ManiekZiomek 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Starą kartę graficzną czyli Asus 8600GT Silent oddałem do serwisu do naprawy bo pewnego dnia przestała działać. Po długim oczekiwaniu dostałem paczkę z nową kartą taką jak wymieniłem wcześniej. Problem polega na tym iż w starej karcie temp. w spoczynku wynosiła ok. 50 stopni a w stresie nigdy nie przekraczała granicy 70 stopni a nowa karta według mnie strasznie się grzeje: w spoczynku już ma troszkę ponad 70 stopni a w stresie dochodzi prawie pod 100 stopni więc już jest chyba coś źle Temperatury sprawdzałem w programie Everest. Co o tym myślicie? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 1. Może dzujnik temperatury nawala, dotknij radiatora czy rzeczywisćie jest gorący. 2. Dostałeś identyczną kartę? Cytuj Link to post Share on other sites
ManiekZiomek 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Właśnie w serwisie nie wiedzą nawet czy naprawiona czy nową przysłali. Ale to musi być nowa bo starą miałem całą odsłoniętą na radiatorze bez żadnego plastiku a teraz mam z taką osłonką http://pcarena.pl/uploads/myzia/asus_86 ... nt/as1.jpg drugą stroną jak to możliwe że wcześniej dostałem bez plastikowej osłonki a teraz z nią, jak ona jest produkowana fabrycznie. Cytuj Link to post Share on other sites
firespace760 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Może tylko zapomnieli założyć tą plastikową osłonkę, albo odpadła w serwisie. Podaj dokładny model karty to sprawdzę na stronie producenta jak karta powinna wyglądać. Moim zdaniem problem to źle zainstalowany radiator bądź niewielka lub zbyt duża warstwa pasty termoprzewodzącej. Cytuj Link to post Share on other sites
ManiekZiomek 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Asus EN8600GT Silent 256MB DDR3 Da się jakoś sprawdzić czy karta jest nowa? Ale to musi być nowa bo: 1. Ma założony ten plastik 2. Stara miała przygniecioną blaszkę obok przykręcania pod złączami z monitorem. I teraz komputer już jest w spoczynku z 2h a temp. nie spada niżej niż 70 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
firespace760 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Temperatura zdecydowanie za wysoka. Masz jakieś plomby z tyłu laminatu PCB - na śrubach montażowych radiatora? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Może spróbuj na nią założyć jakiś duży, wolnoobrotowy wentylator? To powinno znacznie zbić temperaturę (z pasywnymi kartami często tak się robi). Cytuj Link to post Share on other sites
ManiekZiomek 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 http://img38.imageshack.us/img38/1544/photo00123.th.jpg Chyba nie mam ale sam zobacz. Dotknąłem karty i zaczęła mnie parzyć a jest w spoczynku Może spróbuj na nią założyć jakiś duży, wolnoobrotowy wentylator? To powinno znacznie zbić temperaturę (z pasywnymi kartami często tak się robi). Ale miałem ten sam model wcześniej i 70 stopni było ale w stresie Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Cześć Kolega @procek ma rację, spróbuj założyć wolny wentylator, a jeżeli potrafisz to możesz sprawdzić stan pasty termoprzewodzącej, zdejmując radiator. Czy pod/nad kartą graficzną są jakieś podzespoły wydzielające ciepło? Bardziej pod, np. zatrzymujące cyrkulację powietrza? (karta TV, karta Muzyczna itp.) i czy w ogóle masz jakieś wentylatory w obudowie? Cytuj Link to post Share on other sites
ManiekZiomek 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Kartę odebrałem z serwisu wczoraj. Stara była na gwarancji a ta jest nowa ale nie dostałem do niej nic, sama zabezpieczona w małym tekturowym pudełku jak została wysłana stara. Chyba stara gwarancja przeszła na nią. Pod nią jest tylko karta sieciowa, na procku chłodzenie boxowe poza tym w obudowie nie mam żadnych dodatkowych wentylatorów. Cały komp: AMD Athlon 64 X2 6000+ Asus M2N Patrioty 2x1Gb 800Mhz Cl4 WD 250Gb Amacrox Free Earth 500W Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Spróbuj poodciskać i poruszać chłodzenie, zobacz czy sa luzy. Zwróc uwagę, czy jest ono równe i równoległe do karty. Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Proponuję Ci kupić na pewno jeden wentylator na ściankę tylną i jeżeli masz jak to drugi kupić i zamontować na bocznej, wtedy boczny wdmuchuje, a tylny wydmuchuje - powinno troszkę pomóc. Karta sieciowa na PCI, więc daj ją na ostatni wolny slot, tak aby była jak najdalej od karty graficznej, gdyż może zaburzać przepływ powietrza. No i oczywiście posłuchaj się @torture edit: @procek, jeżeli autor tematu nie jest fanem moddingu i nie potrzebuje kolorowych wiatraczków to jeden czy dwa to różnica 10zł, a może być różnica, chociaż faktycznie najtańszym (najlepszy cena/jakość ) będzie jeden np. 92mm na karcie Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Proponuję Ci kupić na pewno jeden wentylator na ściankę tylną i jeżeli masz jak to drugi kupić i zamontować na bocznej, wtedy boczny wdmuchuje, a tylny wydmuchuje - powinno troszkę pomóc. Karta sieciowa na PCI, więc daj ją na ostatni wolny slot, tak aby była jak najdalej od karty graficznej, gdyż może zaburzać przepływ powietrza. No i oczywiście posłuchaj się @torture 1 wentylator bezpośrednio na karcie wystarczy, a będzie taniej i ciszej Cytuj Link to post Share on other sites
ManiekZiomek 0 Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 No ale to powinno chodzić prawidłowo bez wentylatorów. Przecież jest nowa i na gwarancji. Jakbym poruszył te śrubki co trzymają chłodzenie to jest możliwość że stracę gwarancję? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 No ale to powinno chodzić prawidłowo bez wentylatorów. Przecież jest nowa i na gwarancji. Jakbym poruszył te śrubki co trzymają chłodzenie to jest możliwość że stracę gwarancję?A nie chodzi? Wiesza się komputer, pokazują się BSoDy? Cytuj Link to post Share on other sites
firespace760 0 Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Skoro na laminacie nie ma plomb to polecam demontaż radiatora i nałożenie nowej warstwy pasty termoprzewodzącej. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Zanim cokolwiek zaczniesz majstrować, przetestuj kartę programami i podczas grania, jeśli komp jest stabilny i nic niedobrego się nie dzieje to najwyżej zamontuj jeden wentyl wyciągowy 12cm z tyłu budy się nie stresuj. Cytuj Link to post Share on other sites
firespace760 0 Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Do "wygrzania" karty polecam program Video Card Stability Test: http://freestone-group.com/ Cytuj Link to post Share on other sites
ManiekZiomek 0 Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Problem z kartą graficzną już rozwiązałem. Po wyjęciu karty z komputera jedna śrubka od chłodzenia była słabo przykręcona. Poprawiłem to i temp. spadła. W spoczynku 60 stopni a w stresie tak do 75 stopni. Chciałbym się jeszcze zapytać co to jest MCP w evereście? Za co odpowiada ta temperatura? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 MCP to mostek południowy. Cytuj Link to post Share on other sites
ManiekZiomek 0 Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 A jaką powinien mieć temp.? Albo jaka jest granica temp.? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 A ile masz? Myślę, że do 55C w stresie jest OK. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 A ile masz? Myślę, że do 55C w stresie jest OK.Myślę że chodziło ci o 55*C ale w Idle Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Nie, chodziło o 55C w stresie. Chyba że chipsety Intela to takie super grzałki? Bo u mnie to jest 43C w idle, 48C w stresie. A w drugim komputerze z chipsetem NVIDIA 59C w max stress (kilkanaście godzin kodowania i konwertowania filmów), idle 49C Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Nie przeczytałem uważnie, myślałem że temperatura grafy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts