Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Router TP LINK TL-WR841N, internet vectra 50mb/s, dwa komputery - pc ( kabel do wan'u w routerze, lan z routera do PC ) i laptop po wifi ( zasięg dobry, nie w tym rzecz ). 2x win 7.

Na PC wszystko śmiga idealnie.

Laptop ( uprzedzam pytania, żadne VPNy i inne gówna w tle nie działają ), od długiego już czasu problemy - ścina internet, do takiego stopnia, że pingi w grze dochodzą do 900, raz jest to 300, raz jest 900 - zależy od dnia. Strony nie chcą się ładować w ogóle. Połączenie z routerem jest, internet teoretycznie jest. Trwa to kilka/kilkanaście minut. Jak już pisałem, żadne VPNy nie działają, a internet zachowuje się w identyczny sposób jak przez tego rodzaju programy.

Wszystkie możliwe opcje w routerze już przerobione w wielu różnych kombinacjach, firmware najnowszy ( żadna beta wersja ).

Nie jest to wina dostawcy, bo na PC nie ma nigdy takich problemów.

Ścinki pojawiają się nieregularnie.

Oby dwa komputery używane w tym samym czasie.

Sterowniki od karty sieciowej aktualne.

Ciężko stwierdzić czy reset routera+modemu / laptopa pomaga, bo nie trwa to długo i są to nieregularne akcje.

IP od dostawcy nie zmieniło się chyba nigdy, może na krótko po podpisaniu umowy kilka razy ( x lat temu ).

Laptop w miarę normalny, nie jakiś zabytek, nie zasyfiony, prawdopodobnie bez wirusów. Regularnie czyszczony, w sensie programami diagnostycznymi.

Jakieś pomysły?

prawdopodobnie bez wirusów. Regularnie czyszczony, w sensie programami diagnostycznymi.

Sprawdzałeś jakimś programem antywirusowym? Zerknij w autostart + msconfig, co się uruchamia podczas rozruchu.

Sprawdziłbym w pierwszej kolejności po kablu jak działa internet. Wtedy miałbyś punkt zaczepienia, czy szukać winy ogólnie w lapku czy np. masz problem z zakłóceniami WiFi. Pasmo 2.4GHz jest dość mocno zatłoczone obecnie, elektroniczne nianie, telefony bezprzewodowe, bluetooth, mikrofale - wszystko to działa na podobnym paśmie do WiFi i może wpływać na jego działanie.

• Popieram 2

Ale szukacie winy od strony dostawcy, czy gdzie?

Napisałem w pierwszy poście, że na PC nie ma takich problemów, a połączony jest LANem z routera.

= po kablu będzie w porządku, a jakby winny był sprzęt, ścinki nie występowałyby nieregularnie i chwilowo, według mojej logiki.

Dorzucam 2 screeny z inssidera, sporo jest tych sieci w okolicy. Aktualnie internet 0,5mb/s.

http://scr.hu/3579/1aeoe
http://scr.hu/3579/e0lj4

Edytowane przez szczepanx

Co do 5GHz - mam pewną wątpliwość. Jak to jest rzeczywiście z tymi sieciami, częstotliwość 5GHz jest główną i jedyną na której ta sieć działa, czy jest jedynie drugim czynnikiem który powinien polepszać jej właściwości?

Skądś mam info, że 5GHz jest tylko dodatkową częstotliwością, ale nie potwierdziłem tego w żaden sposób, a w necie też nie ma jasnej informacji dot. tego ( bądź się nie doszukałem, a przyznaje - nie kopałem zbyt głęboko :P ).

@Longhorn mógłbyś wyjaśnić? :)

Może pomyliło Ci się z routerem dwupasmowym, który może jednocześnie nadawać sieć 2.4 i 5GHz (te tańsze w formie albo, albo). Jeśli jesteś połączony z wifi 5GHz to tylko z tego pasma korzystasz.

Przy przejściu na tą częstotliwość trzeba pamiętać, że zasięg będzie słabszy niż przy 2.4GHz i oczywiście sama karta bezprzewodowa musi obsługiwać to pasmo. W zamian można liczyć na wyższe osiągi, głównie w standardzie wifi AC, który działa tylko na tej częstotliwości oraz na mniejszą wrażliwość na zakłócenia (mniejszą popularność, sporo więcej nienakładających się na siebie kanałów http://www.komputerswiat.pl/media/2013/148/2960317/siec-bezprzewodowa-pasmo-f.jpg).

• Popieram 2

Rozumiem, że jeśli w laptopie karta sieciowa obsługuje standard 802.11n, to nie będzie problemu z pasmem 5GHz ( wikipedia dla tego standardu podaje 2,4 lub 5Ghz )? Nie mogę się doszukać konkretnej informacji dot. częstotliwości, ale akurat w przypadku laptopa nie jest to problem, jest możliwość dokupienia karty sieciowej USB.

Tak samo z tabletem / telefonami. Niby wszystkie na standardzie N, ale dla tabletu na pewnej stronie ze specyfikacją częstotliwość podana jest 2,4GHz.

Drukarkę mam w standardzie G, więc 5GHz odpada.

A jak jest z tymi routerami dwupasmowymi? Co jeśli zdecydowałbym się na router który nadaje w dwóch częstotliwościach jednocześnie? Urządzenia, które mogą wyłapać 2,4GHz będą widzieć sieć, czy nie?

I czy w ogóle taki router coś w praktyce zmieni...

@edit: Tak sobie myślę, dwa routery. Tylko zastanawiam się jak podłączyć drugi ( 5 GHz ), z którego będzie korzystał tylko laptop, do pierwszego tworząc podsieć, tak, żeby można było komunikować się drukarką która byłaby w głównej sieci?

Edytowane przez szczepanx

Rozumiem, że jeśli w laptopie karta sieciowa obsługuje standard 802.11n, to nie będzie problemu z pasmem 5GHz ( wikipedia dla tego standardu podaje 2,4 lub 5Ghz )? Nie mogę się doszukać konkretnej informacji dot. częstotliwości, ale akurat w przypadku laptopa nie jest to problem, jest możliwość dokupienia karty sieciowej USB.

W przypadku 802.11n obsługa sieci 5GHz przez kartę jest tylko opcją. Co innego w AC. Jest jeszcze standard 802.11a, który działa na 5GHz.

Jeśli kupisz router dwupasmowy, który jest w stanie nadawać dwie sieci jednocześnie (2.4 i 5GHz) to będziesz mógł wykorzystać 5GHz dla urządzeń wymagających większych szybkości czy tych, które mają problemy z połączeniem i jednocześnie obsługują to pasmo. W twoim przypadku to jedyne rozwiązanie na problemy z siecią.

Z podłączeniem drugiego routera pod obecny dużo nie kombinuj z podsieciami tylko podłącz je portami LAN, a na nowym wyłączasz rozdawanie DHCP. Obecny router będzie rozdawał adresy i wszystkie urządzenia będą się widziały.

• Popieram 2