Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Kotecek

W trybie AHCI działa NCQ chyba. W trybie IDE chyba nie działa. Ale nie dam za to głowy. W nowym kompie wszystkie dyski mam w AHCI, bo ponoć jest trochę wydajniejsze dla HDD z NCQ i SSD. Doświadczeń nie robiłem. Dział w porządku... średni odczyt taki jak tam powinien być w dyskach. Mnie zadowala to ;)

Hej. U siebie zdążyłem wykminić, że proces ładowania plików systemowych podczas instalacji Windows przebiega znacznie szybciej aniżeli w trybie IDE. Z tego, co mi się wydaje to NCQ działa tylko w trybie AHCI.

Prędkość dysku po zmianie prędkość zapisywania/odczytu mi się nie zmieniła.

Tak, w trybie AHCI działa NCQ i kolejkowanie, które w trybie IDE są wyłączone. Różnica w działaniu jest najbardziej odczuwalna, gdy system musi "rzeźbić" pod dysku za rozsianymi danymi natomiast prędkości odczytu ciągłego pozostają właściwie bez zmian (różnica na poziomie ułamka procent).

Ja bawiłem się kiedyś z tym i praktycznie żadnej różnicy nie ma. Kilka MB/s więcej i delikatnie mniejszy czas dostępu. Jeśli ktoś składa nowego kompa czy kupił nowy dysk to może sobie to włączyć. Ponowna instalacja wszystkiego od nowa dla AHCI to bezsens ;)

u mnie po wlaczeniu ahci zdecydowanie wygladzil sie wykres w hdtune ;), poza tym nic nie odczulem. mialem nawet porobione zrzuty ekranu, ale przez przypadek je wykasowalem. win 7 obszedl sie bez reinstalki, musialem tylko mbr naprawic.

Zaletą AHCI jest też to, że ma lepsze wsparcie. Często są jakieś aktualizacje sterownika, który naprawia/poprawia pewne rzeczy. Dlatego zgadzam się z tym, co mówi matej: na nowym kompie brać AHCI zdecydowanie - trzeba w końcu uśmiercić IDE, tak jak Windowsa XP i resztę staroci. Jeżeli już się leci na IDE, to można sobie darować.

No z tym uśmiercaniem XP to trochę torture pojechałeś ;)

10 lat to owszem szmat czasu w IT, póki co jednak stary ikspek ma się całkiem dobrze.

Jak dla mnie, to MS powinien wrócić do podziału na linię systemów dla biznesu i dla użytkowników domowych. Jądro Vista/Win7 i powłoka oraz czas odpowiedzi systemu z XP byłby niemalże idealnym rozwiązaniem dla firm a zwykli userzy niech sobie mają Aero i całą resztę bajerów.

No tak, ale tak samo z jak BIOS-em, teraz po 10 latach wychodzą jego braki. A tu to nie działa, a tu tego nie wspiera, a tam tego nie obsługuje. Nie mówię, że jest zły, jest bardzo dobry, ale mówię tylko, że trzeba dać mu umrzeć w spokoju ;)

Gość DANNY_79

Przestawiłem na ahci. Łatwo poszło: odinstalowałem sterownik do sata, wyłączyłem pc i podpiąłem hdd z os pod inny kontroler. Po uruchomieniu zainstalowałem sterownik ahci. Po ponownym podłączeniu dysków do kontrolera głównego, były już jako ahci. Wydaje mi się, że wszystko jakby sprawniej działa, tj. mniej mieli po hdd. Testy syntetyczne są właściwie bez zmian.

pozdrawiam

Tak jak piszą poprzednicy: AHCI obsługuje tzw. zaawansowane możliwości SATA i miedzy innymi wspiera NCQ albo hot-swap. W Win 7 i 2008 Server jest wspierane natywnie przez system, w XP konieczna jest zamiana sterowników.

Jeśli chcemy zmienić aktualny tryb pracy dysków to najpierw należy podmienić sterowniki (ściągnąć odpowiednią dla naszego kontrolera wersję, dla większości będzie to driver Intela) a następnie złożyć system, zmienić ustawienia w BIOS i podnieść - powinno wstać na nowych. Z powrotem można wrócić w ten sam sposób.

Osobiście przetestowałem kilkukrotnie powyższą operację z 100% skutecznością.

Co do różnicy w wydajności - dla starych dysków nie zauważymy żadnej. Dla nowych dysków możliwe jest "żwawsze" reagowanie systemu szczególnie podczas startu oraz pracy z wieloma plikami. Transfery przy np. kopiowaniu czy testy syntetyczne raczej zostaną bez zmian, a przynajmniej nie zdarzyło mi się zauważyć różnicy.

Dla nowszych chipsetów Intela ustawienie kontrolera w tryb RAID nawet dla pojedynczego dysku, również daje identyczny rezultat.

Gość DANNY_79

Dzięki za wypowiedzi, rady.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony trybem ahci - aplikacje, wyszukiwanie plików jest teraz odczuwalnie szybsze.

Temat właściwie uważam za zakończony jednak zostawiam otwarty, jakby ktoś jeszcze chciał się podzielić swoimi uwagami.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Koledzy powiedzcie mi jedno czy płyta EP31-DS3L obsługuje AHCI bez problemu pod win xp? Bo niby pokazuje EVEREST że mam:

ID płyty głównej 04/09/2008-P31-ICH7-6A89OG0TC-00

oraz

Mostek południowy (Southbridge) Intel 82801GB ICH7

Podobno ICH7 (bez R) nie obsługuje AHCI. A nie dokopałem się na razie do jakiś rzeczowych informacji czy ta płyta obsługuje czy nie obsługuje AHCI pod XP.