Skocz do zawartości

Dysk ssd Intel 600p (m.2 NVMe PCIe 3.0 x4) i jego wpływ na prędkość złącza PCI dla karty graficznej

Recommended Posts

Witam forumowiczów Benchmark'a.

Zwracam się do Was z prośbą o rozwianie moich wątpliwości co do wpływu użycia dysku ssd (intel 600p, m.2 Pcie 3.0x4 ultra) na prędkość slotu Pcie dla karty graficznej. Otóż posiadam płytę główną Asrock z170 Extreme 4 z procesorem i7 6700k a jutro przyjdzie do mnie w/w dysk i teraz zastanawiam się czy nie podjąłem zbyt pochopnej decyzji co do chęci zastosowania dysku ssd m.2 zamiast klasycznego dysku ssd sata3 gdyż naczytałem się na różnych forach (angielskojęzycznych) że taki dysk współdzieli linie Pcie i przez to obniży to prędkość złącza karty graficznej z x16 na x8. Moje pytanie brzmi - czy faktycznie ten dysk sprawi, że mój gtx 1070 obniży swoje 'loty' ? Pytam bo spotkałem różne wypowiedzi na ten temat, tzn. jedni piszą że to się tyczy tylko chipsetu z97 a by to samo miało miejsce przy chipsecie z170 to trzeba mieć więcej niż jeden dysk ssd bo przy jednej karcie graficznej i jednym dysku slot pcie grafiki nie zwolni z x16 do x8.

Jestem już cały głupi w tym temacie stąd proszę Was o oświecenie bo nie wiem czy może nie zrezygnować z tego dysku na rzecz klasycznego ssd na sata3.

Pozdrawiam

Łukasz

Forumowicze Pclab'a już rozwiali moje wątpliwości także dla czytających ten temat zostawiam również odpowiedź, cyt.

"Nie.

M.2 dzieli linie PCI-e z portami SATA(-Express), a nie kartą graficzną."

Pozdrawiam czytających ten wątek i życzę Wam dużo dobrej karmy w 2017 roku :)

Kszz.

Tak dla informacji, nawet gdybyś użył adaptera M.2 -> PCI-e i podpiął pod PCI-e x16, to nadal nic by ci to zauważalnie nie pogorszyło przy karcie graficznej, bo różnica między PCI-e x16 3.0 a PCI-e x8 3.0 jest w granicy błędu pomiarowego 0-1% ( oczywiście zależy jeszcze od rozdzielczości, im wyższa tym mniejsze różnice ) 

Ale jest tak jak kolega z Pclab-a powiedział, a raczej masz to jak byk w specyfikacji napisane, że dzieli linie z portami SATA3_0, SATA3_1 i SATA_EXP_0 

zamykam 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...