Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Ostatnio zauważyłem, że podczas tuż po wyłączeniu komputera, jak wszystko inne się wyłączy, wyje dysk twardy. Wyje wyłączając się wtedy, gdy już wszystko inne się wyłączyło i zwalniają wentylatory obudowy czy też chłodzenia procesora. Dysk to WD Caviar Blue 1tb. Czy to normalne, czy też to oznaka uszkodzenia? Brzmi to tak, jakby talerz/talerze dopiero wtedy zwalniały. Dodam, że dysk HDD jest drugim dyskiem, pierwszy jest SSD i to na nim jest system.

Edytowane przez Piotrek1995312

Wersja dysku którą masz to EZEX. Mam ten dysk i zauważyłem w czym problem: 7200rpm. Oczywiście wydajność kosztem ciszy.

Z tym dyskiem nie jesteś w stanie popracować w ciszy. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy da się w nim parkować głowicę więc nie mam jak pomóc. 

Edit: Może podkładki i maty wyciszające? Zawsze to mniej drgań i jakieś tłumienie dźwięku.

Edytowane przez PLSBX

Podczas testów tylko lekko chrobocze czy coś w podobie, akurat teraz nie, ale wcześniej jak robiłem te testy to piszczało coś, ale tylko z okienkiem na zewnątrz tego hd tune, jak minimalizowałem je to nie piszczało nic. To wycie czy też piszczenie przy wyłączaniu wygląda tak, że dysk jest wyłączany poprzez odcięcie zasilania a nie jakoś hmm programowo przez system czy coś i te talerze dopiero spowalniają po wyłaczeniu innych podzespołów tak jakby, słychać je.

A te maty i podkładki to pasowałyby do szyn montażowych? Podałbyś jakiś link?

Jak będę miał dostęp do komputera to spróbuję to nagrać.

http://vocaroo.com/i/s1KlVnAiQLh1 Wyłączanie
http://vocaroo.com/i/s0rKeRi9acMX Włączanie

Edytowane przez Piotrek1995312