miszczu0097 5 Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Witam! Chciałbym oskalpować swój procesor ponieważ temperatury są chore, 80-85 stopni na chłodzeniu cieczą 280mm to tragedia. Myślę, że skalpowanie dałoby 15 stopni mniej minimum. I teraz pojawia się pytanie: Czy zastosowanie płynnego metalu nie będzie miało negatywnego wpływu na procesor? Chodzi mi o to, że gdzieś czytałem, że metal może "wyżerać" procesor/IHS. Prawda to? Nie wiem co o tym sądzić. Każdy poleca Coollaboratory Liquid Pro, ma ona przewodność cieplną na poziomie 32.6 W/mk, czy zastosowanie na przykład Grizzly Kyronaut: 12.5 W/mk da wiele słabsze wyniki? A może iść po całości i zastosować Thermal Grizzly Conductonaut - 73 W/mk? Mam chłodzenie NZXT Kraken X62 i ono działa tak, że nie dociska się do procesora tylko tak idealnie się dokręca śrubkami do niego "na styk" i mocniej nie można czyli całkowite zdjęcie IHS odpada bo po prostu nie docisnę tego chłodzenia tam. Pozdrawiam! Edytowane 14 Marca 2017 przez miszczu0097 Cytuj Link to post Share on other sites
radekID 26 Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Pasty typu CLP i CLU nie są szkodliwe ani dla rdzenia, ani dla laminatu procesora, ani dla IHS. Ich właściwości żrące ujawniają się dopiero w połączeniu z aluminium, więc nie można ich stosować z radiatorem posiadającym aluminiową podstawę. Mam CLU ~2,5 roku, spisuje się bardzo dobrze. Kup to, na co Cię stać, ale CLU/CLP wystarczy Edytowane 14 Marca 2017 przez radekID 2 Cytuj Link to post Share on other sites
miszczu0097 5 Napisano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Serio? To super ;D Myślisz, że takie coś: http://allegro.pl/kaby-lake-delid-tool-wypelnienie-100-i6743636071.html pomoże? Może najpierw trochę żyletką przejechać i potem do tego wsadzić? Czy olać to i samą żyletką lecieć? Myślisz, że Thermal Grizzly Conductonaut będzie okej? No i na to bez problemu nakładać ciekły metal, tak? Edytowane 14 Marca 2017 przez miszczu0097 Cytuj Link to post Share on other sites
radekID 26 Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Ja już nie bawię się w żyletki, szkoda palców i procesora. Imadło i młotek są pewniejsze Ale też nie neguję wynalazków jak z powyższej aukcji. Jeśli jeszcze nie skalpowałeś procesora żyletką, to odpuść, albo spróbuj na jakimś starym celeronie np. TGC nie używałem, nie wiem jaką faktycznie ma przewodność cieplną i żywotność. Majątku nie kosztuje, możesz spróbować 1 Cytuj Link to post Share on other sites
miszczu0097 5 Napisano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Mówisz, że imadło jest pewniejsze? Kurcze, wydaje się, że to żyletka jest pewniejsza Bo wsadzać procesor w imadło to trochę takie "drastyczne" ;pNo ale okej, spróbuję tym sprzętem z Allegro. Dziękuję bardzo za pomoc Poczytam jeszcze o pastach itp. i skalpuję go za jakieś 2-3 tygodnie kiedy kupię kartę bo teraz na integrze nie ma co ;D EDIT: O, jeszcze coś. Jakimś lakierem bezbarwnym koło rdzenia tę elektronikę zamalować? Albo czymś to zakleić?A no i czyszczenie spirytusem starczy czy lepiej kupić jakiś zestaw do czyszczenia albo chociaż alkohol izopropylowy z apteki? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160516/8f6cb45687ce9091aa1336658a4fb73a.jpg Edytowane 14 Marca 2017 przez miszczu0097 Cytuj Link to post Share on other sites
radekID 26 Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Żyletką wcale nie idzie tak łatwo, trzeba dużo siły użyć, łatwo naruszyć ścieżki na laminacie i wtedy kupa ..::.. Dla pewności możesz zamalować 4 pola kontaktowe znajdujące się obok rdzenia. To tak na wypadek, gdybyś przesadził z ilością materiału termoprzewodzącego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) EDIT: O, jeszcze coś. Jakimś lakierem bezbarwnym koło rdzenia tę elektronikę zamalować? Albo czymś to zakleić? A no i czyszczenie spirytusem starczy czy lepiej kupić jakiś zestaw do czyszczenia albo chociaż alkohol izopropylowy z apteki? Najzwyklejszy bezbarwny lakier do paznokci. Kilka warstw około 4 w odstępie, żeby każda wyschła. Izopropanol wystarczy. Do CLU dodają nasączone chusteczki izopropanolem, plus szorstka gąbeczka do przeczyszczenia IHS. Tu masz film z instrukcją jak za pomocą innej maszynki krok po kroku ściąga się IHS, ale tu akurat nie chodzi jaką maszynką, tylko jak dodatkowo zabezpieczyć elektronikę wokół rdzenia podczas nakładania CLU: https://rockitcool.myshopify.com/pages/using-the-rockit-88 Zauważysz, że nałożyli naprawdę cieniutką warstewkę CLU. Na górę pomiędzy IHS a stopkę radiatora daj (modną ostatnio ) Thermal Grizzly Kryonaut lub Gelid Extreme GC. Edytowane 14 Marca 2017 przez choleryk65 1 Cytuj Link to post Share on other sites
miszczu0097 5 Napisano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Najzwyklejszy bezbarwny lakier do paznokci. Kilka warstw około 4 w odstępie, żeby każda wyschła. Izopropanol wystarczy. Do CLU dodają nasączone chusteczki izopropanolem, plus szorstka gąbeczka do przeczyszczenia IHS. Tu masz film z instrukcją jak za pomocą innej maszynki krok po kroku ściąga się IHS, ale tu akurat nie chodzi jaką maszynką, tylko jak dodatkowo zabezpieczyć elektronikę wokół rdzenia podczas nakładania CLU: https://rockitcool.myshopify.com/pages/using-the-rockit-88 Zauważysz, że nałożyli naprawdę cieniutką warstewkę CLU. Na górę pomiędzy IHS a stopkę radiatora daj (modną ostatnio ) Thermal Grizzly Kryonaut lub Gelid Extreme GC. Dzięki za rady! A co powiesz o Grizzly Conductonaut? Dość nowa pasta, mało testów na internecie ale w kilku, w których widziałem jest o 1-2 stopnie lepsza (czyli może malutki błąd był). Próbować to coś? Czy lepiej kupić dziesięcioletni sprawdzony produkt? A między IHS a chłodzenie nie mogę też dać ciekłego metalu? Na IHS też nałożyć czy na sam procesor starczy? I takie pytanie co do terminu przydatności tych past. Ciekły metal jak mniemam nigdy nie wyschnie A jak kupię Grizzly Kryonaut i otworzę, użyję trochę to reszta nie wyschnie po jakimś czasie? Jakbym kiedyś coś robił a chciał użyć żeby kamienia nie było! Edytowane 14 Marca 2017 przez miszczu0097 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Nie znam tej pasty i nie widziałem testów. Możesz dać, chociaż ja u siebie dałem pastę Noctuy bo mi zabrakło Gelida. Nie mam pojęcia jak długo wytrzyma Gryzzly i czy, i po jakim czasie traci właściwości. Pastę Gelida miałem przez dwa lata wcześniej Noctue i nie zauważyłem żeby wysychały, być może z Gryzzly będzie tak samo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Kabylake i Skylake młotkiem i imadlem się nie skalpuje że względu na cienkie pcb procka. Przez to można bardzo łatwo uszkodzić procka. Co do tej maszynki z linku to ładnie sobie polecieli z ceną Odnośnie pasty i jej nakładania. Przy 7700k nakładasz clu na rdzeń, nie ma potrzeby malować nic lakierem. Jeśli należysz clu między ihs a chłodzenie to stracisz gwarancje na procka. Ponieważ clu wygryzie się w ihs zatrze wszystkie oznaczenia. Odnośnie spadku temperatur to ostatnio robiłem 2 7700k i w jednym temperatury spadły o ok 20st a w drugim blisko 30 1 Cytuj Link to post Share on other sites
miszczu0097 5 Napisano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Kabylake i Skylake młotkiem i imadlem się nie skalpuje że względu na cienkie pcb procka. Przez to można bardzo łatwo uszkodzić procka. Co do tej maszynki z linku to ładnie sobie polecieli z ceną Odnośnie pasty i jej nakładania. Przy 7700k nakładasz clu na rdzeń, nie ma potrzeby malować nic lakierem. Jeśli należysz clu między ihs a chłodzenie to stracisz gwarancje na procka. Ponieważ clu wygryzie się w ihs zatrze wszystkie oznaczenia. Odnośnie spadku temperatur to ostatnio robiłem 2 7700k i w jednym temperatury spadły o ok 20st a w drugim blisko 30 Ło, super Więc brać CLU zamiast CLP, tak? Każdy o niej pisze ;d Taką maszynkę mogę sobie wydrukować bo mam kumpla w mieście i bez problemu mi by to zrobił ;p A nie stracę gwarancji delidując procka? ;p btw. to między chłodzeniem a IHS się wgryzie w IHS a między rdzeniem a IHS już nie? Czy tam po prostu nie będzie tego widać i nie będzie problemu? D: Edytowane 15 Marca 2017 przez miszczu0097 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Jeżeli zrobisz to z głową i skleisz go odpowiednio to nie. Jak będziesz robić skalpa to pamiętaj a bardzo dokładnym oczyszczeniu ze starego kleju, bo może wyjść jeszcze gorzej jak przed 2 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Co do tej maszynki z linku to ładnie sobie polecieli z ceną Ach szkoda gadać, tyle że co to dla Amerykanów te 30$ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts