Longhorn 595 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Płyta główna. Model sprawdzisz choćby w cpu-z zakładka mainboard. Cytuj Link to post Share on other sites
bananpolak 0 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Wstanę to wyśle ss. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) jak trafisz autorze okazję, to bierz jakiegoś hd7850 2gb, polecam , bo mam i wiem co ta karta potrafi w najnowszych grach. Najbardziej bałem sie o Battlefield 1, ale jak na med 1080p chodzi mi 55-70fps to stwierdziłem , ze karta po prostu mega, prawie 5 lat i cały czas daje radę (dodać do tego że po OC takiego rx460 zostawia w tyle) Jeszcze taka refleksja z mojej strony, ludzie odradzają kupować karty graficzne 3-4 letnie , ale proce polecają 5-6-7 letnie, a to proc cały czas jes żyłowany, grafika tylko praktycznie w grach jest wykorzystywana - i co tu jest bardziej eksploatowane? p.s. mam 11 letniego gf 6600gt i trochę młodszego 9600gt - nie podkręcane, chodzą cały czas bez problemowo Edytowane 29 Grudnia 2016 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Jednak mimo wszystko CPU dużo rzadziej się psuje. Ale faktycznie RADEON 7850 \ 7870 dzielnie się spisuje mimo paru latek od jego premiery. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez daryzda Cytuj Link to post Share on other sites
bananpolak 0 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 To teraz już sam nie wiem co brać. Na tym 7850 ile lat można jeszcze pociągnąć? Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Jeszcze raz - Poluj na gtx 950 za 450zł można wyrwać. Trzeba tylko cierpliwości i szukać. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez daryzda Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Potwierdzam z HD 7850, karta jak na swoje lata jest dalej bardzo wydajna po OC daje radę tym bardziej ale lepiej szukać coś na gw Cytuj Link to post Share on other sites
bananpolak 0 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A jak do końca stycZnia nie znajdę to co byście powiedzieli o gtx 650ti boost? Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Odpuść sobie Keplery, serio. A HD 7850 może i jest dobra, ale co z tego, skoro jest już stara. GTX 950 przynajmniej da się jeszcze na gwarancji dorwać. Cytuj Link to post Share on other sites
bananpolak 0 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Jak do końca stycznia nie znajdę gtx 950 to nw juz co brać A tak btw jaka jest alternatywa dla gtx950? Rx 460 to też jest taka karta na którą warto polować? Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 650Ti boost nie ma nic ciekawego do zaoferowania RX 460 lub HD 7850 pasowałyby gdybyś miał jakąś rozsądną i5, a nie Phenoma ze słabą mocą na pojedynczym rdzeniu może zamiast wynajdywać na ślepo kolejne modele, zastosujesz się do tego, co Ci doradzają? mało jest 950'tek na OLX po 500zł? wystarczy stargować którąś do 450zł, albo poczekać aż ktoś za tyle wystawi do końca stycznia mógłbym znaleźć 10 takich kart Cytuj Link to post Share on other sites
bananpolak 0 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Jak znajdziesz to się zgłoś do mnie Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Jeszcze taka refleksja z mojej strony, ludzie odradzają kupować karty graficzne 3-4 letnie , ale proce polecają 5-6-7 letnie, a to proc cały czas jes żyłowany, grafika tylko praktycznie w grach jest wykorzystywana - i co tu jest bardziej eksploatowane? Procesor, użytkowany w normalnych warunkach, psuje się pierdylion razy rzadziej niż GPU, które to składa się nie tylko z większej liczby elementów, z których każdy może po czasie zawieść, ale również posiada w chłodzeniu części ruchome. Dodatkowo - kilkuletnie procesory konsumenckie, ze względu na ewolucyjny, a nie rewolucyjny charakter postępu w ich wydajności, spokojnie dają sobie radę w nowych grach. W przypadku GPU postęp jest nie tylko dużo większy, ale również dużo częściej pojawia się obsługa nowych technologii. Polityka nV również nie zachęca do zakupów kart starszych generacji. Dla każdego, kto zabiera się za doradzanie innym, powinny to być rzeczy oczywiste. chodzą cały czas bez problemowo A ja znam biegle 2 języki obce. Czy ma to wpływ na znajomość języków obcych u pozostałej części populacji? Ile można powtarzać, że upieranie się przy czymkolwiek na zasadzie "ja mam... bo u mnie..." to głupota i brak choćby cienia "profesjonalizmu"? 3 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 sorry gościu ale o jakim "profesjonaliźmie" na tym forum mówisz, jak tu czasami takie kwiatki ludzie piszą, że można się lepiej uśmiać niż na kabarecie Neonówki? co do tych kart , co podałem to był przykład, a nie , że "ja mam.. u mnie" bo nie o to chodziło, założęe sie nawet , że większość użytkowników tego forum ma gdzieś u siebie bądź u znajomych / rodziny karty ponad 5-6-letnie które spełniają swoją rolę nadal i pracują bez zastrzeżeń - pisanie o kartach które już nie posiadają gwarancji , ze to szrot i odradzanie ich kupowania, to moim zdaniem brak profesjonalizmu Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 1. Per "gościu" to możesz się zwracać do kolegów z podwórka. 2. mam 11 letniego gf 6600gt i trochę młodszego 9600gt - nie podkręcane, chodzą cały czas bez problemowo To klasyczny przykład "ja mam, więc..." W tym przypadku - ja mam stare GPU i nic się z nimi nie dzieje, więc...pewnie wszystkie stare GPU powinny być wieczne. Awaryjność kart graficznych jest loterią i polecanie komuś starszej karty bez gwarancji, w sytuacji, kiedy za zbliżoną lub niewiele większą kwotę można dostać nowszą kartę z gwarą to działanie na niekorzyść użytkownika i skrajna niekompetencja. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
bananpolak 0 Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Spokój panowie A tak propo tematu to chyba najpierw kupie sobie procka a jak dozbieram pieniędzy to kupi się tą kartę xD bo narazie zacząłem znowu w csgo grać to bardziej by sie przydał Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Awaryjność kart graficznych jest loterią i polecanie komuś starszej karty bez gwarancji, w sytuacji, kiedy za zbliżoną lub niewiele większą kwotę można dostać nowszą kartę z gwarą to działanie na niekorzyść użytkownika i skrajna niekompetencja. większej bredni nie słyszałem, czyli co , karta ma 2 m-ce do końca gwarancji , a druga jest 3 m-ce po i ta pierwsza jest niby lepsza wg Ciebie, puknij się w czoło panie kompetentny, skoro uważasz, że ta na gwarancji niby dłużej pochodzi ( i ciekawe skąd to wiesz) jak ma się trafić padaka to i może zaraz po wyprodukowaniu paść gwarancja wyznacznikiem awaryjności kart - dobre, muszę to zapamiętać Edytowane 30 Grudnia 2016 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 W zasadzie to np te dwa miesiące gwarancji są jakimś zapewnieniem że jak padnie w tym okresie to masz pewność że kasa nie jest utopiona w błoto, a nawet farta że dostaniesz nową kartę chociaż panowie nie wiem po co się kłócicie skoro każdy kto chcę zakupić produkt bez GW jest przecież świadom iż jak coś się stanie to kasa utopiona co nie zmienia też faktu że jeśli jest jakaś okazja, np D 7850 2 GB za np 200 pln to warto by było przytulić ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 skoro uważasz, że ta na gwarancji niby dłużej pochodzi 1. Licz się ze słowami. 2. Nigdzie czegoś takiego nie napisałem, bo wróżką nie jestem. 3. W sytuacji, gdy ktoś ma do wyboru ten sam model karty, za zbliżoną kasę, polecanie egzemplarza bez gwary jest idiotyzmem. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 licz sie ze słowami? a w którym niby momencie cię obraziłem, moderatorze? jak już coś to ty mnie obraziłes, ale z braku argumentów , lepiej kogoś ostrzeżeniem ukarać - cały profesjonalizm wychodzi z butów 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Wszystko jest dzisiaj kwestią odpowiednich pieniędzy...niemniej jeśli ktoś ma odpowiedni budżet to warto zawsze ostrzegać o topieniu tych pieniędzy w starsze generacje, i wyjaśnianiu dlaczego lepiej tego nie robić. Zwłaszcza jeśli kwota ta jest konkretniejsza.Na forum chodzi przedewszystkim o nabycie wiedzy o tym "dlaczego dzisiaj lepiej zrobić tak, a nie inaczej".Za te ok. 500 zł (a nawet taniej) w 2008-09 r. kupowało się nowe karty graficzne z wyższej półki, takie jak np. HD 4850. Dzisiaj za te same pieniądze trudno nawet dostać coś lepszego z nowych kart, poza najbardziej budżetowymi układami, więc tym bardziej rozsądne doradzanie jest priorytetem. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Gwarancja nie jest wyznacznikiem bezawaryjności. Gwarancja jest ubezpieczeniem posiadacza na wypadek awarii. Czy trzeba być doktorem nauk żeby to pojąć? Chyba nie. Z drugiej strony, chyba trzeba być idiotą, aby uważać, że brak gwarancji nie wpływa na zabezpieczenie konsumenta przed potencjalną awarią. Więc proponuję ładnie przeprosić Nowaja za to że zwrócił kulturalnie uwagę, a nie odszczekiwać coś o poziomie forum i ostrzeżeniach, bo zaraz i mi wyjdzie z butów profesjonalizm. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) oczywiście , ze tak jest, ale to nie znaczy ża karta/proc/obojętnie jaka część po gwarancji to już szajs /szrot nie warty rozpatrzenia, a o to mi chodziło, i nikogo nie zamierzam przepraszać , jak tego nie rozumie - i z tym idiotą to się opanuj, widzę , że ego moderatorów jest nad wyraz przerośnięte na tym forum Edytowane 30 Grudnia 2016 przez k0chan 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Nie jest warty rozpatrzenia, jeśli jest podobny/w podobnej cenie ale z gwarancją. Zważywszy na specyfikę naszego narodu, tj. ilość januszy, krętaczy i cwaniaków, sprzęt bez formy gwarancji jest zwyczajnie zagrożony nie tylko z tytułu "bo elektronika się psuje" ale też ze względu na pierwiastek ludzki. Ergo, bez gwarancji to skrajność, o której dla świętego spokoju lepiej nawet nie wspominać przy handlu w internecie. No chyba, że ktoś lubi życie na krawędzi maczety - ale żeby z czystym sumieniem takie polecać? No chyba nie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bananpolak 0 Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Gównoburza łuuuuhuuuu xD Ej pany bo stwierdziłem, że nie mam zamiaru czekać na jakąś okazję i wolę wziąć jakąś karte i sobie pykać już gwarancje tam to nw brac tego gtx 660 2gb ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts