d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Dzień dobry drodzy forumowicze, Piszę do was z prośbą o podpowiedź co mogło pójść źle. Otóż moja płyta BigBang od Msi z chipsetem z77a zawiesza się przy wyświetleniu debug code A2. Nie sposób włączyć biosa. Próbowałem wszystkiego, jestem teraz po przesiadce na p67 i wszystko działa. Mimo wszystko chciałbym ją wskrzesić. Prawie wcale nie podkręcałem na tej płycie, wszystko chodziło stabilnie na pamięciach z xmp, dwa dyski ssd w raidzie i jeden hdd. Pozdrawiam Żadnych pomysłów ? Napomnę tylko że nigdy nie aktualizowałem biosu, a oc było tylko tymczasowe by sprawdzić procesor i pamięci. Większość czasu chodziła w normalnym trybie. Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 odepnij wszystko na SATA ( wszystko napęd, dyski itp ) Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 odepnij wszystko na SATA ( wszystko napęd, dyski itp ) Robiłem to sprawdzałem dyski pojedyńczo na poszczególnych złączach od 1 do 6. Używałem nawet nowego przewodu sata 6gb/s. I nic, próby z jedną kością ramu też nic nie dały. Czyszczenie cmos, też nic. Zapasowy bios, to samo tylko uefi po angielsku informowało o zmianach w konfiguracji po wciśnięciu f2 -> go bios, zwiecha. Po wciśnięciu f1 -> contiune, debug code A2. Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 no to standardowa procedura, odepnij wszystko, ale na serio wszystko razem z wszystkimi kablami USB, myszką, klawiaturą, hub USB itp ( jak masz IGPU to odepnij też GPU ), wszystkimi SATA i zostaw tylko jedną kostkę ram ( ma być goła płyta, z jedną kostką ram-u ) wyłącz też wszystkie kontrolery na płycie jakie możesz, czy to od internetu, czy BT, czy cokolwiek tam masz, zapomniałem że do tego musisz mieć UEFI \Ogólnie sam błąd oznacza coś z kontrolerem SATA, lub którymś z urządzeń ( ale może być spowodowany różnymi rzeczami, nawet złym napięciem od zasilacza ) Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Zasilanie sprawdzałem multi metrem i było wszystko wzorowo, zarówno kiedyś przed awarią jak i po niej. Mało tego już kiedyś miałem ten sam problem właśnie, ale wystarczyło odpiąć hdd i system się załączał. Mimo wszystko skontakowałem się wtedy z MSI Polska i płyta została wymieniona na nową(miała wtedy gwarancję). Gdy spytałem dlaczego nie dało się naprawić odpowiedzieli, że ta dysfunkcja była spowodowana wadą produktu. I tak jak mówisz A2 jest błędem kontrolera tylko że gdy wszystko jest odpięte od płyty i mam tylko kostkę pamięci i procesor z chłodzeniem to nadal nie mogę się do biosu dostać, próbowałem nawet bez obudowy wszystko ładnie odizolowane na biureczku i ta sama kiszka ... Edytowane 6 Marca 2017 przez d3m0n_cl34n3r Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 No to wygląda że nie pomożemy.Jeśli 2 płyty ci tak uwaliło, to może na serio zasilacz ? Jaki masz model ( napięci to nie wszystko, tak na serio sprzęt zabija zła filtracja ) Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 corsair cx 750m z brązem. Odstęp między awariami to 3 lata. Teraz mam asusa p67 i wszystko śmiga aż miło. Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Jest to budżetowy zasilacz, ale jak najbardziej w porządku ( filtracje też ma dobrą, przynajmniej jako nówka ), nie jest to wyrób zasilaczopodobny, więc raczej spać możesz spokojnie musiałeś mieć pecha Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tiaaa, no to chyba temat do zamknięcia... Link to post Share on other sites
Recommended Posts