nahu01 0 Napisano 12 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam 1.Mam następujące pytanie do tych którzy to już robili tak jak w temacie chciałbym podkręcić kartę graficzną gigabyte nvidia geforce gtx 560ti oc. Tych kart są dwie wersje oc(lekko podkręcona fabrycznie tak jak moja) i soc(bardzo podkręcona fabrycznie ale ta to nieważne) Mam procesor intel core i5 750(cztero rdzeniowy). Fabryczne taktowanie mojego procesora to 2.67ghz W tym momencie jest podkręcony do 3.37ghz. Płyta główna to asus P7P55D. Z tego co słyszałem mojąkartę można podkręcić przez program(np. riva tuner) a można tez ponoć coś zmodyfikowac i odblokuje sie w panelu sterowania taka opcja. I czy jeśli podkręcę kartę to muszę tez jakoś chłodzenie zmieniać??? Teraz chłodzenie w karcie to 2xwindforce(bylo tak od nowości bo karta ma niecałe 2 tygodnie) 2. Drugim pytaniem jest podkręcenie procesora. Wiem jak to robić tylko teraz jest na fabrycznym chłodzeniu i trzyma dobrą temperaturę bo max to około 60-65(tak na marginesie to z tego co słyszałem też nie jest to niska temperatura) A teraz chciałbym podkręcić jeszcze bardziej procesor tylko przy tym muszę zmienić chłodzenie i nie wiem na jakie. chciałbym kupić takie do 200-250 zł żeby dawało sobie spokojnie rade. Od razu mówię że jeśli chodzi o te rzeczy o dopiero zaczynam więc proszę o doradzenie. Z góry bardzo dziękuje:) Cytuj Link to post Share on other sites
blaugrana 0 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ja tam ze swojej strony polece Megashadowa, mam go na procu i sie bardzo dobrze spisuje, za ~180zl masz megahalemsa czyli w sumie to samo, mozesz sie rozejrzec nad d-14, hmm yasya no i megahalems w tych cenach btw, kolega overclocker powinien Ci pomoc, az dziw ze na forum idziesz z takimi pytaniami. Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 az dziw ze na forum idziesz z takimi pytaniamiCzemu dziw??? A dobry jest coller master v8???? Procesor to wiem jak podkręcić już. Ale jak tą kartę podkręcić?? Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 śrubokrętem Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 śrubokrętemJak to miało być śmieszne to ci coś nie wyszło Cytuj Link to post Share on other sites
skynet1984 0 Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Koledzy chyba sie urodzili z wasem i od razu wszystko wiedzieli. Sa tu tez osoby mniej doswiadczone, ktore licza na pomoc ale niektorzy chyba tego nie rozumieja. Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 sorki ale coś mi internet wolno chodzi. to jak zwiększe te napięcie to powinno być dobrze?? Bo słyszałem że ten procek nawet do około 5ghz da sie podkręcić a ja chciałbym do 4ghz bo to już starczy Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 5 Ghz to juz musisz miec dobra plyte -typowo pod OC i dogre chlodziwo. Nie wiadomo czy bedzie dobrze, OC to jak jakby droga szukania sie odbywa. Puki co zwieksz napiecie i sprawdz jak wtedy bedzie wygladac sytuacja . Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 i sprawdzić linxem??? napięcie przez bios czy przez ten program płyty głównej? Jaka jest dokładna nazwa tego napiecia?? Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Moze byc ;-) chyba ze masz othosa badz prime 95 Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 A jaka jest zasada w podkręcaniu bo ja dopiero zaczynam i nie wiem totalnie jak to robić przez bios??? Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Hmm to na poczatek proponuje sie dobrze oczytac na temat Oc,poradnikow i filmow w sieci jest mnostwo.Pewnie zauwazyles ze nie pisze do ciebie jezykiem OC tylko lopatologicznym:-). Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 ok. To dziękuje za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts