kubbak 10135 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Rodzicom padł TV. Potrzebują czegoś w zamian. Plazma lub LCD (LED) - jest mi to bez różnicy. Najbardziej zależy mi na jak największej przekątnej (FHD obowiązkowe). Dodatki w stylu USB/DLNA/LAN/etc. są zbędne a nawet niepożądane gdyż tylko zwiększają cene. Kwota do przeznaczenia to ~3000PLN (przekraczać budżetu nie chcą no chyba, że na prawdę byłoby warto). Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam! Ile cali Ciebie/Ich zadowoli? LED odpada bo nadal ceny są dość wysokie... Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 40" to absolutne minimum (pokój prawie 8m długi). Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Panasonic P50S20e. Plazma, fullHD, 600Hz, itd. Warto zwrócić uwagę. Sporo lepszy jest P46G20, przy czym mniejszy o 4 cale i droższy (3,5+). Chcesz info o plazmach? mogę się rozpisać po raz kolejny, ale w tematach jest wszystko Może być i PW. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Jakieś skrócone tak, nie mam zbytnio czasu na zagłębienie się w temat. Na 3.5 tauzena musiałbyś mnie ostro przekonać, że warto . Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 na co te 600Hz jak ludzkie oko widzi do 200 Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Nie ma Panasonicków z 200Hzami, nie moja wina Plazma pobiera więcej prądu. jej pobór jest jednak dynamiczny (średnio ok połowa wartości znamionowej). Plazma delikatnie brzęczy gdy w nocy zbliżymy się na pół metra. Na plamzach niegdyś występowały powidoki od obrazów statycznych. Dzisiaj jest to w tak małym stopniu że się to pomija. Czas reakcji w plazmie jest o 1000 krotności mniejszy niż w LCD (0,001 ms), brak smużenia. Plazma charakteryzuje się głębszą czernią (zwłaszcza wspomniane G20). Kolory są bardziej naturalne, nie pastelowe. Idealne kąty widzenia. Dobra tolerancja dla niższych rozdzielczości niż natywna (niczym CRT). Reasumując obraz jest bliższy naturalnemu. Dlaczego warto dorzucić do G20? Bo to seria G. Najprostsze wytłumaczenie. A nieco bardziej rozwinięte? Panele przeznaczone do urządzeń serii G są znacznie lepsze niż te spotykane w niższych seriach. Nie jest to może elita, jak w V (V jest... drogie), jednak zapewniają bardzo dobre odwzorowanie obrazu. Czerń jest głębsza, a co za tym idzie całość wiele zyskuje. Sporo zależy też od wymaganych dodatków (obsługa multimediów, itd). Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 A coś z LCD? 40-46" Samsunga kupi się za 2-2.7k, tylko znowu on ma tyle tych serii, że ciężko coś wybrać. Spodobały mi się Sharpy z nowej serii Quattron, świetna jakość obrazu ale cena jest chora jak na razie. Plazma pobiera więcej prądu. jej pobór jest jednak dynamiczny (średnio ok połowa wartości znamionowej). Plazma delikatnie brzęczy gdy w nocy zbliżymy się na pół metra. Na plamzach niegdyś występowały powidoki od obrazów statycznych. Dzisiaj jest to w tak małym stopniu że się to pomija. Czas reakcji w plazmie jest o 1000 krotności mniejszy niż w LCD (0,001 ms), brak smużenia. Plazma charakteryzuje się głębszą czernią (zwłaszcza wspomniane G20). Kolory są bardziej naturalne, nie pastelowe. Idealne kąty widzenia. Dobra tolerancja dla niższych rozdzielczości niż natywna (niczym CRT). Reasumując obraz jest bliższy naturalnemu. Aż takim laikiem to ja nie jestem . Cytuj Link to post Share on other sites
