Skocz do zawartości

Komputer do gier 2.500zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kajtek.,

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera :starsze gry i przeglądanie stron internetowych

• Maksymalna kwota :2.500

Których części potrzebuję :Od podstaw.

Czy będę podkręcać sprzęt? :Tak jeżeli nie sprawi to zbyt dużego zachodu - zależy mi na bezawaryjności

Rozdzielczość mojego monitora :16cali- analogowy monitor (ten z du**ą z tyłu do wymiany jak coś więcej zaoszczędzę) 

Specjalne wymagania :bezawaryjność i wytrzymałość 

Części z poprzedniego komputera :monitor, klawiatura, mysz, dysk 500gb, obudowa (opcjonalnie do wymiany jeśli się nowa konfiguracja nie zmieści.)

Własna propozycja zestawu :

Inne 

Według mnie lepiej sprawdziłby się taki zestaw:

https://www.morele.net/zasilacz-aerocool-kcas-400w-aerokcas-400-720333/

//za SSD na TLC podziękujemy. 

Edytowane przez kajtek.

Oh. Wychodzi moja niewiedza na temat nowego sprzętu. Szkoda mi monitora ale kupie jakiś tani na początek albo na kredyt wezmę. Oglądam zestawy i widze też ilość postów na forum więc poczekam jeszcze z oceną bo sam się na tym nie znam.

Obudowa midi ma chyba 15lat niestety nie wiem gdzie sprawdzić jej numer czy nazwę.

Dysk SATA czy ATA ? 

Przykładowe tytuły. Czy apetyt nie będzie rósł w miarę jedzenia ? Czy mając wydajniejszy sprzęt nie będziesz chciał sięgnąć po obecnie topowe tytuły  ?  

Dysk SATA. hybrydowy(chyba) SSD.

Wystarczy mi że na średnich uciągnie F4 który też jakiś karkołomych wymagań nie ma. Obecny sprzęt gdyby nie to że się sypnął na zasilaczu to nadal grywałbym w D2 czy W3FT. Znam nowe tytuły ale zależy mi by to był sprzęt na lata bezawaryjnego chodzenia bo nie wiem kiedy mógłbym włożyć w niego kolejne pieniądze. Więc bez szaleństw typu podkręcanie czy chłodzenie wodne ale chętnie skorzystałbym z jakiejś nowej płyty czy karty bądź ramu których nie musiałbym wymieniać wraz z nową generacją podczas mniejszej modernizacji.

Edytowane przez duh7gm

Ceny procesorów intela lecą na łeb na szyję, więc wstrzymaj się jakieś 2 tygodnie, a możesz trochę zaoszczędzić(a kto wie, może Ryzen 3 i 5 coś ciekawego wniosą do niższych półek cenowych): http://pclab.pl/news73077.html

Poza tym z takim budżetem szukałbym części używanych. Procesor, ram, obudowa. Tam się nie ma co psuć, a wydasz mniej. Karty graficzne i płyty główne, które mają jeszcze sporo gwarancji też warto wziąć pod uwagę, jedynie zasilacz brałbym nowy ze sklepu.

SSD to też nie jest jakieś "must have", bo w grach jedyną różnicą będzie ich szybsze wczytywanie się.

Podkręcania nie trzeba się obawiać o ile robi się to z głową i pilnuje temperatur. Sam niedawno sprzedałem i5 760 z płytą główną, które działają po sporym OC od 8 lat i nic im nie dolega.

Edytowane przez wompierz

Z tą obniżką cen to tak spokojnie. Tam podane są ceny netto. Dolicz do tego 19% podatku i masz praktycznie takie same ceny jakie są obecnie. Patrz przykład i5 7500. 189x4 zł + 19% = 900 zł. Ceny w PL wcale nie muszą spaść. Przed obniżką, i5 7500 na tym samym przeliczniku kosztował ~ 1050 zł co jest śmiechem na sali. W przypadku 7600K było to bagatela 1300 zł. Mało tego. i5 4690K przed obniżką kosztował 260 dolarów netto !

Jest to jeden sklep, który póki co obniżył ceny i to tylko i wyłącznie z odbiorem osobistym. Po tej obniżce, przeliczając na PL cena jest taka sama jak u nas od dłuższego czasu. 

Jak już będę składał czy kupował cokolwiek to wyłącznie poprzez morele bo już z nimi miałem do czynienia i wolę ich niż konkurencję.

Procesor:
Intel Core i5-7400 /3.0GHz, 6MB, BOX, LGA1151/
810 zł

Chłodzenie:

Płyta główna:
Gigabyte GA-B250M-DS3H /intel B250, LGA1151/
330 zł

Pamięć RAM:
Corsair 16GB 2400MHz CL14 Vengeance LPX
495 zł

Karta graficzna:
MSI GeForce GTX1050Ti OC Dual Fans 4GB DDR5 128bit (1455/7008)
715 zł

Obudowa:
SilentiumPC Regnum RG2 (Pure Black)
149 zł

Zasilacz:
Corsair VS 450W 120mm
185 zł

Suma: 2684 zł

Taki zestaw zamierzam kupić sugerując się zestawem kajtka i jego radami. Rzućcie okiem czy wszystko gra i dziś zamawiam.

Czyżby system sam mi edytował ostatniego posta bym nie pisał sam pod sobą?

Ktoś miał naprawdę dobry pomysł. Szkoda że nie ma więcej takich bystrych ludzi.

Edytowane przez duh7gm
  • Rozwiązanie

Absolutnie nie potrzebujesz tutaj 16 GB DDR4. Daj sobie 8 GB i będzie dobrze. Za zaoszczędzone pieniądze masz SSD 128 GB na system, soft. Znacznie lepsza inwestycja 

O ile nie grasz w wymagające gry, to bierz G4560 + monitor na start. 

1 x  Intel Pentium G4560 /3.5GHz, 3MB, LGA1151, BOX/ 1 x  Gigabyte GA-B250M-DS3H /intel B250, LGA1151/ 1 x  Crucial 8GB (2x4GB) 2400MHz CL16 Ballistix Sport LT 1 x  SilentiumPC Regnum RG2 (Pure Black) 1 x  Corsair VS 450W 120mm 1 x  Asus GeForce GTX1050Ti Expedition 4GB DDR5 128bit (1392/7008) 1 x  Benq GW2270H (VA, 5ms, HDMI) 1 x  Kingston HyperX Fury 120GB SATA3 (500/500MB/s) MLC

2690 zł +  Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

O wydajność w grach wcale nie masz się co obawiać. Połączenie G4560 + GTX 1050 Ti daje wręcz niesamowite, opłacalne wyniki w grach i mowa tutaj o tytułach z górnej półki na porządnych ustawieniach. Ten procesor jest niesamowity patrząc na jego cenę oraz wydajność. Wydajność i3 6100 za połowę ceny

Do tego masz SSD 128 GB pod system i najczęściej grane gry oraz monitor 22 cale FullHD na matrycy VA

Moim zdaniem, to jest idealne rozwiązanie dla Ciebie. 

Czyżby system sam mi edytował ostatniego posta bym nie pisał sam pod sobą?

Tak 

Średnio mi pasuje rozdzielenie ramu, bo gdybym coś jednak mógłbym dołożyć to dodałbym właśnie ramu i nic nie wiem o tym procesorze, nie wydaje się się słaby ale czy pociągnie f4 czy sc2?

Edytowane przez duh7gm
Średnio mi pasuje rozdzielenie ramu gdybym coś jednak mógłbym włożyć to dodałbym ramu

8 GB spokojnie Ci wystarczy. Masz dwa sloty wolne pod dalszą rozbudowę.

nic nie wiem o tym procesorze

Jedyne co musisz wiedzieć, to jego wydajność i opłacalność. 

https://www.purepc.pl/procesory/test_intel_pentium_g4560_rewelacyjny_procesor_w_niskiej_cenie

http://pclab.pl/news72656.html

nie wydaje się się słaby ale czy pociągnie f4 czy sc2

i3 6100 to praktycznie to samo co G4560.

Z słabszą GPU  na ultra / medium