Skocz do zawartości

uwaga płyty do Sandy Bridge 1155 mają wade!

Recommended Posts

No mi i tak nie opłaca się wymieniać/wysyłać teraz jak nawet nowych poprawionych nie mają na sklepie, a po wysyłce jeszcze mi powiedzą że nie widzą problemu i policzą sobie kosmos pieniądze za "ekspertyzę" i transport to ja dziękuje. Wolę jeszcze poczekać - choć nawet nie ustaliłem daty produkcji płyty, za chiny nie mogę tego znaleść ;) .

wszystkie plyty są wadliwe, chyba ze masz rev. A, czyli bodajze tą do testów, nieprzeznaczoną do sprzedaży. generalnie najlepiej byloby gdyby to sklepy zajely sie ta sprawa, na zasadzie:

nowe plyty są juz dostepne->wysyłasz swoją wadliwą do sklepu wraz z xero paragonu->sklep załatwia z producentem płyty (pewnie za posrednictwem dostawcy) wymiane 1za1->sklep odsyła ci nową płytę

realizacja pewnie nieco dłuzsza niz w przypadku bezposredniej wysylki do producenta, ale moze tak byloby przejrzysciej.

tylko teraz jak z gwarancją na nowe płyty - musieliby nabijać nowe paragony, bo inaczej masz swój paragon załóżmy ze stycznia a nową płytę dostajesz w kwietniu/maju. I co masz gwarancję na nową płytę krótszą o 3-4 miesiące ?

(...)

w linku w którym podałem jest wiecej informacji i właśnie mówi dokładnie w jakich warunkach i czego dotyczy.

Ale dla tych co po 3 linijkach czytania się męczą podsumuje.

-w przypadku podniesionego napięcia może nastąpić z czasem uszkodzenie

-wykryto w ekstremalnych warunkach, wysokiej temperatury i podwyższonego napięcia

A więc unikamy przy OC podnoszenia napięcia,

A najlepiej na razie nie kręcić procka.

To się zwyczajnie nie trzyma kupy...

Podniesione napięcie = brak reklamacji i po wszystkim, kasa zostaje, problemu nie ma.

Poza tym zwiększenie o 5% awaryjności...

To ile wynosi "standardowa" szansa na wystąpienie usterki?

Bo przecież trzeba to pisać w odniesieniu do czegoś...

Następna rzecz, 5 do 15% komponentów z kilku milionów (na przestrzeni lat, no właśnie, ilu?), wystarczy zwyczajnie uznawać reklamacje w okresie gwarancji.

Sprawa jest grubsza i warto się zastanowić, czy rzeczywiście jest tak jak próbuje to przepchnąć Intel.

Jest to albo grubsza usterka albo wiedza na temat (być może) słabych nowych układów konkurencji.

Poza tym w grę wchodzą na tyle poważne pieniądze, że jestem wstanie uwierzyć, że chodzi jedynie o umożliwienie przepływu dużej ilości gotówki.

Sprawa tak czy inaczej śmierdzi.

No ale chodzi o to ze to co dzieje się w normalnych warunkach kilka lat, w warunkach ekstremalnych dzieje się w kilka dni lub tygodni albo godzinach.

To tak jak z linami, lina musi unieść człowieka, ale nikt nie dopuścił by liny o nośności 100-150Kg, liny spinaczkowe wytrzymują co najmniej 10 razy tyle, to samo z linami dźwigowymi.

Tu podobna sytuacja, plastyk, styki to wszytko sie starzeje, zmieniają się właściwości materiałów, dochodzi do tego wilgoć i kurz,

dlatego stosuje się projektowanie nadmiarowe, by była rezerwa bezpieczeństwa.

A kto pamięta wtopę intela z procesorem ktory się mylił??

tylko że tam też pomyłka była niemal wirtualna i tak szczerze chyba nikomu to nie zaszkodziło mimo że procesor trafiał nie tylko do graczy, właściwie, w tedy to się na PC nie grało jeszcze :[)

A jednak go wymieniono

wszystkie plyty są wadliwe, chyba ze masz rev. A, czyli bodajze tą do testów, nieprzeznaczoną do sprzedaży. generalnie najlepiej byloby gdyby to sklepy zajely sie ta sprawa, na zasadzie:

nowe plyty są juz dostepne->wysyłasz swoją wadliwą do sklepu wraz z xero paragonu->sklep załatwia z producentem płyty (pewnie za posrednictwem dostawcy) wymiane 1za1->sklep odsyła ci nową płytę

realizacja pewnie nieco dłuzsza niz w przypadku bezposredniej wysylki do producenta, ale moze tak byloby przejrzysciej.

tylko teraz jak z gwarancją na nowe płyty - musieliby nabijać nowe paragony, bo inaczej masz swój paragon załóżmy ze stycznia a nową płytę dostajesz w kwietniu/maju. I co masz gwarancję na nową płytę krótszą o 3-4 miesiące ?

To proste zgodnie z polskim i unijnym prawem

Towar naprawiony kontynuuje okres gwarancji

towar wymieniony na nowy rozpoczyna od nowa.

kwestia rachunków, też banalnie prosta, do paragonu fiskalnego wypisuje się protokół zwrotu i na kasie wybija sobie wypłatę z kasy ale kwestie podatku i korekty sprzedaży to już mu rozliczy księgowość.

następnie dokonuje ponownej sprzedaży i po sprawie.

Jeżeli tego jakiś sprzedawca jeszcze nie wie to albo kręt albo ciemna masa.

W żadne ekspertyzy w TYM wypadku nie mogą się bawić dystrybutorzy, bo producent wyraźnie określił i wydał ekspertyzę, no chyba że chcą poprawiać Intela??

To niech do nich napiszą że się ich inżynierowie mylili :)))))))

To nie sprzedawca wymienia towar tylko producent i jego psim obowiązkiem jest dokonać wymianę.

Zapis o ekspertyzie dotyczy normalnego trybu reklamacyjnego.

thx, ale to jest lista płyt tylko Asusa, a oni z tego co sie orientuje nie mają zadnej plyty jeszcze z chipsetem B65, natomiast ma taką Gigabyte

GIGABYTE GA-P65A-UD3 B65

I jestem bardzo ciekawy czy problem równiez dotyczy zastosowanego tutaj nia niej chipsetu.

Anons dotyczy całej serii szóstej, więc prawdopodobnie tak.

Mnie te wytłumaczenia nie przekonują, problem bada się gdy on występuje i oczywiście przed wypuszczeniem produktu na rynek.

Żadna z powyższych sytuacji nie ma tu miejsca.

Wystarczy się zastanowić, jakie uzasadnienie ekonomiczne ma badanie produktu po jego wypuszczeniu.

Kontrola jakości kolejnych serii produkcyjnych, jasne.

Ale...

Tu przecież minął szmat czasu od produkcji, czas w którym układ miał wykazać niepożądane cechy był znacznie krótszy.

Tylko Intel naprawdę wie dlaczego wstrzymuje sprzedaż platformy Sandy Bridge.

Ja jestem ciekawy innej rzeczy. Ile tak naprawdę było takich błędów w innych chipsetach? Nie mówię tylko o Intelu. Niby taki mały i niezauważalny, a mógł trochę napsocić. A później, jak np. dysk padł, nikt nie podejrzewał samej płyty.

Tak czy inaczej, nieważne czy Intel nawalił mniej czy więcej, szacunek, że coś robią, a nie udają głupków. Ja bym tak zrobił :[

Ciekawe jak to będzie z wymianą płyty kiedy na pszykład : sklep w którym się ją kupiło zostanie zlikwidowany ..

zwrócisz się do przedstawiciela w polsce i ci wskażą gdzie możesz wymienić.

albo wyślesz do ich siedziby bezpośrednio.

Jako ciekawostkę troche z innej beczki, kupiłem Karchera w Polsce, bez problemu serwisowałem go i naprawiałem w UK. Procedura trwała 4 dni dłużej niż normalnie i wymagała wypełnienie kilku papierków za pierwszym razem.

To samo było z Aparatem Canona kupionym w PL i obiektywem kupionym w Hong Kongu. serwis w UK mi go zrobił bez problemu.

Kwestia tylko żeby komuś chciało się chcieć :>

Producenci płyt głównych to giganty nie firmy krzak z garażu.

wiem wiem Makintosh powstał w garażu ;):)

A kto pamięta wtopę intela z procesorem ktory się mylił??

To były wczesne modele Penitum (zdaję się 66 lub 90 Mhz)

właściwie, w tedy to się na PC nie grało jeszcze

Oj grało się grało. I to masowo. To były właśnie złote czasy PC.

Sandy Bridge też są pewnie ze 20% wydajniejsze od wcześniejszych i5/i7, przy czym ceny sandy bridge są super konkurencyjne w stosunku do starszej serii, a jak będzie z Ivy Bridge ? I kiedy wyjdzie ?

stare chińskie przysłowie:

"zawsze będzie jakiś mocniejszy procesor od twojego..."

gdyby nie ta wtopa z chipsetem, Sandy Bridge byłoby hitem najbliższych miesięcy. A w zasadzie z opóźnieniem faktycznego panowania SB premiera Ivy też się na pewno przesunie.

chyba, że Intel już mówi o Ivy, żeby szybko go wprowadzić i olać SB, choc z drugiej strony po co by byly te cyrki z wymianą wszystkich płyt itd. ? przeciez to są co najmniej 2 miesiące straty w technologicznym pędzie, czyli sporo. Intel może też już celowo wspominać o Ivy ze względu na Bulldozer'a, na ktorego ludzie się mogą rzucić, bojąc się Sandy Bridge.

a poza tym w 2012 koniec świata wiecie o tym ?;)

ps. klarowny komunikat MSI http://www.msi-polska.pl/index.php?func ... ws_no=1085

Ivy Będzie dopiero za rok a w obecnej sytuacji może i dłużej. Skoro chipsety 6 serii są wadliwe i będą wymieniać płyty na nowe sprawne to Intel włoży w to tyle pieniędzy że na pewno nie porzuci SB (bo było by to bardzo nie opłacalne dla nich) i przesunie trochę wydanie Ivy. Ale to tylko hipoteza :)

Teraz trzeba tylko czekać aż doczekamy się sprawnych płyt i będzie można cieszyć się mocą SB xD

a poza tym w 2012 koniec świata wiecie o tym ?;)

Tak wiemy ;p Ale bądźmy silni już tyle końców świata przeżyliśmy to i ten przeżyjemy albo i go nie zauważymy bo zajęci będziemy komputerem xD

Za 3 lata Intel stworzy procesory wszystko w jednym:) Teraz jest grafika w SB a za te 3 lata to w procesorze będzie dodatkowo i grafika i ram i karta dźwiękowa i sieciowa i Intel wie co jeszcze xD

...proces technologiczny 2nm...i funkcja chłodziarki, takie temperatury ;)

Pocieszenie! W ramach pokuty ogłoszono, że na płytach pod Sandy Bridge będą chodziły przyszłe procesory Ivy Bridge! Niemożliwe stało się możliwym! Może jak będzie jszecze jakaś jedna wtopa ze strony Intela to te Ivy Bridge ruszą nawet na płytach z podstawką LGA 775?!

Źródło:

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Ply ... 33099.html

no to mam następne wiadomości od "piekarza"

Kluczowi producenci w tym Asus, MSI oraz Gigabyte przy wsparciu kluczowych dystrybutorów dogadali się z intelem.

Ponieważ wada nie jest krytyczna i natychmiastowa a ew problemy mogą pojawić się w odległej przyszłości i tylko w przypadku korzystania z pechowego złącza.

Uruchomiona zostaje sprzedaż płyt głównych. Będą ponownie dostępne do wyczerpania zapasów.

Natomiast na przełomie kwietnia i maja i później wszystkie płyty będą w mirę możliwości logistycznych i produkcyjnych, wymieniane.

---------------------------------------------

To tyle info, a mój komentarz jest taki że faktycznie uszkodzenie jest niewielkie, szkoda by od samego Intela poczynając, a na producentach płyt i komputerów OEM mieli ponosić straty.

Więc ten manewr, zamiast płyty z magazynu na przemiał to pójdą na rynek by pozyskać klienta na ten produkt.

Zapewne nie ma nadziei że będą to popularne zestawy, ale zapewne na świecie znajdzie się bardzo wielu chętnych na zakup.