niezarejestrowany 0 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Rodziców masz pewnie dorosłych więc nie będą się bawili w rzucanie piłką o telewizor:P Z tego też powodu trwałość Panasonica nie jest tutaj priorytetem. Jako, że to rodzice i mają trochę inne podejście do producentów RTV niż my to może zaufany Sony? W tej cenie znajdziesz coś powyżej 50 cali z serii V a jak się trafi dobra promocja to może nawet W lub Z. Cytuj Link to post Share on other sites
slawi7 7 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Toshiba 40SL733 albo 40SL738 śą podświetlone ledami 40cali oraz cena Ok. 2900zł Możesz jeszcze kupić samsunga 40 Model c6000 led. Ale moim zdaniem Toshiba jest najlepsza do 3000zł oczywiście z lcd bo na plazmach się nie znam. Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jak 8m to te 40" to naprawdę minimum. Ja mam 40" i salon długi na 6m i powiem, że to za mało. Gdy TV wisiał na gołej ścianie to praktycznie znikał, teraz wisi na płycie RTV więc to optycznie jakoś go powiększa, sam też szykuje się się na zakup czegoś powyżej 50" ale to dopiero jak doprowadzę remont do końca bo jak na razie całą wolną gotówkę pożera mieszkanie... Wracając do tematu, wydaje mi się, że starszy model plazmy będzie słusznym wyborem ponieważ za "niewielkie" pieniądze można już kupić dość spory i dobry TV. 42": http://www.mixelectronics.pl/panasonic-tx-p42s20e,32214 46": http://www.mixelectronics.pl/panasonic-tx-p46s20e,32528 50": http://www.mixelectronics.pl/samsung-ps50c550,33644 http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... content_3c Dodam że pierwszą z tych 50" posiada mój kolega już od ponad roku no i jest zadowolony. No i coś z LCD. 40": http://www.mixelectronics.pl/samsung-le40c650,32480 http://www.mixelectronics.pl/samsung-le40c630,39608 42": http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... content_3c http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... content_3c Starałem się nie przekroczyć kwoty no ale i tak jest w czym wybierać, najważniejsze to iść do sklepu i zobaczyć, który będzie najbardziej odpowiedni. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ogólnie co do marek to nie ma problemu jednak ja nie tknę pewnych wynalazków. Panasonic, Sharp, Sony, Philips,LG, Samsung. Żadnych wynalazków w stylu Toshiby, Funai, JVC, Grundigów. Toshiba - nie ma szans na kupno tego badziewia. Obraz jest kiepskiej jakości a i awaryjność jest na wysokim poziomie. Dwóch znajomych ma i tylko na to narzekają. Sony - poproszę o jakieś konkretne modele. Sam mam u siebie i jest ok, rodzice stary TV także mieli Sony (legendarnego Trinitrona). Samsung z serii C6500 - widziałem dzisiaj w MM, jakość super ale sporo bezużytecznych pierdół, za które trzeba zapłacić (40" ~3k). C6000 do 3k też kupie tylko 40". Zaciekawił mnie Philips 42PFL8404H, muszę tylko gdzieś dziada obadać. Ambilight widziałem u znajomych i fajny bajer. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ogólnie co do marek to nie ma problemu jednak ja nie tknę pewnych wynalazków. Panasonic, Sharp, Sony, Philips,LG, Samsung. Żadnych wynalazków w stylu Toshiby, Funai, JVC, Grundigów. Rodzicom wzialbym plazme, obraz zdecydowanie blizszy kineskopom. Drugą sprawą jest JVC. swiat niby idzie do przodu i czlowiek nie za wszystkim nadaza, ale jeszcze ze 2-3 lata temu telewizory tej marki mialy sie tak do wymienionych przez Ciebie, jak plazmy pioneera do plazm panasonica. Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Rodzicom wzialbym plazmewręcz HDready... Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 16 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Kubbak do tych "badziewnych" marek możesz jeszcze dodać LG bo obecnie sprzęt przez nich produkowany lubi się psuć i nawalać. O ile stare modele TV (i nie tylko) były nie do zajechania tak teraz nowe stały się jakieś "humorzaste". Co do Samsunga (nie produkuje on LCD 42") możesz kupić 46" już od 2500zł a 40" od około 1900zł z tym, że 50/60Hz tak więc nie polecam bo nikt już nie chce. Ten Philips jest na prawdę ciekawy ale i tak wziąłbym plazmę 50", może na początku wydawać się zbyt duża (szczególnie w sklepie gdzie TV jest multum) ale jak postawisz ją w pokoju to gwarantuję, że będzie w sam raz. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
bryniol 0 Napisano 16 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Polecam plazmę bo mam i obraz o niebo lepszy jak w lcd. Rodzice kupili sobie led i gdy ekran ma być czarny to taki nie jest bo widać na bokach ekranu jaśniejsze miejsca. Ja mam plazmę Panasa i chodzi bez zarzutu. obraz ładny i czysty i jak ma być czarny to jest. Minus to prąd ale reszta to już same zalety. A te opowieści o wypalaniu to miedzy bajki można włożyć nawet jeśli się coś wypali to telewizor będzie na takim stopniu technologicznym jak dzisiejsze kineskopy Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 ale jeszcze ze 2-3 lata temu telewizory tej marki mialy sie tak do wymienionych przez Ciebie, jak plazmy pioneera do plazm panasonica.Nie przeczę, jednak mieliśmy nie tanie kino domowe JVC no i klękło na amen tydzień przed końcem gwarancji. Nowe z wymiany wytrzymało 4 lata i powiedziało schluss. Pewnych marek nie kupię rodzicom choćby były najlepszymi obecnie produktami na rynku. Kubbak do tych "badziewnych" marek możesz jeszcze dodać LG bo obecnie sprzęt przez nich produkowany lubi się psuć i nawalać.No widzisz, dzięki za radę. Jest to dla mnie nowość bo do tej pory ich produkty, które miałem były niezawodne. z tym, że 50/60Hz tak więc nie polecam bo nikt już nie chce.Wiem, sam chce kupić już coś 100Hz. i tak wziąłbym plazmę 50", może na początku wydawać się zbyt duża (szczególnie w sklepie gdzie TV jest multum) ale jak postawisz ją w pokoju to gwarantuję, że będzie w sam raz.Wiem, sąsiad rodziców w identycznym pokoju jak ich ma 63" Samsunga i nic a nic nie jest za duże. Rodzice kupili sobie led i gdy ekran ma być czarny to taki nie jest bo widać na bokach ekranu jaśniejsze miejsca.Bo żeby LCD LED pokazał swoją faktyczną przewagę nie może być jak w większości TV z krawędziowym podświetleniem a z tylnym (z częściowym wygaszaniem). Na takim panelu czerń jest niemal taka jak na plazmach. W weekend zawiozę rodziców na "seans wyborowy". Znajomy ma ściągnąć ww. Philipsa i porównamy co im będzie się widziało. Ma tam kilka Samsungów LCD i LCD LED, tylko plazm Panasia brak ale te pewnie będą w którymś z marketów z elektroniką. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 wręcz HDready...dokladnie. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Na tą chwilę rodzice są zdecydowani na ww. Philipsa (Panasia nigdzie nie znalazłem więc nie widzieli) ale wpadła mi w oko plazma Samsunga PS50C550. Co o niej myślicie? wręcz HDready...dokladnie.To nie wchodzi w grę. Pod TV byłby podpięty jakiś Popcorn Hour lub MCPC w BD-ROMem także FHD jest wymagane. Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 To nie wchodzi w grę. Pod TV byłby podpięty jakiś Popcorn Hour lub MCPC w BD-ROMem także FHD jest wymagane. Zwróć uwagę na dostępność materiałów w 1080p, a w 720p. Z takich odległości nawet nie dojrzysz tego fullHD... przy 50 calach musielibyśmy oglądać to z 2 metrów, zaś z wiekiem wzrok się raczej pogarsza, mówiąc wprost... Dałbym Więc i P50X20, do tego odtwarzacz i tyle... Przy czym telewizja wyglądała by najlepiej jak może, a filmy z BR jeszcze lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Zwróć uwagę na dostępność materiałów w 1080pW wypożyczalniach pełno jest już filmów na BD i są one w jakości 1080. Dałbym Więc i P50X20, do tego odtwarzacz i tyle... Przy czym telewizja wyglądała by najlepiej jak może, a filmy z BR jeszcze lepiej.Nie mam zamiaru wymieniać TV za 2 lata gdy większa ilość kanałów w TV będzie nadawana w FHD. Waham się jeszcze między LCD Philipsa 40" z Ambilight a 50" plazmą Samsunga. W poniedziałek będę w Poznaniu także tam poszukam gdzieś tej plazmy i jeżeli obraz obraz będzie lepszy niż na Philipsie to od razu dokonam zakupu. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Waham się jeszcze między LCD Philipsa 40" z Ambilight a 50" plazmą Samsunga. W poniedziałek będę w Poznaniu także tam poszukam gdzieś tej plazmy i jeżeli obraz obraz będzie lepszy niż na Philipsie to od razu dokonam zakupu. jedynym miarodajnym porownaniem jest to, ktorego mozesz dokonac w domowym zaciszu. w marketach raz, ze podpinaja zrodlo jakie chca (im wyzsza marza, tym lepsze) wiec trzeba sie prosic o porownanie na tym samym. a dwa, ze tylu luxow co tam w domu nie bedziesz mial nigdy. wg mnie, podobnie jak wg Michala, trudno o lepszy wybor dla rodzicow niz np P50X20. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Wiem, sprawdzałem wszystkie TV w sklepie u znajomego na swoim lapie. W marketach też można tak zrobić jak trafisz na normalnego człowieka. Są tam miejsca gdzie stoi lepszej jakości sprzęt i tam można obejrzeć sprzęt w normalniejszych warunkach. Żadne odbiorniki poniżej FHD nie wchodzą w gre, nie mam zamiaru zmieniać TV za 2 lata bo w końcu stacje zaczną nadawać w FHD. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Żadne odbiorniki poniżej FHD nie wchodzą w gre, nie mam zamiaru zmieniać TV za 2 lata bo w końcu stacje zaczną nadawać w FHD. to samo slyszalem 3 lata temu. wowczas kupilem tv 2x tanszy od lansowanych i czekam, az FHD stanie sie standardem. wowczas wydam zaoszczedzona kwote na drugi tv. w chwili obecnej tylko niektore stacje w USA pilotazowo nadaja w 1080p, cala reszta jedzie na 720p lub 1080i. takze musisz miec swiadomosc, ze poki co rodzicom sprawisz FHD tylko do blueraya/materialu z hdd. na dodatek im mniejsza rozdzielczosc, tym lepiej tv radzi sobie z sygnalem analogowym (zasadniczo). wybor nalezy do Ciebie i nie mam zamiaru Cie nachalnie przekonywac, ale sam kupilbym im tv "na dzis" a nie "na jutro". Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Może i macie rację z tym, że jakoś zbyt wiele programów w jakości HD się nie pojawi, ale po tym jak Michael polecił mi Panasa P42S20, to z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że chociaż jest on w FullHD to dobrze radzi sobie z kanałami SD i wyglądają one co najmniej dobrze. Więc nie zaszkodzi mieć FHD, tym bardziej że planowane jest podłączenie odtwarzacza BD. Poza tym @nrt mówisz, że kupiłbyś TV na dziś, a nie na jutro. No może i masz trochę racji w tym, ale zauważ, że to ma być TV dla rodziców, a wątpię, żeby w przeciągu 2lat chcieli wymieniać TV na nowy. Tak więc nie widzę przeszkód żeby brać taki z rodzielczością FullHD i cieszyć się nim długie lata Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts