szczepanx 1 Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Witam. Router TP LINK TL-WR841N, internet vectra 50mb/s, dwa komputery - pc ( kabel do wan'u w routerze, lan z routera do PC ) i laptop po wifi ( zasięg dobry, nie w tym rzecz ). 2x win 7. Na PC wszystko śmiga idealnie. Laptop ( uprzedzam pytania, żadne VPNy i inne gówna w tle nie działają ), od długiego już czasu problemy - ścina internet, do takiego stopnia, że pingi w grze dochodzą do 900, raz jest to 300, raz jest 900 - zależy od dnia. Strony nie chcą się ładować w ogóle. Połączenie z routerem jest, internet teoretycznie jest. Trwa to kilka/kilkanaście minut. Jak już pisałem, żadne VPNy nie działają, a internet zachowuje się w identyczny sposób jak przez tego rodzaju programy. Wszystkie możliwe opcje w routerze już przerobione w wielu różnych kombinacjach, firmware najnowszy ( żadna beta wersja ). Nie jest to wina dostawcy, bo na PC nie ma nigdy takich problemów. Ścinki pojawiają się nieregularnie. Oby dwa komputery używane w tym samym czasie. Sterowniki od karty sieciowej aktualne. Ciężko stwierdzić czy reset routera+modemu / laptopa pomaga, bo nie trwa to długo i są to nieregularne akcje. IP od dostawcy nie zmieniło się chyba nigdy, może na krótko po podpisaniu umowy kilka razy ( x lat temu ). Laptop w miarę normalny, nie jakiś zabytek, nie zasyfiony, prawdopodobnie bez wirusów. Regularnie czyszczony, w sensie programami diagnostycznymi. Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 prawdopodobnie bez wirusów. Regularnie czyszczony, w sensie programami diagnostycznymi. Sprawdzałeś jakimś programem antywirusowym? Zerknij w autostart + msconfig, co się uruchamia podczas rozruchu. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Laptop na kablu zachowuje się tak samo? Cytuj Link to post Share on other sites
szczepanx 1 Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Msconfig'u niżej wrzucam screena, w usługach nic podejrzanego nie widać. Lapek jest ciągle na baterii+kablu, ale nie widzę związku http://scr.hu/3579/wwt7z Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Spróbuj odinstalować lub nawet chwilowo wyłączyć Avasta i sprawdź czy coś się zmieni. Cytuj Link to post Share on other sites
szczepanx 1 Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Spróbuję ze 2-3 dni bez avasta, dam znać co z tego wyjdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Sprawdziłbym w pierwszej kolejności po kablu jak działa internet. Wtedy miałbyś punkt zaczepienia, czy szukać winy ogólnie w lapku czy np. masz problem z zakłóceniami WiFi. Pasmo 2.4GHz jest dość mocno zatłoczone obecnie, elektroniczne nianie, telefony bezprzewodowe, bluetooth, mikrofale - wszystko to działa na podobnym paśmie do WiFi i może wpływać na jego działanie. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Lapek jest ciągle na baterii+kablu, ale nie widzę związku Kablu ethernet... Cytuj Link to post Share on other sites
szczepanx 1 Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Ale szukacie winy od strony dostawcy, czy gdzie? Napisałem w pierwszy poście, że na PC nie ma takich problemów, a połączony jest LANem z routera. = po kablu będzie w porządku, a jakby winny był sprzęt, ścinki nie występowałyby nieregularnie i chwilowo, według mojej logiki. Dorzucam 2 screeny z inssidera, sporo jest tych sieci w okolicy. Aktualnie internet 0,5mb/s. http://scr.hu/3579/1aeoehttp://scr.hu/3579/e0lj4 Edytowane 9 Lutego 2017 przez szczepanx Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 I zamiast sprawdzić podstawową rzecz urządzasz filozofowanie. Sprawdź i wróć z odpowiedzią, bez tego to gdybanie. Cytuj Link to post Share on other sites
szczepanx 1 Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ta Twoja 'podstawowa rzecz' jest sprawdzana codziennie od wielu lat na PC Nie mam możliwości podłączenia lapka kablem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Problem jest z laptopem czy z PC? Jeśli tak podchodzisz do rzeczy to pomocy powinieneś szukać u wróża Macieja. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Jedna wielka interferencja przy takiej ilości sieci. Ratuje Cię połączenie kablowe lub sieć 5GHz. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
szczepanx 1 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Co do 5GHz - mam pewną wątpliwość. Jak to jest rzeczywiście z tymi sieciami, częstotliwość 5GHz jest główną i jedyną na której ta sieć działa, czy jest jedynie drugim czynnikiem który powinien polepszać jej właściwości? Skądś mam info, że 5GHz jest tylko dodatkową częstotliwością, ale nie potwierdziłem tego w żaden sposób, a w necie też nie ma jasnej informacji dot. tego ( bądź się nie doszukałem, a przyznaje - nie kopałem zbyt głęboko ). @Longhorn mógłbyś wyjaśnić? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Może pomyliło Ci się z routerem dwupasmowym, który może jednocześnie nadawać sieć 2.4 i 5GHz (te tańsze w formie albo, albo). Jeśli jesteś połączony z wifi 5GHz to tylko z tego pasma korzystasz. Przy przejściu na tą częstotliwość trzeba pamiętać, że zasięg będzie słabszy niż przy 2.4GHz i oczywiście sama karta bezprzewodowa musi obsługiwać to pasmo. W zamian można liczyć na wyższe osiągi, głównie w standardzie wifi AC, który działa tylko na tej częstotliwości oraz na mniejszą wrażliwość na zakłócenia (mniejszą popularność, sporo więcej nienakładających się na siebie kanałów http://www.komputerswiat.pl/media/2013/148/2960317/siec-bezprzewodowa-pasmo-f.jpg). 2 Cytuj Link to post Share on other sites
szczepanx 1 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Rozumiem, że jeśli w laptopie karta sieciowa obsługuje standard 802.11n, to nie będzie problemu z pasmem 5GHz ( wikipedia dla tego standardu podaje 2,4 lub 5Ghz )? Nie mogę się doszukać konkretnej informacji dot. częstotliwości, ale akurat w przypadku laptopa nie jest to problem, jest możliwość dokupienia karty sieciowej USB. Tak samo z tabletem / telefonami. Niby wszystkie na standardzie N, ale dla tabletu na pewnej stronie ze specyfikacją częstotliwość podana jest 2,4GHz. Drukarkę mam w standardzie G, więc 5GHz odpada. A jak jest z tymi routerami dwupasmowymi? Co jeśli zdecydowałbym się na router który nadaje w dwóch częstotliwościach jednocześnie? Urządzenia, które mogą wyłapać 2,4GHz będą widzieć sieć, czy nie? I czy w ogóle taki router coś w praktyce zmieni... @edit: Tak sobie myślę, dwa routery. Tylko zastanawiam się jak podłączyć drugi ( 5 GHz ), z którego będzie korzystał tylko laptop, do pierwszego tworząc podsieć, tak, żeby można było komunikować się drukarką która byłaby w głównej sieci? Edytowane 11 Lutego 2017 przez szczepanx Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Karta w n-ce nie musi obsługiwać 5ghz. Jeśli nie jest dualbandowa obsługuje wyłącznie 2.4ghz. Router dualbandowy tworzy dwie równolegle istniejące sieci. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Rozumiem, że jeśli w laptopie karta sieciowa obsługuje standard 802.11n, to nie będzie problemu z pasmem 5GHz ( wikipedia dla tego standardu podaje 2,4 lub 5Ghz )? Nie mogę się doszukać konkretnej informacji dot. częstotliwości, ale akurat w przypadku laptopa nie jest to problem, jest możliwość dokupienia karty sieciowej USB. W przypadku 802.11n obsługa sieci 5GHz przez kartę jest tylko opcją. Co innego w AC. Jest jeszcze standard 802.11a, który działa na 5GHz. Jeśli kupisz router dwupasmowy, który jest w stanie nadawać dwie sieci jednocześnie (2.4 i 5GHz) to będziesz mógł wykorzystać 5GHz dla urządzeń wymagających większych szybkości czy tych, które mają problemy z połączeniem i jednocześnie obsługują to pasmo. W twoim przypadku to jedyne rozwiązanie na problemy z siecią. Z podłączeniem drugiego routera pod obecny dużo nie kombinuj z podsieciami tylko podłącz je portami LAN, a na nowym wyłączasz rozdawanie DHCP. Obecny router będzie rozdawał adresy i wszystkie urządzenia będą się widziały. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
szczepanx 1 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Dzięki wszystkim za pomoc, kupię jakiś dwupasmowy, prawdopodobnie Archera c20 Można zamknąć Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Archer C20 ma porty 100Mb/s, polecałbym dopłatę do C2 z portami Gigabit. Chyba, że nie jest to dla ciebie problemem. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts