Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry drodzy forumowicze,

Piszę do was z prośbą o podpowiedź co mogło pójść źle. Otóż moja płyta BigBang od Msi z chipsetem z77a zawiesza się przy wyświetleniu debug code A2. Nie sposób włączyć biosa. Próbowałem wszystkiego, jestem teraz po przesiadce na p67 i wszystko działa. Mimo wszystko chciałbym ją wskrzesić. Prawie wcale nie podkręcałem na tej płycie, wszystko chodziło stabilnie na pamięciach z xmp, dwa dyski ssd w raidzie i jeden hdd.

Pozdrawiam 

Żadnych pomysłów :/ ? Napomnę tylko że nigdy nie aktualizowałem biosu, a oc było tylko tymczasowe by sprawdzić procesor i pamięci. Większość czasu chodziła w normalnym trybie.

odepnij wszystko na SATA ( wszystko napęd, dyski itp )

Robiłem to sprawdzałem dyski pojedyńczo na poszczególnych złączach od 1 do 6. Używałem nawet nowego przewodu sata 6gb/s. I nic, próby z jedną kością ramu też nic nie dały. Czyszczenie cmos, też nic. Zapasowy bios, to samo tylko uefi po angielsku informowało o zmianach w konfiguracji po wciśnięciu f2 -> go bios, zwiecha. Po wciśnięciu f1 -> contiune, debug code A2.

no to standardowa procedura, odepnij wszystko, ale na serio wszystko razem z wszystkimi kablami USB, myszką, klawiaturą, hub USB itp ( jak masz IGPU to odepnij też GPU ), wszystkimi SATA i zostaw tylko jedną kostkę ram ( ma być goła płyta, z jedną kostką ram-u )

wyłącz też wszystkie kontrolery na płycie jakie możesz, czy to od internetu, czy BT, czy cokolwiek tam masz,  
zapomniałem że do tego musisz mieć UEFI  :facepalm: \

Ogólnie sam błąd oznacza coś z kontrolerem SATA, lub którymś z urządzeń ( ale może być spowodowany różnymi rzeczami, nawet złym napięciem od zasilacza  ) 

Zasilanie sprawdzałem multi metrem i było wszystko wzorowo, zarówno kiedyś przed awarią jak i po niej. Mało tego już kiedyś miałem ten sam problem właśnie, ale wystarczyło odpiąć hdd i system się załączał. Mimo wszystko skontakowałem się wtedy z MSI Polska i płyta została wymieniona na nową(miała wtedy gwarancję). Gdy spytałem dlaczego nie dało się naprawić odpowiedzieli, że ta dysfunkcja była spowodowana wadą produktu. I tak jak mówisz A2 jest błędem kontrolera tylko że gdy wszystko jest odpięte od płyty i mam tylko kostkę pamięci i procesor z chłodzeniem to nadal nie mogę się do biosu dostać, próbowałem nawet bez obudowy wszystko ładnie odizolowane na biureczku i ta sama kiszka ...

Edytowane przez d3m0n_cl34n3r

Jest to budżetowy zasilacz, ale jak najbardziej w porządku ( filtracje też ma dobrą, przynajmniej jako nówka ), nie jest to wyrób zasilaczopodobny, więc raczej spać możesz spokojnie 

musiałeś mieć pecha 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...