Skocz do zawartości

Wymiana Corsair Cx500M na Corsair Rm750i- warto?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zastanawiam się nad wymianą zasilacza na coś pożądanego, przysłowiowego.

Obecnie mam Corsair Cx500M

Mój konfig to:

I5 4460

Corsair H80i Gt

2x 4gb ddr3

Asus H97 Plus

3x SSD Samsung 850 Pro Raid 0

1x Wd Blue 1tb

Asus Xonar dx

Amd Radeon rx 480 8gb

Nzxt h230

W przyszłości myślę nad przesiadką na Matx kabyLake w obudowie Corsair Air 240.

Lubię bardzo ciche jednostki, wszystkie wentylatory wymieniłem na SilentWings3.

Chciałabym porządny Psu na kilka lat.

Po głowie chodzi mi Corsair Rm750i.

Ma półpasywny tryb więc powinno być cicho.

Jak myślicie, warto iść w coś takiego?

Co ewentualnie innego w budżecie do 600 PLN?

Pozdrawiam

tryb półpasywny w XFX to śmiech na sali ( załącza się od 25°C, więc wentylator ciągle się włącza i wyłącza ) 

jeśli szukasz czegoś cichego ( półpasywnego ) w tym budżecie zobacz na 
RMx już 550W starczy ( 550-750 ) ( 50% obciążenia tryb pasywny ), dokłądnie to samo elektrycznie co RMi, tylko bez telemetrii 
lub EVGA G2 650-750W  ( oem SF leadex gold )  ( 40% obciążenia tryb pasywny )
ewentualnie już ekstremalnie cicho w tym budżecie SF leadex platinum 750W ( 582zł całkiem fajna cena za tą jednostkę, ja po 650zł kupowałem )  ( 60% obciążenia tryb pasywny ) 

Czyli odpuścić sobie tego RM750i?

Orientuje się jak jest z gwarancją w przypadku gdy kupiłbym PSU na firmę?

Zazwyczaj Corsair albo EVGA dają na swoje zasilacze 7-10 lat gwarancji, pytanie czy w przypadku zakupu na firmę gwarancja skraca się do 12 miesięcy?

to już patrz na stronie producenta, lub pisz do corsair 

Bo tu mamy niby 2 gwarancję, jedną którą daje producent, oraz zwykłą która zwykle jest 2 lata ( na osobę fizyczną ) i tu nie pamiętam 6-12 miesięcy na firmę 

RM750i w odróżnieniu do rmx ma tylko wtyczkę corsair link ( ja bym za nią tyle kasy nie dał )

Tak myślę,. że w sumie nie musiałbym brać na firmę..... Nie jest to jakiś wymóg....

Wolałbym być pewien długiej gwarancji producenta.

SF wygląda bardzo ciekawie, no i certyfikat Platinum:)

Różnica w cenie pomiędzy RM750i praktycznie żadna

Co do SF leadex platinum, to gdybyś rozważał jego zakup to musisz wiedzieć, że są 2 wersje kolorystyczne, biała i czarna ( ja osobiście wziąłem świadomie białą ), po prostu uważaj jak kupujesz ( bo obie są o tym samym kodzie producenta i niektóre sklepy nawet nie wiedzą którą mają ) 

Okej dzięki za wskazówkę no to doszedł kolejny dylemat, docelowo będzie u mnie obudowa Corsair Air 240 i zastanawiam się czy będzie to biała wersja czy czarna.....

Druga sprawa to zastanawiam się czy zasilacz tej klasy to nie będzie jakiś overkill do mojego "dziadka"?

No ale z drugiej strony PSU jest bardzo ważny w zestawie i chyba nie warto za bardzo na nim oszczędzać.... :)

Pozdrawiam :) :)

U ciebie już 550W jest overkill ( cokolwiek wyżej może być usprawiedliwione tylko akustyką zasilacza, ja tylko dlatego mam 750W bo chciałem pasywny zasilacz, ale wszystkie mocne były drogie, inaczej normalnie kupiłbym 550W )