Skocz do zawartości

Przedpremierowe próby OC na MSI Big Bang-Marshal

Recommended Posts

Tam jest ClickBIOS, więc chyba takie coś (czerwone to zmiany, a reszta zostaje tak jak jest lub np. ustawienia pamięci dobierasz do swoich kości):

http://img571.imageshack.us/img571/6122/64755845.jpg

I jeszcze, aby taktowanie się nie zmieniało w czasie rzeczywistym (EIST i Turbo off)

http://img837.imageshack.us/img837/1700/13176156.jpg

EDIT: Aha, przy wyższych taktowaniach i dużym obciążeniu może wywalić BSODa z końcówką 000101 i wtedy trzeba podbić CPI I/O. Jak wywala 000124 to zwiększasz vcore (napięcie rdzenia CPU)

ja mam koniec płyty głównej ,albo procesora , 5.1GHz botuje przy zmianie vcore ,CPUIO nie pomaga VCCSA to samo.

powyżej 5 GHz mam już no boot ,po obrazku botującym bios ,zaczyna migać kreska na czarnym tle ,czyli tak jak by dysku nie czytało ,albo płyta automatycznie odłącza ,bo wie ze jest coś przeciążone ,póki co czekam na classified ,bo za dużo nerwów jest z mobo za ponad 600zł.

Możesz próbować lekko zwiększyć napięcie PLL. Wątpię, że to coś da, ale można próbować.

No i sprawdź czy pamięci Cię nie ograniczają. W czasie szukania max OC procka pamięci powinny pracować na domyślnych ustawieniach (lub nawet poniżej tych wartości - dla pewności).

to już raczej max płyty ,procek pewnie zrobi więcej ,ale to na płycie z powyżej 20 fazami ,albo coś z układem cyfrowym.

pamięci nie ograniczają ,chodzą z 1600mhz i cl8 ,na dfi ut x58 smigały powyżej 2000mhz i cl9 ,na P67 podkręcanie pamięci jest bez sensu ,trzeba kupować tylko takie ,które mają domyślne taktowanie czyli 1866mhz albo 2133mhz :menda:

trzecia sprawa. płyta główna nie chce się ustabilizować z taktowaniem procesora powyżej 4.5GHz

Gdy płyta główna miała zaaplikowany bios v1.8b6 ,procek smigał 5ghz i 4.7ghz z 1.5V dla 5ghz i 1.38V dla 4.7ghz

zmiana biosu na nowsze ,pogorszyła totalnie sprawę,nie da się ustabilizować procesora na takich samych ustawieniach jak chodził stabilnie :zamykamy:

procesor na najnowszym biosie v1.8b11 przy ustawieniach stabilnych z v1.8b6 chodzi stabilnie przez 5 min w Linxie i później wywala Error Upon i na czerwono się świeci :P ,a np: Prime95 smiga 15 min stabilnie i dalej nie testowałem ,czyli jak linxa nie przechodzi stabilnie ,to uważać procesor za nie stabilny ?Ta płyta główna jest powoli denerwująca ,overclocking maleje z biosu na bios :)

Miałem kiedyś coś podobnego, że na różnych BIOSach inaczej się podkręcało. Trzeba było znaleźć ten jeden - najlepszy. Nowszy nie zawsze oznacza lepszy :zamykamy: Ja np. przy testowaniu tych płyt muszę korzystać z BIOSów, które są już wgrane lub najnowszych dostępnych na stronie producenta (jeśli nie jest to aż taka "świeżynka").

Kurcze - mnie dziwi jedno - 5,1GHz i 72*C na najcieplejszym rdzeniu i to przy tak ogromnym V core ? Chyba że faktycznie komp stał super blisko okna.

Ja przy procku na 4,6GHz 24/7 z napięciem 1,3V robię w prime/linx ok 70*C na najcieplejszym rdzeniu przy chłodzeniu "zestaw średnia woda".

Przy procku na 4,9GHz z napięciem ok 1,36V (w winie ok 1,4V) robiłem już blisko 80*C na najcieplejszym rdzeniu, więc dałem sobie spokój.

Kurcze skąd tak niskie tempy ?

No niby fakt - HT dużo grzeje.

Sam nie wiem jaki jednak mam procek (podkręcalność), bo w moim przypadku od niedawna pojawił mi się błąd tzw - dual bota lub cold bota + dziwny przypadek startu kompa i niestartowania windowsa (migający podkreślnik).

Męczyło mnie to i zostałem na max stabilnym 4,6GHz (brak BSOD i dobre tempy).

Nie pojawiał ci się może ten problem mrugającego podkreślnika ?

W moim przypadku jest on od granicy 4,7GHz.

Gdy miałem ustawione 4,9GHz i było super stabilne - wszystkie testy, wygrzewacze i gry bez problemu, komp włączony prawie cały dzień, katowany i stabilny.

Pojawia się on jednak przy starcie kompa.

Na początku zobaczyłem, że po wciśnięciu powera - komp wstaje, ale po kilku sek power off i sam uruchamia się 2gi raz.

Wtedy właśnie zatrzymuje się i mruga podkreślnik.

Robię ponowny power off i on - komp wchodzi bez problemów do windowsa i jest stabilny znowu cały dzień, aż do wyłączenia oczywiście.

Jest to średnio upierdliwe, ale jednak dziwne. Wyższe napięcia tu nie pomagają.

A gdy dam za małe napięcia, to następuje 3-5 razy power on-off i komp sygnalizuje błąd overclockingu (to z winy ustawień biosu - zabezpiczenie przez złym oc i można je wyłączyć lub ustawić ilość wyłączeń-włączeń).

Czytałem o tym na forach zwłaszcza MSI, asus, asrock, ale był ten problem już także wcześniej na innych płytach i chipsetach.

Sam nie wiem o co kaman - ogólnie czekam na może nowy bios z jakimiś poprawkami.

Kurcze skąd tak niskie tempy ?

Brak HT :D Albo wyłącz HT, albo pogódź się z tym, że masz "średnią wodę", która nie zawsze jest lepsza od standardowego radiatora z lekko zimnym nawiewem :D

EDIT

cold bota

jakie Ty masz temperatury, że łapiesz CBB? :/

Na początku zobaczyłem, że po wciśnięciu powera - komp wstaje, ale po kilku sek power off i sam uruchamia się 2gi raz.

Płyta ma problem ze "wstaniem". Albo za małe napięcia, albo coś jest za wysoko ustawione (BCLK zwiększałeś?)

Ogólnie Fatal1ty jest średnią płytą do OC. Na tym mobo uzyskałem gorsze wyniki podkręcania proca niż na innych. Nawet MSI P67-C45 poradził sobie lepiej :D

Chyba źle zinterpretowałeś moje słowo COLD BOOT - mylisz je z podkręcaniem procków przy minusowych tempach (azot itp) lub ja to źle nazwałem.

Cold boot dla mnie oznacza start kompa po jakimś czasie na zimno (uruchamia się wtedy 2 razy).

Nazywam to tak jak na forum evga, na EVGA P55 miałem to samo i właśnie tak to określano.

Co do kręcenia to tylko daję mnożnik i szyny nie ruszam.

Dawałem na próbę 99,8 lub 100,2.

Ogólnie czytałem o tym sporo i tak jak pisałem problem jest na wielu płytach.

Niby podwójny start jest zależny od szyny (czy poniżej 100, czy powyżej), oraz jak wtedy płyta ustawia spread-spectrum (enabled/disabled/auto).

Tego akurat nie ruszałem jeszcze, ale czytałem, że włączenie lub wyłączenie właśnie ustawia szynę na plus lub minus wartości 100.

Są też 3 dość dziwne wartości w biosie, których nikt nie umie opisać i nikt nie wie, jak je dokładnie ustawić:

- turbo boost power limit SHORT i LONG

- current core limit

Ogólnie domyśliłem się że pierwsze dwie wartości short i long to jakby TDP procka, lub max waty na niego - gdy daję więcej, na więcej mogę podkręcić (auto dla 2600k to 95-116)

Następna wartość - kompletnie nie wiadomo.

Chyba źle zinterpretowałeś moje słowo COLD BOOT - mylisz je z podkręcaniem procków przy minusowych tempach (azot itp) lub ja to źle nazwałem.

No chyba, że chodzi Ci o tzw. freeza przy uruchamianiu ("zamrożenie" ekranu). Bo cold to zimno, czyli temperatury :/ CBB - Cold Boot Bug

Cold boot dla mnie oznacza start kompa po jakimś czasie na zimno (uruchamia się wtedy 2 razy).

To jest normalne. Zaczęło się podajże na płytach z LGA775.

jak wtedy płyta ustawia spread-spectrum (enabled/disabled/auto).

Byłem przekonany, że sam dałeś na disabled (to przy OC ma być OBOWIĄZKOWO wyłączone).

turbo boost power limit SHORT i LONG

Tutaj ustalasz górną granicę poboru mocy procka z włączonym Turbo. Jeśli CPU miałby przekroczyć tą granicę to dalej się nie "auto-podkręca".

current core limit

Jest opcja wyłączająca rdzenie, że ustawiasz np. 1 rdzeń, 2 rdzenie, 3 rdzenie lub wszystkie.

Ogólnie polecam poczytać mój artykuł o Sandy Bridge - http://overclock.pl/Articles/Show/Id/29 ... rclockerow

Zwłaszcza stronę Podkręcanie - teoria

Current core limit jest niestety nie to co piszesz - jest tak jak Waty wyżej, ale w amperach (Amps).

Ogólnie pierwsze 2 wartości w watach są na auto a Ampsy są standard 150.

Gdy podkręcam i daję np mnożnik 45, to mimo podkręcenia wchodzę do wina i mam maxxx 42-41 jak tylko zapodam wygrzewacze. Domyśliłem się więc że za mało Watów na socket chyba i dałem manual i lekko zwiększyłem longa i shorta do ok 120-150 i już proc jechał na 45x100 bez obniżania taktowania. Co do wartości amperowej nigdzie nie ma opisów ile ustawiać.

Widziałem, że ludzie w czasie grubego kręcenia procków (4,8+ 5+ i wyżej) dawali wartości po równo np: 300long-300short-300amps (500 to max dla wszystkich), lub ewentualnie mniej 200 lub 255. (skala jest co 1 dla wszystkich).

Dziś dałem na próbę spectrum na disabled i ustawił mi szynę na 100,4 (wystartował podwójnie). Na razie testuję 4,6GHz z ciut zaniżonym jeszcze napięciami (core, pll, vtt), aby spróbować nie przekroczyć na żadnym rdzeniu 70*C w max stresie. Zobaczę później, czy podwójny start był spowodowany tym ustawieniem, czy po prostu zmianą w biosie (czasami zmieniając kilka ważnych ustawień powoduje dual boota, a później botuje już za pierwszym razem zawsze). Pomęczę się dziś trochę jeszcze, może da radę 4,8-4,9GHz zostawić na 24/7 bez problemów ze startem.

Na razie nie jest źle - 4,6GHz z niższymi napięciami i spectrum disabled działa ok, robiąc tempy poniżej 70*C w prime95 max heat i max stres. Dla 4,6GHz wystarcza mu Vcore 1,280V w stresie pokazuje 1,31-32V.

Później pomęczę na wyższych taktowaniach.

Current core limit

Patrzę na screeny z EFI ASRocka to sobie przypomniałem... Przy podkręcaniu po prostu dawałem na max i tyle :roll:

BTW "Amper – jednostka natężenia prądu elektrycznego", a więc nadal związane z poborem mocy, ale w innej jednostce ;)

Gdy podkręcam i daję np mnożnik 45, to mimo podkręcenia wchodzę do wina i mam maxxx 42-41

Bo nie wyłączyłeś EIST, C1E i Turbo. Lub po prostu masz ustawione CPU Thermal Throttling na Enabled (Advanced>CPU Configuration) i wtedy chroni to proca przed przegrzaniem obniżając taktowanie i napięcie rdzenia.

Co do wartości amperowej nigdzie nie ma opisów ile ustawiać.

Tak jak pisałem wyżej - dawałem max i nic złego się nie działo :wariat: Coś koło 300 bodajże.

core, pll, vtt

PLL zawsze na domyślne, VTT również. Ustaw to na sztywno. Jeśli wywali Ci BSODa z końcówką 0000101 to dajesz VTT trochę wyżej (tak z 1,1 V). Ale mi prosiło o wyższe VTT dopiero przy wyciskaniu "ostatnich soków" z procka. PLL nie daje nic do podkręcania. Na 1156 troszeczkę polepszało stabilność, ale tutaj nic nie daje (z mojego doświadczenia tak wynika, a jest ono niemałe ;) ).

Dziś dałem na próbę spectrum na disabled i ustawił mi szynę na 100,4

Spread spectrum jest głównie od oszczędzania energii i lekko zaniża taktowania (na bieżąco zmieniają się one). Po jego wyłączeniu wszystko się stabilizuje.

Zobaczę później, czy podwójny start był spowodowany tym ustawieniem

W sumie normalka na ASRockach :)

Dla 4,6GHz wystarcza mu Vcore 1,280V

No to jest dobrze. Mój ES do 4,6 musiał mieć około 1,4 V vcore.

Pomoże pomoże.....poczekałem i dostałem BSOD 0124 czyli V core.

Niestety, gdy dałem 1,385V w biosie to 1,41-43 w windowsie w stresie i zaczyna się robić bardzo gorąco, a ja tego nie lubię, 2 z 4 rdzeni doszły do 83*C, więc sobie dalej nie pokręcę.

Można nawet powiedzieć, że 5GHz byłoby stabilne, ale za gorące.

Po 9 próbkach prime na max stres zdecydowałem przerwać test, aby biednego procka nie zakatować (na max heat robiłem ok 2-3*C mniej).

Nie lubię temperatur, które przekraczają 80*.

Wolę więc zostać na bardzo stabilnym 4,6GHz z 1,285V (dałem +005 V na wszelki wypadek) i nie przekraczać 70*C, lub przekroczyć je minimalnie.

Warto oczywiście wspomnieć, że to max stres.

Wczoraj śmigałem w gierki i robiłem ok 50-60*C na rdzeniach max.

Na 5GHz to co najwyżej mogę prześmigać testery, bo one wiadomo - mniej maltretują procka.

Pomoże pomoże.....poczekałem i dostałem BSOD 0124 czyli V core.

Zawsze trzeba poczekać kilka sekund, aż się wyświetli myślałem, że wiesz :ciekawy:

Nie lubię temperatur, które przekraczają 80*.

Procesory tez ich nie lubią :roll: Uznaje się, że te proce powinny pracować przy max 70*C. Wtedy teoretycznie powinny zachować sprawność.

Na 5GHz to co najwyżej mogę prześmigać testery, bo one wiadomo - mniej maltretują procka.

Nie zawsze. 3DMak Vantage (podobno) potrafi obciążyć kartę graficzną mocniej niż FurMark. Kiedyś miałem też sytuację, że procek przechodził 30 minut OCCT, a w 3DMarku przy testach CPU wywalało BSOD z kodem 124...

Tuż przed zakupem i7-2600k miałem i7-860 i grzał się masakrycznie.

Widziałem wiele testów i7-2600k, że 32nm bla bla bla niby zimne i wysokie oc nawet na boxie a tu jak widać - nie jest tak wesoło.

Mam dokładnie teraz taki sam przypadek jak na i7-860 - stabilnie 4,6GHz z bardzo niskimi napięciami, a ok 5GHz już z wiele większymi i wysokimi temperaturami.

Na i7-860 miałem 3,8GHz stabilne i wmiare zimne, a 4GHz to już mega grzałka i w dodatku brak stabilności.

Mimo, że posiadam zestaw chłodzenia wodnego (niby cienki, ale jednak), nie jest nadal wesoło.

Zaczynałem od Thermala 120 extreme (nie dał rady i7-860@3,:roll:, następnie przesiadłem sie na corsair H50 (nawet zmodowany nie dawał rady @4,0), teraz można powiedzieć że mam podwójnego corsair (2 razy większa chłodnica) i jest raczej bardzo przeciętnie, mimo że 4 bardzo dobre fany (gentle typhoon 1850), shroud, mega pasty termo i mega przewiew w budzie.

Zastanawiałem się nawet niedawno nad chłodzeniem wodnym już typowym składakiem.

Przed chwilą jednak znalazłem gościa na forum z bardzo podobnym jakie chciałem złożyć (chłodnica 360 o grubości 60 na 6x120mm fan) i facet robi takie tempy:

4.8ghz 1.424V 60C

4.9ghz 1.440V 62C

5.0ghz 1.504V 72C

Zostawił jednak na 4,9GHz bo jak widać także nie lubi takich temperatur.

Czasami jednak dziwią mnie niskie tempy jak ludzie mają procki na 5+GHz z naprawde gównianymi chłodzeniami.

Raz czytam - noctua 14 - 70*C proc na 5GHz i prawie 1,5V, a na innym forum ten sam cooler i proc na 4,6GHz napięcie wiele mniejsze i 85*C. Nie wnikam już w wentylatory albo chłodzenie budy.

Masakruje mnie jedno - czy to ściema czy głupota ?

Ściema pod względem - wykręciłem (ale na chwilę dla szpanu), albo głupota - wykręciłem, prawie się pali, ale nie powiem jakie temperatury.

Sam już naprawdę nie wiem - szczyt mojego zaskoczenia to czasami grube podkręcanie na BOX i super niskie temperatury np 4,8GHz i max 70*C.

mega pasty termo

Zbyt dużo pasty to źle. Czasami może dojść do tego (jeśli złą pastę stosujesz), że staje się ona izolatorem, a nie przewodnikiem.

jak ludzie mają procki na 5+GHz z naprawde gównianymi chłodzeniami.

Zapewne to samo co u mnie - tzw. zima cooling - otwarte okno :) Zimne powietrze z zewnątrz.

Sam już naprawdę nie wiem

A ja wiem - każda sztuka procesora podkręca się inaczej. Dla jednego procka max to 5 GHz, dla innego 5,6 GHz. Niezależnie od chłodzenia nie wyciśniesz ani MHz więcej :D

No to akurat sprawy jasne ale przykład - recenzja nowych i7 na benchmarku i taka wypowiedź:

Testy podkręcania postanowiliśmy przeprowadzić na standardowym chłodzeniu dołączanym przez producenta (zdjęcia radiatora znajdują się na podstronie dotyczącej płyty Intel DP67BG). Maksymalne taktowanie z jakim udało się uruchomić procesor to 4,8 GHz - niestety w części testów procesor okazał się niestabilny i musieliśmy obniżyć częstotliwość jego pracy do 4,6 GHz. Przy wykorzystaniu odpowiedniej płyty głównej i lepszego radiatora, modele K nie powinny mieć problemów z przekroczeniem granicy na 5 GHz nawet przy chłodzeniu powietrzem.

Temperatura procesora w stanie spoczynku wynosiła około 26 stopni, przy obciążeniu (standardowe taktowanie) około 50 stopni, natomiast przy maksymalnym podkręcaniu przekroczyła 70 stopni C.

To właśnie dla mnie jest szok - BOX i 4,6GHz = 70*C, to tyle to ja mam na chłodzeniu wodnym !!!