Skocz do zawartości

Asrock Z170 Gaming K4/D3, pamięć GoodRam Play 2x8gb Problem

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pewien problem z taktowaniem 2 kości pamięci ram GoodRam GY1866D364L10/8G. W biosie pamięć jest ustawiona na 1866 mhz, ale CPU-Z jest już trochę innego zdania i pokazuje, że obydwie pracują na 1333mhz. Zauważyłem też poprzez ten program, że tylko 1 kość pamięci obsługuje profil XMP 1866mhz (pierwsze 8gb kupiłem jeszcze do fx 8350 i po 0.5 roku postanowiłem dokupić drugą kość 8gb tylko ze z niebieskim radiatorem. Potem przyszedł czas na sam procesor czyli i7 6700K i płyta wspomniana w tytule) Sam już nie wiem jak pracują kości. Mogę dodać, że na koniec 3D Mark'a w specyfikacji pokazują się 2 kości o taktowaniu 1866mhz. Bios był aktualizowany a pamięć ustawiona jest na sztywno timingami ze strony producenta. Proszę o jakąś radę.

CPU: i7 6700K
Zasilacz: Corsair CX 750W
MOBO: Asrock z170 gaming k4/d3
System: Windows 10

Używasz ddr3 do Procesora Skylake ? Nie wiem czy wiesz , ale po premierze Skylake były ostre dyskusje i awarie że Procesor nie lubi DDR3 bo idzie uszkodzić procka . 
A co do pamięci może masz inne symbole a są podobne i mogą nie pracować razem jak powinny .

Tak wiem, że nie powinno się używać DDR3 ale skoro na rynku jest płyta z obsługa ddr3 i gniazdem 1151 to powinno to działać bez zarzutu. Wiem, że pamięci mogą być nieco inne, ale czy jest jakiś wiarygodny sposób, żeby sprawdzić ich prędkość?

Edytowane przez Anonim135
  • 3 tygodnie później...