi słowa i użyłem tego poprostu. Cytuj Link to post Share on other sites
shox9 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Więc tak: 1 Nowe stery 2 Zmniejszenie timingów z 44412 na 55515 3 Podniesienie napięcia procka z 1.32 na 1.35v Efekt 3 godziny grania w COD 4 zero BSOD chyba coś to dało A co do Palita to się nie czepiajcie może i wykonanie nie jest z najwyższej półki ale przynajmniej tanie . Cytuj Link to post Share on other sites
hardwarowiec 0 Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Ja już moje opinie odnośnie Palita zachowam dla siebie. Bo to robi więcej złego niż dobrego. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaszczur227 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 to chyba nie jest temat o "Palicie" xD Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts