szczoszon 7 Napisano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) A nawet jak jest czas na to żeby podziwiać widoki to tego naprawdę nie widać!Więc czy jest sens wydawać na kartę 2300 zł. jeżeli nie widzimy że ta grafika jest gorsza?Co Wy na to? Dochodzi jeszcze kwestia płynności, ja na przykład mam monitor 144hz i w niektóre mniej wymagające gry fajnie pograć przy 70-80fps na ultra. Ewentualnie jeszcze kwestia samego poczucia ,że nie idzie się na kompromisy no ale to już względne. Edytowane 21 Marca 2017 przez szczoszon Cytuj Link to post Share on other sites
Gość sprinter89 Napisano 21 Marca 2017 Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Ostatnio kupiłem GTX 1080 od Palita - wersja GameRock. Super cicha i chłodna karta. Podbite taktowanie o 100Mhz bez zmiany napięcia. GPU Boost kręci kartę ponad 2000Mhz na rdzeniu a karta maksymanie 60-62 stopnie. Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 21 Marca 2017 Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) to akurat jedna z niewielu gier, gdzie różnice pomiędzy poszczególnymi ustawieniami są dobrze widoczne. Na low gra jest ohydna, na ultra - to jedna z ładniejszych produkcji, w jakie grałem w życiu. No dobrze...ale właśnie:jedna z niewielu gier gdzie można zauważyć różnice między ustawieniami grafiki.A przy większości gier ustawienia różnych poziomów grafiki są jednak bardzo mało widoczne.I chyba tylko po to zmieniamy karty graficzne,żeby (tak jak napisał @szczoszon i popieram go tutaj w całej rozciągłości) mieć satysfakcję że nie idzie się na kompromisy.Tylko zastanawiam się czy poczucie tej satysfakcji warte jest tyle kasy. Edytowane 21 Marca 2017 przez login1969 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 21 Marca 2017 Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Różnicę pomiędzy średnimi i wysokimi zobaczysz wszędzie i nie trzeba do tego mikroskopu. W Wildlands gołym okiem widać natomiast różnicę pomiędzy v.high i ultra. Co do zasadności wydawania kasy - gry to rozrywka i hobby, a każde hobby kosztuje. Osobiście nie mam obecnie tyle czasu na granie co kiedyś, jeśli więc wydaję sporą kasę na grę to chcę mieć z niej przyjemne doznania, a nie irytować się na ścinki lub ciąć detale do pokracznego poziomu. Cytuj Link to post Share on other sites
sidlinho 0 Napisano 21 Marca 2017 Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 No właśnie.Mam ten sam procesor tylko że podkręcony do 4,4GHz.Procek trochę za słaby do tej karty,chociaż są różne opinie.W testach syntetycznych wyniki będą na pewno niższe od kart które współpracują na przykład z jakimś I7,a w grach sam widzisz.Na pewno lepszy byłby do tej karty wydajniejszy procesor. ten sam dylemat, i5 4690k, kupić 1070 czy dołożyć do 1080... Cytuj Link to post Share on other sites
szczoszon 7 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dodam jeszcze ,że w Bf1 na max ultra zanotowałem dropy w multi do 50fps a grą która zdecydowanie robi wpierdziel 1080 tce jest Assasins Creed Black Flag a konkretniej trzeba grać na niskich efektach cząsteczkowych physix i bez mgły wolumetrycznej żeby mieć stabilne 60+ bo inaczej dropy do 35 gwarantowane. Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dodam jeszcze ,że w Bf1 na max ultra zanotowałem dropy w multi do 50fps a grą która zdecydowanie robi wpierdziel 1080 tce jest Assasins Creed Black Flag a konkretniej trzeba grać na niskich efektach cząsteczkowych physix i bez mgły wolumetrycznej żeby mieć stabilne 60+ bo inaczej dropy do 35 gwarantowane. Coś u ciebie nie tak.W FullHD masz takie wyniki? Cena MSI GTX 1080 GAMING X 8G coraz bardziej kusi.Jeszcze parę złotych taniej: http://www.camino.pl/geforce-gtx-1080-8gb-hdmi-dvi-displayport-gaming-msi,twr,86755.html Mam tylko I5 4670K 4,4GHz i 8GB Ramu 1600 Hz.Pytanie czy przyrost wydajności będzie znaczny na tym procesorze który mam i z tym ramem czy brać to MSI ale resztę też zmieniać? Cytuj Link to post Share on other sites
Kall29 4 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Coś u ciebie nie tak.W FullHD masz takie wyniki? Cena MSI GTX 1080 GAMING X 8G coraz bardziej kusi.Jeszcze parę złotych taniej: http://www.camino.pl/geforce-gtx-1080-8gb-hdmi-dvi-displayport-gaming-msi,twr,86755.html Mam tylko I5 4670K 4,4GHz i 8GB Ramu 1600 Hz.Pytanie czy przyrost wydajności będzie znaczny na tym procesorze który mam i z tym ramem czy brać to MSI ale resztę też zmieniać? Kup najpierw grafikę, jesli karta będzie chodzić na 90-100% to znaczy, ze nie musisz jeszcze wymieniać procka. Cytuj Link to post Share on other sites
szczoszon 7 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) FullHD masz takie wyniki? Tak, Benq xl2720z. Ogółem do full hd karta przyzwoita choć spodziewałem się nieco więcej zwłaszcza w odniesieniu do Black Flag jednak moja karta graficzna jest tylko trochę podkręcona a procek w ogóle tak więc jeszcze będę wszystko kręcił z nadzieją na otrzymanie przynajmniej 8fps więcej. Nie porywałbym się na 4k z 1080. Edytowane 22 Marca 2017 przez szczoszon Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie porywałbym się na 4k z 1080 Oczywiście, że nie. Tłukłem to wszystkim "specom" w ubiegłym roku, jak chrzanili farmazony, że 1080 do FHD to overkill. Już w takim Mankind Divided musiałem schodzić z ustawień. Nadal nie ma na rynku karty, która w pojedynkę byłaby wystarczająca do 4K, 1080Ti osobiście widziałbym do 1440p, ale nic powyżej. Jeśli ktoś myśli o starszych grach to oczywiście inne bajka, ale kupując karty >3k PLN raczej robi się to pod kątem nowych produkcji. Cytuj Link to post Share on other sites
szczoszon 7 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 jesli karta będzie chodzić na 90-100% to znaczy, ze nie musisz jeszcze wymieniać procka. W Bedlam (gra) zużycie grafy na stockowych zegarach (cpu) w msi afterburner wyniosło mi 97%. Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 W Bedlam (gra) zużycie grafy na stockowych zegarach (cpu) w msi afterburner wyniosło mi 97%. Dzięki że sprawdziłeś.A mogę cię prosić o taką samą odpowiedź jeżeli chodzi o najnowsze,topowe gry z tego i tamtego roku?Jeżeli oczywiście takowe posiadasz.Chodzi mi o gry typu Tomb Raider 2016,najnowszy Resident Evil,Ghost Recon: Wildlands itp.Z góry dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
szczoszon 7 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dzięki że sprawdziłeś.A mogę cię prosić o taką samą odpowiedź jeżeli chodzi o najnowsze,topowe gry z tego i tamtego roku?Jeżeli oczywiście takowe posiadasz.Chodzi mi o gry typu Tomb Raider 2016,najnowszy Resident Evil,Ghost Recon: Wildlands itp.Z góry dzięki. Aktualnie z nowszych tytułów posiadam tylko Bf1 gdzie na full ultra na pustej mapie w multi "Amiens" na max detalach w dx11 najniższe dropy były do 51fps. Wiedźmin 3 full detale ponad 60fps (min 59 w lesie). Shadow of Mordor ponad 60, Metro LL daje w kość ale nie pamiętam jak mocno. Jak już pisałem chyba największym zaskoczeniem był Black Flag gdzie przy max efektach cząsteczkowych i mgle gra dropiła do blisko 30 fps ze ścinkami. Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dzięki ale chodziło mi o procentowe użycie karty.Tak jak podałeś w grze Bedlam. Właśnie coś mi się wydaje że za mało masz tych FPS-ów w tych różnych grach.Przecież ten model,bez względu na firmę jakiej jest to potwór.I pytanie brzmi czy ogranicza ją procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
szczoszon 7 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) chodziło mi o procentowe użycie karty 97% w każdej grze, jak masz 4,4ghz na procku to sądzę ,że gameing x będzie użytkowany w 100%. Edytowane 22 Marca 2017 przez szczoszon Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dzięki.Proca mam skalpowanego i oczywiście wymiana pasty pod czapką na CLU.Jest możliwość zwrotu w sklepie Camino.Chyba zamówię bo boję się że cena może pójść do góry. Cytuj Link to post Share on other sites
topiq 12 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Panowie, jeżeli mogę się do tematu dołączyć? Inno3D GTX 1080 X2 czy MSI GTX 1080 ARMOR OC? Obydwie mniej więcej w podobnej cenie, 36 m-cy gwarancji, tylko z testami tych kart kiepsko. Która bardziej warta uwagi, działa półpasywnie i mniej generuje hałasu i ciepła? Przegapiłem kilka okazji cenowych licząc na rychłe obniżki, tymczasem wszystkie do 2300 zł się wyprzedały lub poszły do góry w cenie i jakoś nie widać by z dostępnością miało się poprawić. Niektóre sklepy wręcz podniosły cenę tego samego modelu u siebie o 200-300 zł. Praktyka polskich sklepów internetowych jest dla mnie co najmniej zagadkowa. Budżet niestety nie z gumy i im taniej tym lepiej, max do 2400. Nie chcę sobie pluć w brodę, jak za 2-3 tyg ceny spadną o jakieś 200-300 zł ponownie, jak wyjdzie 1080Ti. Cytuj Link to post Share on other sites
szczoszon 7 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Panowie, jeżeli mogę się do tematu dołączyć? Inno3D GTX 1080 X2 czy MSI GTX 1080 ARMOR OC? Obydwie mniej więcej w podobnej cenie, 36 m-cy gwarancji, tylko z testami tych kart kiepsko. Która bardziej warta uwagi, działa półpasywnie i mniej generuje hałasu i ciepła? Przegapiłem kilka okazji cenowych licząc na rychłe obniżki, tymczasem wszystkie do 2300 zł się wyprzedały lub poszły do góry w cenie i jakoś nie widać by z dostępnością miało się poprawić. Niektóre sklepy wręcz podniosły cenę tego samego modelu u siebie o 200-300 zł. Praktyka polskich sklepów internetowych jest dla mnie co najmniej zagadkowa. Budżet niestety nie z gumy i im taniej tym lepiej, max do 2400. Nie chcę sobie pluć w brodę, jak za 2-3 tyg ceny spadną o jakieś 200-300 zł ponownie, jak wyjdzie 1080Ti. http://www.emag.pl/karta-graficzna-palit-geforce-gtx1080-jetstream-neb1080015p2j/pd/DT2R92BBM/?utm_campaign=wszystkie&utm_content=14810711&utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl I masz pewność co kupujesz a do tego chyba jeszcze dostaniesz Wildlands. Edytowane 22 Marca 2017 przez szczoszon Cytuj Link to post Share on other sites
topiq 12 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Tego też brałem pod uwagę ale ceny poszły ponad 2400. No i gwarancja 24 m-ce. Wybór padł na GTX 1080 tylko dlatego, że to może być już ostatnia zmiana karty graficznej, chyba że jakaś rewolucja się przydarzy. Poprzedni GTX 660 osiągnął swój kres możliwości przez rozpasanie producentów gier, którzy niestety słowo optymalizacja wywalili ze swojego słownika. Cytuj Link to post Share on other sites
szczoszon 7 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Tego też brałem pod uwagę ale ceny poszły ponad 2400. No i gwarancja 24 m-ce. Wybór padł na GTX 1080 tylko dlatego, że to może być już ostatnia zmiana karty graficznej, chyba że jakaś rewolucja się przydarzy. Poprzedni GTX 660 osiągnął swój kres możliwości przez rozpasanie producentów gier, którzy niestety słowo optymalizacja wywalili ze swojego słownika. Chyba raczej Ubisoft. Ja mam tą samą kartę tylko w wydaniu Phoenix i sobie chwalę, temperatury max 60 stopni, cicha i w większości gier ultra settings w ok 60fps, do fhd styka, boi się tylko zbyt dużej ilości efektów cząsteczkowych z NV gameworks. Cytuj Link to post Share on other sites
topiq 12 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 EA też ostatnio odpier... z ME:A, gra która wygląda gorzej od Horizon na PS4 a wymagania "kosmiczne". Akurat na Wildlands ani For Honor mi nie zależy, Ba nawet zastanawiałem się, czy nie poczekać do końca tej promocji i może ceny jeszcze zejdą. Gainwarda w cenie 2229 zł niestety już przegapiłem. Już te 50 zł do 2400 jestem skłonny dołożyć do jakości, chłodu i ciszy. Gwarancja dłuższa też by się przydała, bo ja zmieniam grafikę co 4-5 lat ostatnio. Zasilacz Seasonic 620W M12II modularny ma wyjście 8(6/2)+6 PCI-E powinien wystarczyć, przynajmniej na obecną platformę. W planach wymiana mobo + proc i RAMy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts