Skocz do zawartości

Jaka płyta pod ten zestaw

Recommended Posts

Pytanie jak w tytule tematu

Chciałbym się dowiedzieć co byłoby najlepsze pod: intel c2q q6600, radeon hd4850, 4bg ram

Czyli na czym oprzeć ten sprzęt, aby płyta nie zawadzała w niczym, tj. overclocking tego sprzętu, chłodzenie wodą (cpu +chipset) i oczywiście jakaś rozbudowa w przyszłości.

Oglądałem płyty AsRocka na chipsecie intela p45 - wszystkie wg producenta maja wysokie możliwości o/c (np wysokie wartości fsb) i prawie wszystkie modele na tym chipsecie są wyposażone w dwa złącza pcie (crossfire).

Czy ten chipset wystarczy do moich wymagań? Jaki sprzęt byłby ewentualnie lepszy? Oczywiście odpadają opcje za 700-800 zł (ładny model gigabyta jest z zamontowanym fabrycznie wodnym chłodzeniem :lol:)

Jak wygląda sprawa chłodzenia standardowego płyt, które wyposażone są w heatpipey np między NB a SB, czy zdejmując chłodzenie w NB jestem zmuszony zdemontować także to z SB, bo są sztywno połączone heatpipem, czy zakładając blok wodny dałoby rade wykorzystać ten heatpipe i odebrać ciepło z innych elementów płyty?

Właśnie doszedłem do wniosku, że żle temat zacząłem. Od razy pytam się co byłoby ok pod ten procek, a zapomniałem o podstawowej sprawie:

Czy warto w ogóle wymienić płyte na P31 (gigabyte ga-p31-s3g) na cos lepszego i jakie odczułbym różnice. Kto wie ile można dzięki tej płycie powojować?

Tak na chłopski rozum, gdybym chciał mocniej podkręcać,, to trzeba by zadbać o lepsze chłodzenie, szczególnie mosfetów przy procku, które fabrycznie są bez żadnego chłodzenia. Myślałem o naklejeniu jakiegos radiatorka, ale to, ze płyta fabrycznie nie ma chłodzenia na tym elemencie poskutkowało tym, że mosfety są porozrzucane bez ładu i nic większego by tam nie wszło, tylko malutkie kawałki radiatora na poszczególne mosfety...

Chcesz plytę pod Q6600 i do OC to proszę bardzo:

ASUS P5N32 SLI - PLUS

Sprzęt sprawdzony u mnie. płyta ma 8 fazowe zasilanie co zwiększa OC tego Quada i nawet na tak starym Rev jak B3 ( posiadam ) można uzyskać 3,6Ghz

Chyba że planujesz robić Cross-Fire to nie jest ona dla ciebie.

Z asrocka to znalazłem takie coś:

http://www.allegro.pl/item477534672_asrock_p45xe_intel_p45_socket_775_ddr2_lodz.html

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=P45XE

Ładnie się prezentuje - spore chłodzenie na chipsecie, chłodzenie na mosfetach, wysokie możliwości fsb, crossfire itd... no i cena korzystna

biostar:

http://www.allegro.pl/item482268259_biostar_tpower_i45_rekordzistka_w_oc.html

http://www.allegro.pl/item482283896_biostar_tp45_hp_najlepszy_stosunek_cena_jakosc.html

Biostar oczywiście ceny ma już wyższe. Z obserwacji, to w płytach których ceny sa zbliżone do 300 zł asrock ma najciekawsze oferty (na pewno opisy sa najciekawsze) i zaobserwowałem, że asrock nie bawił się i całą płytę obstawił kondensatorami polimerowymi, a np ten Tańszy biostar ma te kondensatory tylko sekcji zasilania procka...

Podstawowe pytanie - czemu zwiększona liczba faz zasilania jest tak ważna?

Przeglądałem płyty gł. dostępne na serwisie aukcyjnym i było naprawde niewiele modeli, które by miały więcej niż 4 fazy. Niektóre firmy nie mają żadnej takiej płyty...

Taki DFi LanParty - o ile sie nie mylę te płyty służyło do mocnego o/c, a żaden z modeli nie posaida więcej niż 4 fazy (nawet na chipsecie intel x48)

Fazy zasilania są bardzo ważne przy stabilności systemu, im procesor mocniejszy (pobierający więcej energii) tym jest bardziej stabilny jeśli jest wiećej faz zasilania.

Fakt że wiele płyt ma zasialnie 3-fazowe - dlatego do OC są raczej słabe,

do dwurdzeniowych 4fazy to minimum, natomiast do 4 rdzeni uważam że 6faz to minimum.

Reasumując im więcj faz tym system jst stabilniejszy i ma to znaczenie najbardziej przy prądożernych prockach, bo dla jednordzeniwoych wystarczą 3 fazy.

P35 + Q6600 na naszych płytach świetnie się kręcą, a jeśli chodzi o pamięci to fakt czasami jest konieczne podnoszenie napięć na pamięci przy czym dotyczy to oczywiście markowych modułów, które zresztą pracują często na wyższych wartościach niż standardowe 1,8 V. Generalnie dużej różnicy jak już zauważono między P35 a P45 nie ma wielkiej różnicy, więc sugerowałbym zastanowić się nad wyborem wersji DS3, DS4, DS5 itd. gdzie na DS3 już spokojnie można zacząć się bawić w OC.