Skocz do zawartości

Odblokowanie zablokowanego kodem telefonu z Androidem

Recommended Posts

Cześć. Kilka dni temu znalazłem za szafą (plusy remontu) telefon, który zdarzyło mi się zgubić jakieś pół roku temu :D . Niestety jak się okazało telefon był zablokowany kodem, którego nie pamiętałem  :( . Na szczęście po wielu próbach i błędach udało mi się odgadnąć przemyślny kod, jaki ustawiłem pół roku wcześniej. Tym razem się udało, ale do tej pory pamiętam ile miał problemu kilka lat temu moja przyjaciółka, której siostra zablokowała telefon (koleżanka, oczywiście nie pamiętał ani swojego loginu, ani hasła do gmail...). Wtedy udało mi się jej to ogarnąć zwykłym formatem z poziomu recovery, ale z tego co pamiętam to był Galaxy Trend z Androidem 4 coś. Słyszałem ostatnio, troszkę się pozmieniało (a przynajmniej w temacie Samsungów; widziałem na jednej z grup technologicznych - pana Klawi... - jakiegoś nastolatka, któremu po formacie telefon zażądał podana starego maila i hasła, czyli reasumując nic nie zyskał...). I teraz moje pytanie brzmi: Czy tak jest w przypadku telefonów wszystkich producentów? Jeżeli tak to od jakiej wersji softu i czy da się to jakoś obejść (wgranie na czysto nowego romu, etc?).

Dzięki za odpowiedź - na pewno będzie mi się spokojniej spało jak poznam odpowiedź na to nurtujące mnie pytanie  :D  :] !

Po zwykłej instalacji nowego romu zawsze wyskoczą stare hasła, aplikacje itd. Tylko kompletny wipe telefonu może tu coś zmienić :).

Dobrze myślę, że komplety wipe to po prostu wejście w zwykłe recovery i wipe data? 

...a jak nie to jak to zrobić?

• 2 tygodnie później...

Od wersji bodajże 5.1.1 android ma zaiplementowaną funkcję factory reset protection. Po wgraniu całego systemu, co byś nie zrobił i tak Cię poprosi o podanie loginu i hasła do maila, który był przed resetem. Da się to obejść, ale jest coraz ciężej. Najczęściej pomaga tylko box serwisowy typu z3x.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka