Skocz do zawartości

Recommended Posts

A wiec jak wlaczylem pierwszy raz kompa to przeszedlem do biosu i ustawilem "optymzlne ustawienia", poczym zaladowal sie normalnie Windows.

Gdy zresetowalem kompa pokazuje sie normalnie logo MSI i zamiast post jest w lewym gornym rogu migajacy podkreslnik, po czym laduje sie Windows i wszystko ok. No, ale nie mam dostepu do Biosu, a musze przestawic ram z zalosnych 667 na 1600.

Pozdrawuam i czekam na pomoc jak to zreperowac. :*

Ja mam podobny problem, ale ciutkę inaczej to wygląda.

Gdy podkręcam mojego i7 2600k ponad 4,6GHz (od 4,7-5GHz) mam dual boot lub cold boot.

Wyglda to tak, że wejdę do windowsa i mogę tam siedzieć cały dzień super stabilnie, ale gdy wyłącze kompa i ponownie wcisnę na obudowie power - komp uruchamia się (słychać wentyle i hdd), po czym wyłącza się i włącza raz jeszcze.

Niestety - pokazuje mi niby proc/ramy są ok (lub jak mam w biosie włączone logo płyty to tapetkę asrocka), ma się już zacząć wgrywać windows i zamiast ekranu wgrywania windowsa mam podkreślnik mrugający i tyle. Komp dalej nie idzie.

Albo pomaga reset (czasami reset nawet nie działa), albo raz jeszcze włączenie kompa (to najczęściej) - wtedy znowu uruchamia się, wchodzi do windowsa i niby jest wszystko ok.

Ja mam płytę asrocka, ale dziś wyszperałem na forum taki sam problem na MSI.

Niestety proponowano tylko gościowi nowy bios, ale jak go wgrał nadal ma to samo (on także przy podkręcaniu ok 5GHz).

Sprawdzałem pobudzanie proca większymi napięciami, ale chyba to nie tu leży problem.

Miałem także 2 zestawy pamięci i chyba to także nie to.

Jak na razie siedzę na 4,6GHz bez tego problemu i czekam na nowy bios (siedzę na beta biosie)...

Coś mi się wydaje że to coś z biosem (jakieś inne napięcia ?). Czasami jak wejdę do biosa, zapiszę i chce wyjść, to komp się wyłącza zamiast jechać dalej do windowsa (nawet jak nic nie zmieniam).

W XP też da się to zrobić. Wchodzisz w menadżer zadań, następnie "pliki" i "nowe zadanie". W polu tekstowym wpisujesz msconfig zakładka rozruch i sprawdź czy masz zaznaczoną opcję "rozruch bez interfejsu GUI".

Hmm, wiem że wyłączałem jeden z ekranów które pokazują się na początku, także ja mam logo płyty a później logo ładowania systemu i tak mi się skojarzyło z tym GUI :D ale jeszcze to sprawdzę.

Nic nie stracisz, a w pewnym sensie zyskasz, bo procesor nie będzie pracował z pełną prędkością w momencie, gdy nie będzie takiej potrzeby co przełoży się na niższe temperatury i zużycie energii oraz ciszę. W momencie, gdy będzie potrzebna moc obliczeniowa procesor będzie pracował z pełną wydajnością :D

A czy to podwyższenie zegara w momencie potrzeby na moc będzie dynamiczne? Że podczas, gdy włącze wymagającą grę nie przytnie mi to nawet na moment? No i też np. jak on bd pracował na 800Mhz to będzie używany wtedy w 100% (bo 800Mhz), czy na max. 25%? ;DD

Nie zauważysz tych przejść :D

A działa to w taki sposób, że mając szynę FSB powiedzmy ustawioną na 300 [MHz] i mnożnik jest w zakresie 6 do 9 to, gdy procesor nie jest obciążony pracuje z częstotliwością 1,8 [GHz], a momencie gdy zostanie obciążony skacze na 2,7 [GHz].

W XP też da się to zrobić. Wchodzisz w menadżer zadań, następnie "pliki" i "nowe zadanie". W polu tekstowym wpisujesz msconfig zakładka rozruch i sprawdź czy masz zaznaczoną opcję "rozruch bez interfejsu GUI".

W msconfig na XP nigdy nie widziałem takiej opcji i nadal nie widzę :menda: a szkoda bo mnie zaciekawiła :D

Zaznaczenie noguiboot właściwie nie przyśpiesza startu windowsa. Moment pojawienia się okna logowania jest identyczny w obydwu przypadkach, przynajmniej u mnie ;)

W ogóle te opcje rozruchu jakby nie patrzeć są banalne do rozszyfrowania. Tylko no właśnie, trzeba było się chwilkę zastanowić nad ich znaczeniem. ("mądry Polak po przeczytaniu wyjaśnienia" :D)

/safeboot - opcje trybu awaryjnego: minimal - tryb awaryjny ; network - tryb awaryjny z obsługą sieci ; minimal (alternateshell) - tryb awaryjny z wierszem poleceń (działanie identyczne jak w przypadku zaawansowanych opcji uruchamiania systemu otrzymamy dopisując na końcu przełączniki /sos/bootlog/noguiboot) ; DSrepair - tryb odzyskiwania usług katalogowych (tylko na kontrolerach domeny). Plik boot.ini obsługuje bootowanie do 10 systemów operacyjnych

/noguiboot - nie wyświetla ekranu, pokazującego postęp ładowania systemu.

/basevideo - uruchamia system używając standardowego sterownika VGA

/sos - wyświetla nazwy sterowników podczas ich ładowania.