Technicmaster 0 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam,Posiadam wydajny komputer z windowsem 10 na pokładzie. Jest jednak z nim pewien problem. Mianowicie działa strasznie wolno. Zacina się wyszukiwarka, wpisywany w niej tekst, karty wymagają załadowania ze strony komputera, nie internetu. Gry, takie jak Unturned, czy inne mniejsze produkcje działają, jakby odpalić je na komputerku z allegro za 500 zł.Problem stopniowo się rozwijał. Spadek miał miejsce przez kilka-kilkanaście tygodni. Był czyszczony i naprawiany czym się da. System został reinstalowany z pominięciem zachowania plików. Wszystkie sterowniki i bios są aktualne. Nie ma żadnych wirusów. Jedyne co zostało zachowane, to firefox i jego ustawione karty, zapisane zakładki, hasła, itp. W okolicach nowego roku zagrałem sobie w najnowszą odsłonę Need For Speed na najwyższych ustawieniach w FullHD. Gra była płynna i pozbawiona spadków wydajności. Po jej wyłączeniu cała reszta dalej szwankowała. Gry niebędące tak wielkimi tytułami działały bardzo bardzo słabo. Pokaz klatek. Zacinało mi facebooka. Jeśli reinstalacja nie pomogła, to ja jestem zdany praktycznie tylko na to forum, proszę o pomoc!Komputer: i5 6600 | GTX 970 | MSI M3 Z170 | 8 GB ram od HyperX | 240 GB SSD od samsunga (model evo) Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Proponuję przegląd programów które chodzą w tle, odpalane w autostarcie oraz co się dzieje w Dzienniku Windows zakładka System i Aplikacje...Jeśli komp. chodzi wolno trzeba sprawdzic w Menedźerze zadań, które procesy pochłaniają zasoby CPU i RAM. Pamięci HyperX DDR4 ? Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Sprawdź programami , czy nie przegrzewa ci się jakiś podzespół ( procesor). I czy dysk są sprawne. Cytuj Link to post Share on other sites
Technicmaster 0 Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Sprawdź programami , czy nie przegrzewa ci się jakiś podzespół ( procesor). I czy dysk są sprawne. Wszystko jest pod kontrolą, jeśli chodzi o kulturę pracy. Jest chłodno i cicho, gdy to piszę, procesor jest użyty w około 3%, a pamięć w 30%. Mimo to facebook mi się ścian, podobnie jak gry. Nie testowałem go ostatnio w tytułach jak The Division, ze względu na robiony ostatnio format. Który nic nie zmienił poza tym, że komputer jest bez programów i plików Proponuję przegląd programów które chodzą w tle, odpalane w autostarcie oraz co się dzieje w Dzienniku Windows zakładka System i Aplikacje...Jeśli komp. chodzi wolno trzeba sprawdzic w Menedźerze zadań, które procesy pochłaniają zasoby CPU i RAM. Pamięci HyperX DDR4 ? Ostatnio zrobiłem format sytemu. Nic to nie zmieniło, poza wyczyszczeniem komputera. Tak, pamięci są DDR4. Menadżer zadań wskazuje na zużycie nie przekraczające 50 % pamięci i kilku - kilkunastu procent procesora, czyli tak, jak przed spadkiem wydajności do nagannego poziomu Cytuj Link to post Share on other sites
_CyberNorbi 5 Napisano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Którą masz wersję aktualizacji systemu Win 10? I jak robisz ten format systemu? Cytuj Link to post Share on other sites
Technicmaster 0 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Którą masz wersję aktualizacji systemu Win 10? I jak robisz ten format systemu? Dzisiaj aktualizuję system, pobieram kolejną aktualizację w ciągu ostatnich dni. Formatowałem z płytki z Windowsem Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 a ja bym stawiał na tego evo, nie masz jakiegoś innego dysku do sprawdzenia kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts