sewcio95 0 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Witam serdecznie, w sierpniu pisałem tutaj post w sprawie komputera, pomógł mi przy wyborze komponentów niejaki Lewiis za co bardzo dziękuje, Wszystko śmigało do tej pory, jednak mam pewien problem :c Mój zestaw składa się z: 1 x Intel Core i5-6402P /2.8GHz, 6MB, LGA1151, BOX/ 1 x ZOTAC GeForce GTX1060 6GB DDR5 192bit (1708/8000) 1 x AsRock H110M-DGS /intel H110, DDR4, LGA1151/ 1 x Crucial 8GB 2133MHz CL15 1 x SilentiumPC Regnum RG3 Pure Black (b/z) 1 x Corsair VS 450W 120mm 1 x Liteon iHAS124 SATA (black)\ oraz dysk ssd http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=27112 mój budżet się zwiększył więc dokupiłem polecany do tego W/W dysk no i mam problem.. po podpięciu go system raz mi się włącza a raz nie, nie wiem od czego to jest zależne, W biosie mi dysk wykrywa, w systemie już niestety nie. nie ma go także w "zarządzaniu komputerem" Czy jest ktoś na tyle pomocny i mi doradzi? Edytowane 13 Lutego 2017 przez sewcio95 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 włącz hotswap u uefi przy HDD i zobacz jak zareaguje dysk jest prawidłowo podpięty ? Może ci się kolejka bootowania sypie, jak go wykrywa ? ps, był już formatowany ? Cytuj Link to post Share on other sites
sewcio95 0 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 No nie mam jak go sformatować bo mi go nie wykrywa w tym całym zarządzaniu dyskami, szukałem też opcji formatowania z wiersza poleceń ale tam go też nie znajduje :c Czy prawidłowo podpięty? Myślę że tak, przewodem sata do 3 złącza na płycie głównej (1 złącze dysk SSD z systemem , 2 złącze nagrywarka) zmieniałem i nic. Gdzie znajdę to hotswap? Jestem laikiem w tych sprawach, a zabierać cała skrzynkę do serwisu to troszkę ciężko... Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 a do zasilacza też podpięty ? wibruje jak włączysz komputer ?spróbuj odpalić liveCD z ubuntu i zobaczyć czy ci go tam widzi ( wtedy byśmy wiedzieli czy to widnows, czy płyta/dysk Cytuj Link to post Share on other sites
sewcio95 0 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Tak tak podpięty, normalnie wibruje tak jakby działał :c A czy reinstal systemu coś pomoże czy konieczny jest ten live cd? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 liveCD, to bootowalny system, tzn wypalasz płytkę z systemem, wkładasz do napędu i odpalasz system z płytki, bez konieczności instalacji "wypróbuj ubuntu" Więc nic nie musisz instalować a sprawdzisz czy pod innym systemem widać ten dysk.Oczywiście możesz sobie iso na bootowalnego pendrive wgrać. Cytuj Link to post Share on other sites
sewcio95 0 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Okej, jutro jak wrócę z pracy się tym Zajmę i dam znać co i jak dziękuję bardzo za chęci pomocy :3 mam nadzieję że uda nam się rozwiązać ten problem Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 to dopiero początek procesu diagnozy, do rozwiązanie jeszcze daleko. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts