Skocz do zawartości

komputer do gier do 11 tys

Recommended Posts

Jesli chodzi o monitor to chyba sobie daruje, pomysle przy kolejnych wyplatach bo nie chce przekraczac budzetu.

potem rzeczywiscie pomysle o jakims lepszym, wiekszym.

Im wiecej czytam ogladam filmow to sie zastanawiam czy nie kupic tylko samego nowego gtx-a 1080

i dokupic ramu ddr3 do obecnego kompa i sie zamknac w kwocie 4500 zl.

Jest taki sens wg was?

wtedy by bylo:

gtx 1080

32gb ddr3

ssd240 +1TB(gry)+zewnetrzny 2TB (ten mam na dane)

corsair tx850w

no i obecny procek i7 950 4x3,06 ghz (mozna podkrecic do 3,33 chyba ale nei znam sie nie ruszalem tego nigdy)

Ma sens taka konfiguracja czy na serio juz celowac w nowy komp bo jak mi to ma dac 10-20 fps jak taki sprzet bedzie wyciaga te 60 to nie ma sensu chyba dawac 10 tys jak moge miec nieco gorszy rezultat za 4500.

Co myslicie?

A jaką masz płytę główną? To też ważne. Wcześniej napisałeś tylko, że "jakaś gigabyte" ;)

Na tyle się nie znam - niech się wypowiedzą koledzy - ale tutaj:

https://forums.geforce.com/default/topic/956914/pc-components/compatibility-check-with-gtx-1080/

piszą, że i7-950 z kartą gtx 1080 powoduje zjawisko "bottleneck". Prośba do kolegów, żeby to potwierdzili - albo nie.

Tu kolega z takim samym procesorem pytał się o gtx-a 1060, wychodzi, że da radę (ale z gtx-em 1060, nie z 1080): http://forum.pclab.pl/topic/1158125-uprgrade-do-GTX-1060-czy-ma-sens/

Zawsze też możesz poczekać na procesor Cannon Lake ;)http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-cannon-lake-pierwsze-procesory-w-10-nm-prezentacja-i.html

Żartuję. Do tego czasu jeszcze pewnie sporo gier wydadzą, w które chciałoby się pograć.

A monitor możesz dokupić później. Chodzi o to, że jak zmieniałbyś tak poważnie komputer - to grzechem byłoby zostać przy takim, który masz obecnie - choć nie jest on jeszcze taki zły. Głównie chodzi o 27 cali, choć nie tylko. Edytowane przez rebus

@rebus

Poważnie myślisz, że ktoś będzie przestawiał sobie profile X.M.P w zależności od tego co aktualnie zrobi? Wybacz, ale dawno nie czytałem czegoś tak nielogicznego... I co, OP ma sobie wchodzić do biosu przed odpaleniem przeglądarki, a potem znowu wchodzić do biosu jak będzie chciał pograć?  :rotfl:

Co do karty dźwiękowej, przeciętnej jakości integry są wystarczające dla sporej większości użytkowników. Ci bardziej zamożni mogą pozwolić sobie na zakup MB z lepszą integrą, a jak komuś faktycznie zależy na bardzo dobrym dźwięku i często korzysta ze słuchawek (wzmacniasz robi swoje) to wtedy jest to opłacalne, ale jak ktoś tego nie potrzebuje, to po co?

_______

Ode mnie - zostaw 16 GB ramu, nie ma sensu brnąć w 32 GB na tą chwilę, chyba że naprawdę nie masz co zrobić z kasą albo coś renderujesz przykładowo. Jeśli to ma być komp okazjonalnie do grania + przeglądania sieci to jest wystarczająca ilość pamięci.

Przy GTX 1080 , pokusiłbym się o zmianę procka. Mógłbyś sprzedać to co masz i zakupić aktualną generację. 

Dyski - możesz rozważyć zakup większego SSD (na którym np. będzie system) + HDD na całą resztę. Zabierz pod uwagę, że teraz gry trochę ważą i możesz czasem mieć chęć do zainstalowania gry na SSD i wtedy 240 GB może zniknąć dosyć szybko.

Plyta główna - przyłączę się do słów kajtka. - nie widzę sensu w kupowaniu tak drogiej płyty do Twoich zastosowań -  chyba, że po prostu masz taką ochotę ;)

Z obudową można poszaleć w granicach rozsądku. SPC jakościowo nie jest jakoś super albo nie jest też skrajnie źle. Jeśli jednak dysponujesz większą kwotą i lubisz solidność, to polecałbym jakiekolwiek polecane pozycje czy to z Corsaira, Fractal Design, Phanteksa, NZXT itp. Po prostu kwestia gustu i ja w wypadku obudów preferuję choćby przy montażu mieć uczucie, że obudowa jest dobrze wykonana, lakier jest dobrej jakości, jest dobrze przemyślany design i konstrukcja jest przyszłościowa - umożliwiająca ewentualną rozbudowę jeśli przyjdzie na to chęć.

Edytowane przez Chantaz
  • Popieram 1

Poważnie myślisz, że ktoś będzie przestawiał sobie profile X.M.P w zależności od tego co aktualnie zrobi? Wybacz, ale dawno nie czytałem czegoś tak nielogicznego...

Ja w poprzednim komputerze tak robiłem. Wszystko zależy, jak długo zamierza się wykonywać jakąś czynność (praca z office'm, internet - i zero gier). Zmienić ustawienia to żaden problem przecież. 3000 MHz jak dla mnie to nieco za dużo na office'a - no ale to już kwestia podejścia. Pamięci z dwoma profilami X.M.P. to przecież nic kosmicznego, a sądzę, że takie, które je mają, w jakimś zakresie są lepsze od tych z jednym profilem (choćby dlatego, że troszkę więcej nad nimi popracowano w laboratorium producenta), choć obecnie teraz takich nie mam (miałem poprzednio).

W kwestii zintegrowanej karty dźwiękowej - dla mnie to zawsze będzie jakaś namiastka dźwięku, przyprawiająca mnie o rozstrój żołądka ;) Jestem akurat przeciwnikiem zintegrowanych kart dźwiękowych - a Wam integra nie przeszkadza. Ot i tyle. Nie wiemy, jaki pogląd (a raczej osłuch) ma na tę kwestię autor tematu. Może jemu też integra nie przeszkadza.

Dyski - możesz rozważyć zakup większego SSD (na którym np. będzie system) + HDD na całą resztę. Zabierz pod uwagę, że teraz gry trochę ważą i możesz czasem mieć chęć do zainstalowania gry na SSD i wtedy 240 GB może zniknąć dosyć szybko.

Z dotychczasowej dyskusji raczej wynika, że najlepszym rozwiązaniem będzie dysk SSD o pojemności 240 GB. Ten, który autor tematu ma obecnie - czyli GoodRam Iridium Pro 240 GB - jest bardzo dobry. Gry - na dysku HDD. Brnięcie w dysk SSD o większej pojemności przede wszystkim cenowo jest nieopłacalne. Nawet jakby autor tematu pokusił się na dysk SSD 1 TB - to nie dość, że byłby to spory wydatek, to poza tym - ile gier mu się tam zmieści? Dysk SSD 240 GB (ten, który ma obecnie) + dysk HDD 3 TB na gry (ewentualnie drugi też - ten 1 TB, który ma obecnie na magazyn na dokumenty, zdjęcia, muzykę itp.).

Edytowane przez rebus

Czy GA-X58-USB3 lub GA-X58A-UD3R ?

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3571#sp

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-x58a-ud3r_10/specs/

Max. obsługiwana częstotliwość pamięci 2200 MHz, a Ty jakie masz? Płyta moim zdaniem do wymiany, pewnie chciałbyś pamięci o większym taktowaniu, poza tym dla GTX 1080 obecny procesor jednak byłby za słaby.

Czytając opis ww. płyt zwróciłem uwagę na sterowniki do tej płyty głównej. Najwyższy Windows - to Windows 7 64 bit. Czyli płyta ta nie ma wsparcia Windows 10 - to też jest ważne.

Edytowane przez rebus

Więcej zamieszania niż to warte. Wyprawki, które tylko dolewają oliwy do ognia

Brnięcie w dysk SSD o większej pojemności przede wszystkim cenowo jest nieopłacalne. Nawet jakby autor tematu pokusił się na dysk SSD 1 TB - to nie dość, że byłby to spory wydatek, to poza tym - ile gier mu się tam zmieści?

Natomiast brnięcie w 32 GB DDR4 ma sens ?  

Natomiast brnięcie w 32 GB DDR4 ma sens ?

Rety, przecież była to propozycja jako ewentualność, czy już nic ewentualnie nie można zaproponować do dyskusji? Czy chciałem na siłę brnąć w 32 GB RAMu, czy tak gdzieś napisałem, że MUSI być 32 GB ? Ewentualnie - bo choćby pod tym względem, że przyszłościowo może być jakiś problem z dobraniem drugiego kompletu 2x8 GB, z RAMem nic przecież nie jest oczywiste do końca, nierzadko zdarza się, że wszystko powinno działać - a nie działa. Sam to dobrze wiesz.

Aż strach cokolwiek teraz napisać... ;)

Niczym nigdy w życiu staram się nie rzucać ;) Każdy ma swoje poglądy, dla mnie dysku SSD szkoda na gry, przecież doskonale autorowi tematu będą one chodzić z dobrego dysku HDD.

A i w takich dyskusjach sami czegoś się dowiadujemy, więc nie karć tak za czyjeś poglądy ;) Sam przecież widzisz, jak wielu podstawowych rzeczy dowiadują się koledzy na forum. Też kiedyś byłem taki zupełnie zielony (teraz jestem już nieco mniej zielony ;), Ty też kiedyś byłeś zielony. Każdy był zielony. Dyskusja na forum ma też wymiar edukacyjny dla wszystkich uczestników, byłoby strasznie sztywno, gdyby tak od razu dawać gotową receptę na wszystko.

I tak osiągamy duży postęp w niniejszym temacie, padają różne propozycje, coś się pomału krystalizuje, autor tematu się angażuje, coś dodaje, ma jakieś swoje przemyślenia, zastanawia się, obserwuje, uczy się. I o to chodzi też przecież.

Edytowane przez rebus

Ale ja przecież nikogo nie karcę  :]

Obecne gry są tak napakowane, że wgrywanie map czasami trwa. Sam za dużo nie gram ale jak ostatnio grałem w DOOM3, to wczytywanie map na HDD 7200RPM przyprawiało mnie o senność. Przy takim budżecie warto zainwestować moim zdaniem w znacznie większy SSD na system, soft i chociaż te najczęściej odpalane tytuły. HDD zostawić na sam magazyn. No chyba, że wychodzimy z założenia, że ktoś ma wgranych 50 tytułów AAA jednocześnie. 

Z dokupieniem pamięci ram nie powinno być problemów o ile nie wybierze się jakiś rodzynków. Zresztą nikt też tutaj nie mówi, że pamięci zostaną dokupione za 2-3 lata. Można to zrobić przy kolejnej / kolejnych wypłatach. 

Sprawa wygląda już na banalną. Zestaw za 11K z i7K + 1080 + 16 GB DDR4 + SSD 500GB MLC + reszta. 

Coś znowu mam problemy z wklejaniem cytatów, więc napiszę tak:

@kajtek : Sprawa wygląda już na banalną. Zestaw za 11K z i7K + 1080 + 16 GB DDR4 + SSD 500GB MLC + reszta

Tak właśnie się krystalizuje. I7 oczywiście 7700K. W temacie dysku SSD może ktoś przechyli szalę argumentów w kierunku 500 GB albo 240 GB (autor tematu ma już taki dysk przecież). Pozostanie tylko kwestia konkretnych producentów.

No i monitor. To ogromny temat - rzeka, wymagający moim zdaniem oddzielnej analizy. Zaproponowałem koledze zajrzenie do działu monitorów - a na etapie końcowym - własnoręczne "dotknięcie" z bliska wybranego monitora (lub potencjalnych kandydatów) w jakimś dużym sklepie, gdzie są one wystawiane. Na nic recenzje z wodotryskami. Trzeba tego samemu dotknąć z bliska. Bazując tylko na recenzjach i opiniach - w przypadku monitora można być potem z siebie niezadowolonym. Bo może okazać się, że znienacka koledze podpasuje zupełnie coś innego. Taka prawda.

Edytowane przez rebus

ta GA-X58-USB3

co oznacza, ze nie wspiera win10? Obecnie uzywam win 10 na tym kompie.

I dowiedzialem sie czegos nowego, nawet nie wpadlem na to by to sprawdzic, ze maks zrobie 24Gb ram na tej plycie, a znajac

siebie to bym poszedl kupic do 32 i bym sie zastanawial czemu nie dziala.....

Pojawilo sie nowe pytanie, czym sie rozni gtx 1080 foudners edition? np od msi gtx 1080. wg specyfikacji sa praktycznie takie same a duza roznica w cenie.

@kajtek

ponowie pytanie piszesz mi tak ogolnikowo a ja sie nie znam, mowisz i7 7xxx+ ddr4+ ssd jakies tam, ale mi chodzi o konkret,

czyli dokladnie ten gtx + dokladnie ten procesor, te ramy, to chlodzenie i dlaczego?

Dalbys rade mi napisac jakbys skladal dla siebie konkretnie kompa do takiej kwoty to co by to bylo?

Co do dysku, moze sie myle, ale wole zaoszczedzic na dysku i meic 240 ssd na system i HDD na gry i dodac wiecej kasy na inne rzeczy niz tracic na pojemnosci bo bym musial kupic z 1TB ssd. 500GB ssd wydaje mi sie za malo bo do uzytku bedzie z tego z 300+, a gry teraz zajmuja po kilkadziesiat GB. Chyba, ze sie myle to prosze o wyprowadzenie z bledu.

Sam przecież widzisz, jak wielu podstawowych rzeczy dowiadują się koledzy na forum.

Owszem, ale są od tego konkretne działy. Zestawy komputerowe to specyficzne subforum, tu liczą się konkrety, a nie gdybanie i rozkopywanie tematu na x stron. 

Tu rozdysponowujesz czyimiś pieniędzmi. Swoimi opiniami i poglądami możesz wprowadzić kogoś w błąd. 

Ktoś kto tu zakłada temat z reguły liczy na konkretną i szybką odpowiedź. Przyjdzie jakiś Mietek rzuci zestawem, ktoś to pochopnie kupi i później jest problem i wielki płacz, że zestaw jest niekompatybilny, że sprzęt nie daje sobie rady z danym zastosowaniem. 

Dlatego z łaski swojej zapoznaj się z regulaminem tego działu, aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.

W wielu poruszanych tutaj kwestiach nie trzeba być wielkim ekspertem, wystarczy umiejętność logicznego myślenia i korzystania z internetu.

• Popieram 2

Przyjdzie jakiś Mietek rzuci zestawem, ktoś to pochopnie kupi i później jest problem i wielki płacz, że zestaw jest niekompatybilny, że sprzęt nie daje sobie rady z danym zastosowaniem.

Krótko: jak mam wątpliwości - to poddaję je pod dyskusję. Zawsze. Niczym nie rzucam. Czy z mojej strony padło choćby raz: KUPUJ TO I TYLKO TO i to natychmiast ? Temat przecież trwa, nie został zakończony, finalnej szczegółowej konfiguracji jeszcze nie ma. Autor tematu właśnie o nią prosi jak widzę - @kajtka.

W kwestii monitora na przykład radzę koledze ostrożność i najlepiej osobistą ocenę bezpośrednio w sklepie. Czuję się dotknięty Twoimi słowami, bo chyba właśnie jest odwrotnie i jakoś nie ma tu zbyt wielu osób z ostatecznymi i najoptymalniejszymi propozycjami - a coś jednak się krystalizuje. Autor tematu czegoś się uczy, czegoś sam szuka. Inni uczestnicy - przy okazji też. Nigdzie nie ma tak, że od razu szybko coś ktoś zaproponuje.

I nie jest tak, że od razu już natychmiast pojawi się najoptymalniejsza konfiguracja. Autor tematu zadaje nowe pytania - i uważam, że trzeba mu odpowiedzieć, bo każdy z nas kiedyś też tego potrzebował. Przez te pytania temat się rozrasta - ale ja akurat uważam, że to dobrze, jak ktoś pyta, bo jest to oznaka, że pytający jest myślącą osobą.

Ale najlepiej już się w takiej sytuacji w ogóle nie odzywać, skoro jest się napadanym i atakowanym. W końcu Pałac Kultury się nie zawali jak zamilknę.

Edytowane przez rebus

Niczym nie rzucam.

Doprawdy ?

Bez monitora:

1. Intel i7-7700K 4.20GHz BOX : 1769 zł http://www.x-kom.pl/p/340965-procesor-intel-core-i7-intel-i7-7700k-420ghz-box.html

2. Gigabyte Aorus Z270X-Gaming 7 (3xPCI-E DDR4 USB3.1/M.2) : 1129 zł http://www.x-kom.pl/p/342685-plyta-glowna-socket-1151-gigabyte-aorus-z270x-gaming-7-3xpci-e-ddr4-usb31-m2.html - bogate wyposażenie, obsługa pamięci do 4000 MHz, złącze Thunderbolt - osobiście widzę w nim przyszłość

3. WD 500GB WD Blue SSD M.2 2280 : 719 zł http://www.x-kom.pl/p/330033-dysk-ssd-wd-500gb-wd-blue-ssd-m2-2280.html

4. Toshiba 3TB 7200obr. 64MB P300 OEM : 399 zł http://www.x-kom.pl/p/323219-dysk-hdd-toshiba-3tb-7200obr-64mb-p300-oem.html

5. G.SKILL 32GB 3000MHz Ripjaws V Red CL15 (2x16384) : 1244 zł http://www.x-kom.pl/p/266766-pamiec-ram-ddr4-gskill-32gb-3000mhz-ripjaws-v-red-cl15-2x16384.html

6. MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X : 3419 zł http://www.x-kom.pl/p/309251-karta-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx-1080-gaming-x-8gb-gddr5x.html

7. Corsair RM650X 650W Gold BOX : 489 zł http://www.x-kom.pl/p/308911-zasilacz-do-komputera-corsair-rm650x-650w-gold-box.html

8. Scythe Mugen Max (1150/1155/2011/AM2+/AM3+/FM2+) : 209 zł http://www.x-kom.pl/p/204365-chlodzenie-procesora-scythe-mugen-max-1150-1155-2011-am2-am3-fm2.html

9. Corsair GRAPHITE 760T CASE biała z oknem : 839 zł http://www.x-kom.pl/p/298420-obudowa-do-komputera-corsair-graphite-760t-case-biala-z-oknem.html

10. Proponuję też kartę dźwiękową (myślę, że dźwięk integry płyty głównej jednak będzie zawsze tylko dźwiękiem integry, więc nawet ASUS Xonar DX/XD/A (PCI-E) będzie od niej lepszy : 349 zł http://www.x-kom.pl/p/159733-karta-dzwiekowa-asus-xonar-dx-xd-a-pci-e.html

RAZEM : 10 565 zł

+ opcjonalnie 3 wentylatory do obudowy, ale to już koszt niewielki

Ewentualnie - zamiast ww. dysku SSD - WD 250GB WD Blue SSD M.2 2280 (399 zł) http://www.x-kom.pl/p/330032-dysk-ssd-wd-250gb-wd-blue-ssd-m2-2280.html

plus zamiast ww. dysku HDD - Toshiba 4TB 7200obr. 128MB X300 OEM (619 zł) http://www.x-kom.pl/p/341408-dysk-hdd-toshiba-4tb-7200obr-128mb-x300-oem.html

Ponieważ jednak bardzo gustuję w obudowach Lian Li - może zainteresujesz się jedną z tych dwóch obudów:

https://www.morele.net/obudowa-lian-li-pc-v33wx-pc-v33wx-784397/

https://www.morele.net/obudowa-lian-li-pc-v33b-pc-v33b-778042/

Do takiej obudowy też trzeba by było dokupić 2 wiatraki (na front obudowy) - no i najlepiej horyzontalne chłodzenie procesora, np. Scythe Grand Kama Cross 3, z którego jestem bardzo zadowolony:

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-scythe-grand-kama-cross-3-scgkc-3000-790049/

Nie chce kupowac bez sensu wszystkiego co najdrozsze.

A Ty serwujesz chłopakowi SSD na kościach TLC, złączu M.2 i protokole AHCI, 32GB RAM, płytę w absurdalnie wysokiej cenie i obudowę za 800zł, która nie jest warta tych pieniędzy.

Na dobitkę obudowy po 1000-1200zł od Lian-Li.

Do tego

Chodzi mi o możliwość wyboru, dwa profile X.M.P. według mnie to lepiej, niż jeden. Nie zawsze przecież gra się w gry, do internetu czy office'a nie trzeba aż 3000 MHz, można to sobie przecież ustawiać w zależności od tego, co chce się robić.

Nie pierwszy już  temat w którym sobie ewidentnie nie radzisz z podstawowymi kwestiami.

Prosiłem byś zapoznał się z regulamin działu, ale najwyraźniej wolisz brnąć w zaparte i naciągać rzeczywistość.

Czuję się dotknięty Twoimi słowami, bo chyba właśnie jest odwrotnie

To był przykład, ogólne stwierdzenie, nie konkretnie skierowane w Twoją stronę, ale jak widać bierzesz za wiele do siebie i nikt z tym nic nie poradzi.

Zwróciłem CI grzecznie uwagę, już nie po raz pierwszy, a Ty odbierasz to jako akt wrogości.

Ale najlepiej już się w takiej sytuacji w ogóle nie odzywać, skoro jest się napadanym i atakowanym.

Zmieniasz fakty, to żaden atak, moderacja musi czuwać, inaczej wkradłby się tu totalny chaos i forum to straciłoby na wartości i poziomie merytorycznym jaki do tej pory w pocie czoła przez wielu był tu budowany.

Problem tkwi w tym, że Ty nie wiesz co komu polecasz, nie stosujesz się do panującego tu regulaminu i masz jeszcze czelność wyskakiwać z tego typu tekstami.

Skoro Ci tutaj źle daj sobie spokój z tego typu poradami, nie musisz się przecież udzielać, nic na siłę. Są inne fora, może tam odnajdziesz ludzi na swoim poziomie.

moderacja musi czuwać

I takie jest Wasze zadanie. Chcę ponownie napisać, że ustalanie konfiguracji autorowi tematu nie jest sprawą zamkniętą, temat trwa nadal. Chłopak nigdzie jeszcze nie poleciał i nic jeszcze nie kupił, bo jak widać - ma powstać ostateczna propozycja, która zostanie też końcowo zweryfikowana. I autor tematu doskonale to wie. Nie ma więc zagrożenia, że coś zostanie dobrane nie tak.

"Serwuję" chłopakowi dysk M.2 bo warto by było wykorzystać M.2 w komputerze - ale jednocześnie wskazuję, że bardzo dobrym rozwiązaniem jest obecnie posiadany przez niego dysk GoodRam. Dlaczego tylko część mojego "serwowania" wybierasz?

Odnośnie pamięci z dwoma profilami X.M.P. - każdy ma prawo mieć swoje zdanie na temat pamięci - ja mam akurat takie i zwracam na to uwagę. Sądzę, że pamięci z dwoma profilami X.M.P. są lepiej dopracowane przez producentów, no ale może się mylę. Czy tak bardzo Cię dziwi, że zmieniam (zmieniałem, bo w poprzednim komputerze) profil X.M.P. w zależności od tego, co na komputerze robię? Gry były od czasu do czasu, przez resztę czasu była inna, niższa częstotliwość. Tak robiłem i tym się chciałem podzielić - ale do niczego kolegi nie zmuszałem - a kolega nie poleciał i nic jeszcze nie kupił - bo tak jak pisałem - jego konfiguracja cały czas się krystalizuje.

Kwestia obudowy - każdy ma coś swojego ulubionego, ja polecam to, co lubię. Lian Li sam mam od 5 lat, to już moja trzecia obudowa tej firmy (pierwsza niestety uległa mechanicznemu uszkodzeniu, stąd na przeciągu 5 lat aż 3 obudowy). Zwróć proszę uwagę, że tylko piszę, że akurat te obudowy mi się podobają. Komuś innemu podobają się inne. Kwestia ceny - Lian Li nie są tanie, ale akurat ta, którą proponowałem koledze - to nie Lian Li. Jasne, że Maluchem też można jeździć, ale ledwo bodaj wczoraj sam benchmark.pl opisywał obudowę za 900 EUR - Phanteks Enthoo Elite... A dziś - ten sam benchmark.pl - opisuje płyty Gigabyte Aorus Z270X-Gaming (wprawdzie 5 a nie 7 jak w mojej nieudolnej propozycji - ale ta też kosztuje ok. 1000 zł). Artykuł ten ma przecież posłużyć także tym, którzy myślą o kupnie takiej płyty, a nie tylko po to, żeby pooglądać ładne zdjęcia:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-aorus-z270x-gaming-5-test.html

Moja pierwsza propozycja była PRÓBĄ ustalenia zakresu konfiguracji komputera dla kolegi, przeczytaj sam. Niczym nie rzucam i przy niczym głupio nie obstaję. 

Nie pierwszy już temat w którym sobie ewidentnie nie radzisz z podstawowymi kwestiami.

Czy nie piszę, że na wielu rzeczach się nie znam? Piszę. I pomimo, że się nie znam, jednak jakoś odradziłem koledze kupno procesora za 3000 zł. PRÓBUJĘ - a Ty dostrzegasz tylko to, że coś "wciskam" koledze. Tak to odbieram jak widzę, co piszesz i co cytujesz. Przecież nic koledze nie wciskam!!! Wrócę tu ponownie do jego GoodRam-a i mojego zdania, że ten dysk jest bardzo dobry. Czy tego nie zauważyłeś?! A szczególnie kwestia monitora - podchodzę do niej wyjątkowo ostrożnie i DZIELĘ się z kolegą sugestią, aby sam "dotknął" z bliska jakiś dobry, wcześniej wytypowany monitor. Sam to niedawno przechodziłem przy kupnie obecnego monitora. Czy tego też nie widać? Czy tutaj też "rzucam"?

A jak czegoś nie wiem do końca - to pytam się kolegów o zdanie, jak coś zauważę - tak jak było ze zjawiskiem "wąskiego gardła". Próbuję na coś zwrócić uwagę, że coś może nie grać. Chyba w tym miejscu widać, że właśnie jest akurat odwrotnie jak piszesz - bo nie chcę, by kolega popełnił jakiś błąd, który możliwe, że popełniłby.

O 32 GB RAM też już odpisałem, że są tytuły, dla których zaleca się obecnie 16 GB RAM. 32 GB - to wyłącznie myślenie przyszłościowe RÓWNIEŻ pod tym kątem, że jak sam dobrze wiesz, z RAM-em bywa czasami bardzo dziwnie - i niby wszystko powinno działać - a nie działa. To w kontekście tego, że mogłoby być tak, że przy przyszłej rozbudowie RAM-u o następne moduły (2x8 GB) - może być jakiś problem. Nie da się tego wykluczyć przecież.

Nie nawracaj już proszę do przeszłości, bo ciągle i z uporem maniaka ją odgrzebujesz. W wyniku mojej pierwszej propozycji - co już pisałem Ci przecież! - wykrystalizowała się w zasadzie już konfiguracja dla autora tematu, teraz pozostaje jedynie dobranie podzespołów konkretnych producentów.

Ech, chciało się koledze pomóc - na miarę swoich doświadczeń i swojej niewielkiej wiedzy - a po raz kolejny to samo (co już przeminęło) jest wyciągane - a niezauważane inne...

Bo zobacz też - jakoś nie ma tu tłumów walących drzwiami i oknami z od razu gotowymi propozycjami. Ja zaproponowałem może coś nieudolnego (z elementami jednak bardzo racjonalnymi - czytaj: dysk GoodRam 240 GB i podejście do wyboru monitora oraz odradzenie kupna procesora za 3000 zł), przygotowanie tej nieudolnej propozycji zajęło mi jednak trochę czasu, do tego była już noc - w efekcie na bazie tej propozycji powstała korekta i zręb obecnej konfiguracji - a Ty wytykasz mi codziennie, że "nie radzę sobie z podstawowymi kwestiami". Jakoś nikt przede mną nie wysilił się, by usiąść i zrobić wykaz-propozycję z cenami i linkami.

Dobrze. Może tak być. Ja i tak lubię swoją obudowę. W końcu po coś się takie też robi - a jak widzimy - wcale nie jest ona taka cenowo powalająca... Ja z niej jestem OGROMNIE zadowolony, bo akurat bardzo mi odpowiada horyzontalne ułożenie płyty głównej - i następną też taką kupię :)

Najważniejsze, aby autor tematu uzyskał w efekcie dyskusji propozycję jak najoptymalniejszych podzespołów.

Edytowane przez rebus

Dla mnie też to się niepotrzebnie ciągnie 

i7K + 1080 + 16 GB DDR4 3000/3200MHz +  zwykłe mobo ( z170 jeśli idziesz w i7k skylake, Z270 jeśli w i7k kaby lake, dobrze by było, gdybyś się tu określił )  
Nie wiemy jaki masz cooler i obudowę obecnie ( i czy będą kompatybilne ), ale reszta, czyli dyski + zasilacz + monitor + mysz i klawiaturę zostaje ( zawsze możesz później je zmienić ) 
koszt całości przekroczy 6 tys ( bez coolera i obudowy ) 

jeśli się okaże że że jednak musisz kupić cooler to rozglądnij się za SPC, BQ ( no chyba że coś lepszego jak noctua ) 
A obudowa to pewnie coś od,  Fractal Design / NZXT / TT / phanteks   ( która ci się spodoba ) 

Po przeczytaniu wszystkich informacji, ogladaniu youtube innych roznych zestawow, rad udzielonych tutaj oraz w innych tematach

wybralem zestaw i chcialem raz jeszcze zasiegnac waszej opinii. Bardzo mi zalezy tez na opinii kajtka :)

karta graficzna:

msi gtx 1080 gaming X

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1080-gaming-8gb-gddr5x-256-bit-hdmi-3x-dp-dvi-box-gtx-1080-gaming-x-8g-774257/

3419 zl

procesor:

Procesor Intel Core i7-7700K, 4.2GHz, 8MB, BOX

https://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-7700k-4-2ghz-8mb-box-bx80677i77700k-975832/

1699 zl

RAM:

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB)

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/

4x8gb/2x499 zl = 998zl

plyta:

Płyta główna Gigabyte AORUS GA-Z270X-Gaming 7, Z270, DDR4, HDMI, DisplayPort, ATX

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-aorus-ga-z270x-gaming-7-z270-ddr4-hdmi-displayport-atx-976000/

1099zl

ssd:

Dysk SSD Plextor M8Pe(G) 512GB PCIe x3 (PX-512M8PeG)

https://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-m8pe-g-512gb-pcie-x3-px-512m8peg-1000235/

1129zl

HDD:

Dysk Toshiba 3.5'', 3TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (DT01ACA300)

https://www.morele.net/dysk-toshiba-3-5-3tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-dt01aca300-547306/

389 zl

chlodzenie cpu:

be quiet! Silent Loop 280

http://www.x-kom.pl/p/325908-chlodzenie-procesora-be-quiet-silent-loop-280.html

619 zl

obudowa:

Obudowa Corsair Obsidian Series 750D (CC-9011035-WW)

https://www.morele.net/obudowa-corsair-obsidian-series-750d-cc-9011035-ww-608511/

666 zl

Zasilacz:

Zasilacz EVGA SuperNOVA G2 750W (220-G2-0750-X2)

https://www.morele.net/zasilacz-evga-supernova-g2-750w-220-g2-0750-x2-867278/

616 zl

Wyszlo lacznie jakies 10 600zl.

Prosze o dalsze wypowiedzi czy taki zestaw jest dobrym zestawem, czy jedna cos zmienic, albo czy wszystko bedzie ze soba gralo, zalezy mi na przemyslanym zakupie, tak abym nie mial problemow, ze cos ze soab nie wspolgra.

P.S. 1

bardzo prosze o podpowiedz co do dysku ssd, zastanawiam sie czy nie wziac jakiegos innego zamiast tego plextora.

Czy te dysku M.2 sa az tak bardzo dobre?

Myslalem by jednak wziac ta adate 512 gb o polowe taniej za 680 zl.

P.S.2

jesli chodzi o ramy to mysle czy na ten moment jednak nie lepiej kupic 16Gb i uciac 500zl i ewentualnie w przyszlosci dokupic

reszte?

P.S.3

i czy chlodzenie jest odpowiedzie bo myslalem czy nie zamienic na jakies inny np na:

Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock PRO 3 (BK019)

Wiem, ze temat sie ciagnie juz dosc dlugo, ale im wiecej informacji zbiore tym lelpiej dobiore komputer.

Laptopa zakupowalem jakies 1,5 miesiaca zanim go finalnie kupilem:)

Edytowane przez Soundchaser
karta graficzna: msi gtx 1080 gaming X

ok 

Procesor Intel Core i7-7700K, 4.2GHz, 8MB, BOX

ok 

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB)

za 20 zł więcej masz F4-3200C16D-16GVK, z lepszymi opóźnieniami, ale te są ok 

16GB starczy ci do wszystkiego z twoich zastosowań .

Płyta główna Gigabyte AORUS GA-Z270X-Gaming 7, Z270, DDR4, HDMI, DisplayPort, ATX

na serio ? 

za 600-800 zł kupisz już praktycznie wszystko co ci potrzebne na płycie  

Dysk SSD Plextor M8Pe(G) 512GB PCIe x3 (PX-512M8PeG)

już byś do SM961 512GB dołożył stówkę, albo zrezygnuj z m.2 i kup coś pod SATA  

Dysk Toshiba 3.5'', 3TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (DT01ACA300)

dobry cena/wydajność/pojemność, ale potrafi być głośny   

Za tą samą cenę kupisz odświeżoną wersję czyli p300 3TB ( technicznie to to samo ) 

be quiet! Silent Loop 280

a zwykłe BQ DR 3, czy trochę lepiej Noctua NH-D15s nie starczy ? minimalnie cichsze, mniej miejsca, mniej zachodu, a wydajność ta sama 

Obudowa Corsair Obsidian Series 750D (CC-9011035-WW)

twoja decyzja

Zasilacz EVGA SuperNOVA G2 750W (220-G2-0750-X2)

nieopłacalny, jak nie SLI, to coś w stylu RM550x/rm650x EVGA G2 650W 

bo za 50zł więcej niż ta evga g2 750W kupisz już mojego kwiatka z 450W trybem pasywnym :D 

• Popieram 1