Skocz do zawartości

GTX 470 Problem (Raz komputer chodzi raz nie)

Recommended Posts

Witam dziś kupiłem GTX 470 i wszystko hula i śmiga instalują sie stery ii włączam bf 4 wszystkó ładnie pięknie skończyłem grac i wchodzę sobie  w neta i sie zawiesza cały komp i wyłącza. Włącza sie (nie pika) i wyłącza i tak w kółko wziąłem wyciąłem karte i włożyłem z powrotem i komputer chodzi...Chodził z 15 min wyłączyłem go i chciałem włączyć z powrotem i znów to samo nie chce sie włączyc...czarny ekran i nic nawet nie piknie. A JAK ODŁĄCZAM KARTE I PODŁĄCZAM POD INTEGRE TO CHODZI WSZYSTKO...ALE JAK WŁOŻĘ KARTE TO DU** RAZ CHODZI RAZ NIE..
Prosze o pomoc ja nie mam już sił...Może to bios? Chciałem zresetowac przez CMOS Ale nie wiem gdzie on sie znajduje na mojej płycie...Eh pomóżcie..

Wymienić karte? Jak coś moge podjechać do serwisu to wymienią na inny egzemplarz.

GTX 470 ASUS

Płyta to Gigabyte GA-Z68MX-UD2H B3 

ZASILACZ ANTEC VP500 NOWY MA 2MSC

PS. UZYWAM PRZEJŚCIÓWKI DVI VGA

Edytowane przez kubox02x

nie koniecznie musi być to karta, możliwe że zasilacz szaleje, jego tez należałoby sprawdzić, podmieniając. 

No niby tak... :( Czyli albo zasilacz albo karta? Hmm jutro pójde wymienić na inny egzemplarz jezeli bedzie to samo to oddaje zasilacz na gw. Tylko ze teraz ja znowu wsadziłem i chodzi...wyłaczyłem kompa i włączyłem z powrotem du*a...nie działa

Edytowane przez kubox02x

Już można zamknąć okazało sie ze gniazdo PCI sie zrąbało ale miałem drugie do SLI i podłączyłem pod drugie i działa

ALE ODNOTOWAŁEM W GTA V MAX 103 STOPNIE?! Omg...to jest normalne przy referencyjnej?!

ZMIENIC PASTE ALBO NIE WIEM NOWE CHŁODZENIE?

I jeszcze jedno poniewaz jak gram w gta v mam taki dziwny ekran znaczy jak by falowało cos czarnego nie wiem czy to moje jakies urojenia czy coś...TYLKO W GTA TAK JEST...nie rozprasza ani nic ale jak sie wpatrzysz troche drażni moze to monitor?

Edytowane przez kubox02x

Tak jak na tym filmie?

https://www.youtube.com/watch?v=jVAFuUAKPMc

To screen tearing.

Poszukaj w opcjach vsync, albo synchronizacja pionowa. Włącz i powinno pomóc, ale może stworzyć input laga.

NIe to nie to tam takie fale czarne małe widoczne takie lekkie przezroczyste to chyba wina monitora :/

Edytowane przez kubox02x

Może byc bo ja mam na VGA przez przejsciówke.....Jak bym kupił monitor z DVI i kabel DVI JUZ NORMALNY BYŁO BY OKEJ?

Chyba ze jakis inny adapter dobry by był pod vga...

później podeśle film co sie dzieje z tymi "falami" Przeszkadzac nie przeszkadza (bo nie widac tego jak sie gra praktycznie)...ew w menu przeszkadza troche

Łapcie...takie czarne przemiga .jak by sie syngał urywał nie wiem co to moze byc.. https://www.youtube.com/watch?v=oD8eP_kf_24&feature=youtu.be

Edytowane przez kubox02x

można próbować z innymi  kablami ale to będzie  dalej  analog  i problem  może pozostać   
wiem że  zakup nowego monitora to spory wydatek  ,lecz jeśli masz  na tyle stary  monitor że nie ma wejścia  cyfrowego  to chyba czas  go wymienić :) 

a tak jak mówiłem wcześniej  masz za wysoką temperaturę na karcie  może to też  powodować zakłócenia  ,na początek  postaraj się  wykombinować jakiś  nawiew  na kartę  i gdy  temperatury będą oscylowały  w granicach 60-75 max 80  w stresie   to będzie można zająć się monitorem 

nie nadaję się do pisania postów  (wiem uprzedzam tych upierdliwych )

No dziękuje. Co to temperatur rano bede wymieniał paste termo bo ta karta jest nowa ALE MAGAZYNOWANA czyli ze leżała kilka lat na magazynie. W najgorszym przypadku wymienie chłodzenie.

Co do monitora to troche jest stary ale jest 16;9 ale z VGA ;/

ALE ODNOTOWAŁEM W GTA V MAX 103 STOPNIE?! Omg...to jest normalne przy referencyjnej?!

Gdzie była ta temperatura ? Asus nie produkuje referecyjnych RX 470, a na pewno karta by się wyłączyła przy znacznie niższej temperaturze po zbiciu taktów. Jakie masz CPU bo zakładam że to ono jest winne całej sytuacji.

Gdzie była ta temperatura ? Asus nie produkuje referecyjnych RX 470, a na pewno karta by się wyłączyła przy znacznie niższej temperaturze po zbiciu taktów. Jakie masz CPU bo zakładam że to ono jest winne całej sytuacji.

Zacznijmy od tego ze ja MAM GTX 470!!! 

103..w mieście duzy ruch i wgl

i3 2120 :D 50 stopni w stresie

A ogl robi to jakąs róznice między slotami PCI :D? Bo ja mam na płycie możliwośc SLI i pod te pierwsze no jest zepsute bo karta raz chodzi raz nie...;/ A po tym drugim chodzi idealnie tylko te stopnie i to cos na ekranie w GTA

Płyta: Gigabyte Ga-Z68MX-UD2H B3

Edytowane przez kubox02x
Zacznijmy od tego ze ja MAM GTX 470!!!

Nie krzycz kolego bo to Ty szukasz pomocy nie ja. Wiem że masz RX 470 tylko zwracam uwagę że na pewno nie masz referenta jak twierdzisz, bo Asus referentów nie ma w produkcji i sprzedaży.

103..w mieście duzy ruch i wgl

Podaj skąd masz dane o takiej temperaturze bo to bujda bądź zły pomiar. Asus zbije takty po dobiciu do bodajże 81 stopni więc o żadnej grze wtedy mowy być nie może gdyż przy 300MHz na rdzeniu jest pokaz slajdów. Ponadto RX-y mają zabezpieczenie termiczne i bodajże przy 93 stopniach się wyłączają.

Wymiana pasty również się przyda.

Jaka wymiana na nowej karcie ? Jeśli ma problem z temperaturami to jest do zwrotu.

Edytowane przez voodoo34

G T X, a nie R X! I jak tu nie krzyczeć? Fermi coś Ci mówi?

O kur :o  Rzeczywiście, kajam się, ślepy co nie dowidzi to zmyśli :x Tyle tematów o RX 470 że gdy człowiek widzi cyferkę myśli że kolejny.

GTX 470 ma temperaturę pracy do 105 stopni więc przy 103 wymiana pasty nieodzowna. 

https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/ENGTX4702DI1280MD5/ TO MOJA KARTA

Karta była magazynowana wiec stała od produkcji w magazynie a ten koleś z serwisu sprowadził kilka sztuk z tego magazynu.

Wymieniłem paste. Ja odkręcam radiator a tu patrze BOŻE JAKA STARA PASTA (cała twarda normalnie kamień) wymieniłem na silentium pc PT-1 i temperatura w spoczynku wynosi 38-45 stopni a na tej starem ok 55 cos tam zmniejszyło :D

Teraz tylko zakup monitora z cyfrowym wejsciem

wiesz co ja zobacze również  swoją kartę bo jakoś  dziwnie się grzeje   nigdy nie miałem takich temperatur  w kompie (nie licząc 9800 gx2 bo na tym to można było spokojnie  obiad gotować )   co do  monitora mogę ci podesłać  swój bo właśnie planuje zakup nowego  byle byś za przesyłkę pokrył koszty  (UK)  działa  sprawnie i ma DVI