GHaawk 0 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Witam.Wczoraj zakupiłem części do nowego komputera, składak od zera. Pomagało mi dwóch kolegów którzy lepiej się na tym znają. Dzisiaj z jednym z nich komputer złożyliśmy ale nie działa. Włącza się, na płycie pokazuje się numerek 00 lub 19, potem komputer się resetuje, pokazuje różne liczby po czym ustawia się na 62 i może tak stać. Nic się nie dzieje, ekranu nie ma. System nie jest zainstalowany bo wszystko nówka z morele zamówione. Specyfikacja to:Płyta: ASrock Z170 EXTREME 4CPU: Intel i5 7600K GPU: MSI GTX 1070 GAMING Z 8GBZasilacz: Be quiet! 600W PURE POWER 9Chłodzenie do CPU: Be quiet! Dark rock 3HDD: 1 TB WD BlackSSD: 120GB CorsairRAM: 16GB 2x8 3200 od G.SKILL Monitor LG E2260 ale mam go już kilka lat i zawsze świetny działał.Z góry dziękuję za odpowiedzi, proszę o pomoc gdyż to mój pierwszy mocniejszy składak i długo zbierałem na niego pieniążki. Edit:Zapomniałem napisać, próby naprawy: bateria była z płyty wyjmowana, był resetowany CLRMOS czy jakoś tak, z 1-2 na 2-3 na chwilę, chłodzenie zdjęliśmy i procesor sprawdziliśmy, podłączyliśmy jeszcze raz i nic, na GPU tak samo bez, RAM próbowaliśmy na różne sloty. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez GHaawk Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) płyta ma chipset z170 a procek to koby lake ,pewnie płyta nie widzi proca aktualizacja biosu może pomoże trza bylo już było brać płytę z chipsetem z270 Edytowane 14 Stycznia 2017 przez Kamil444 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ememiks 7 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Dokładnie tak jak wyżej prawdopodobnie jest na płycie bios przed premiery kebylake. Płyta z170 jak najbardziej pod keby lecz z nowymi biosami. Zostaje Ci uruchomienie płyty na jakimś procku który co płyta współgra i aktualizacja biosu czasami sklepy za odpłatą aktualizują biosy może oddaj płytye żeby uporali się z tym biosem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GHaawk 0 Napisano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Właśnie o tym pomyślałem, mam możliwość pożyczenia CPU ale czy to skomplikowana akcja samemu aktualizować bios? Jeśli tak to w poniedziałek po prostu oddam do serwisu i szybko zrobią. Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Nie jest to skomplikowane, a wręcz proste. Jak się nie czujesz na siłach, możesz oddać do serwisu, ale to kilka dni w plecy, a części czekają. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GHaawk 0 Napisano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Zastanowię się nad tym, temat na razie zostawię i dam znać jak rozwiążę problem czy wszystko w porządku. Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Z poziomu BIOS-u firmware instaluje się automatycznie (Instant Flash). Trwa to 2-3 min. Kaby Lake wymaga wersji BIOS 7.00 dla tej płyty. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Marqvs 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts