jfxpompa 24 Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witajcie! Jakiś czas temu zakupiłem blok wodny EK thermosphere. Gdy go czyściłem zdjąłem oringi, teraz nie umiem ich z powrotem założyć. Czy wie ktoś jak je założyć ? Może powinienem je przykleić ? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 W czym dokładnie leży problem ? Oring jest teraz za duży czy za mały ? Cytuj Link to post Share on other sites
jfxpompa 24 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Wydaję mi się,że jest za duży. Gdy wkładam go z jednej strony wychodzi z drugiej. Cytuj Link to post Share on other sites
dooku655 8 Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Akurat w tym bloku oring pokonuje bardzo specyficzną drogę i ma sporo zakrętów. Raczej nie problemem jest rozmiar a dużo zawijasów. Spróbuj go po dociskać żeby wszedł solidnie w kanaliki. Cytuj Link to post Share on other sites
jfxpompa 24 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Dociskam ale to nic nie daje. Może go przykleić ? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Co najwyżej możesz o-ring posmarować delikatnie bezbarwnym sylkikonem albo wazeliną techniczną Cytuj Link to post Share on other sites
jfxpompa 24 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ok,dzięki. Udało mi się włożyć oring w podstawę bloku,ale nie chce wejść w metalową część górną, oring się powiększył( po włożeniu zostaje "zapas"). A jeżeli skręce to bez oringa ? Cytuj Link to post Share on other sites
tomasz1987 82 Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) To zafundujesz sobie powódź. Moszesz spróbować, zamówić w sklepie uszczelkę gumowa troszeczkę kruszą, uszczelki będą sprzedawane na średnice to sobie wyliczysz z wzoru na obwód koła Edytowane 8 Lutego 2017 przez tomasz1987 Cytuj Link to post Share on other sites
jfxpompa 24 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Udało mi się włożyć uszczelkę(w końcu).Dzięki każdemu za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy pasta,którą dodają w zestawie do bloku jest coś warta ? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Jest porównywalna do mx-2 jesli mowa o ek-tim, bo ek jeszcze dodaje gelida gc-extreme Cytuj Link to post Share on other sites
jfxpompa 24 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Tak,miałem na myśli ek tim. Mam w domu gc-Extreme,który jak rozumiem jest lepszym wyborem ? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Różnica nie powinna być większa jak te ~2 stopnie. Jak chcesz na prawdę wykorzystać potencjał to nałóż CLU Cytuj Link to post Share on other sites
dooku655 8 Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 nałóż CLU Fakt lepszego spoiwa między chłodzeniem a powierzchnią chłodzącą na rynku nie ma ale pamiętaj, że z IHS napisy szlak trafi (włącznie z gwarancją), na miedzi pojawią się przebarwienia w miejscu kontaktu oraz jak nałożysz na aluminium to zeżre powierzchnię No ale na GPU świetnie się nadaje (goły krzem + miedziany blok wodny). No i jeszcze jak dotknie elektroniki poza krzemem to może być zwarcie. Jednym słowem produkt najlepszy ale tylko dla zaawansowanych. Używam do wszystkiego Cytuj Link to post Share on other sites
jfxpompa 24 Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Chcę nałożyć zwykła pastę (gelida). Znając swoje szczęście uszkodził bym kartę. Oczywiście nie chce tracić gwarancji,bo może się przydać. U gigabyte wymiana chłodzenia nie wpływa na gwarancję ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts