Skocz do zawartości

przesiadka z Galaxy S6 na iPhone'a 6

Recommended Posts

Siema xd

Mam dylemat xD

Ostatnio spotkała mnie przyjemność użytkowania iPhone'a 5s jako daily phone'a.
Urzekł mnie system iOS, i ogólne działanie telefonu, wiele udogodnień w interfejsie, świetne aplikacje oraz ogólne dopracowanie systemu w każdym calu sprawiło, że zacząłem bliżej przeglądać ceny urządzeń z logiem Apple.
Gdyby nie rozmiar wyświetlacza 5s'a, to nawet bym go zatrzymał, jednak od zawsze sobie powtarzałem, że 4,7'' to dla mnie takie minimum od czasów używania LG L9 stąd kilka moich pytań :)

Czy opłacalna jest sprzedaż Galaxy S6, którego mam w idealnym stanie już rok czasu (wygląd nówka)
i dołożenie 200-300zł do iPhone'a 6 ? Najbardziej w telefonie zależy mi na aparacie foto i dobrym kręceniu wideo, z tego bardzo często korzystam i S6 bardzo mnie zadowala pod tym względem.
(co do płynności obu urządzeń to nie mam pytań)

A może jednak dołożyć 500-600zł i kupić iPhone'a 6s? Chociaż tutaj moim zdaniem nie bardzo by mi się to opłacało bo jednak S6 to świetne urządzenie :D ale muszę przyznać, że korzystanie z iP'5s mimo, że jest to już stare urządzenie jest o wiele wygodniejsze i takie "more fun" oraz noo mam wrażenie, że działa to szybciej niż w S6, chociaż S6 też śmiga jak szalone XD

Edytowane przez Bartek5035

może to wynikało z faktu że użytkowałeś go krótko, mam styczność z ip 5s i czasami i on ma zadyszki, aplikacje potrafią ładować się długo, po 3-4 sekundy, co czasem bywa irytujące, ale nigdy nie ściął się a androidowe odpowiedniki cenowe owszem potrafią się ściąć, zbugować, zamknąc aplikacje bez powodu. I nawet jeśli ip6 obecnie nie ma podobnych spowolnień to niedługo pewnie będzie miał bo niestety czas biegnie a wymagania aplikacji rosną. 

Jednak galaxy s6 to i tak nadal o klase lepsze podzespoły, aparaty, szybkie ładowanie, bezprzewodowe ładowanie, ekran... Ja bym na twoim miejscu przemyślał to jeszcze dokładnie czy warto :) 

Na chwile obecną to nie ma co iść w stronę iPhone 6 tylko jak coś to minimum 6s w nowej rewizji z 32GB pamięci wewnętrznej, sam używałem jeszcze do wczoraj iPhone 5 i było czuć że mocno zamula, po przesiadce na iPhone 7 odczułem mega różnice :)

ja jako osoba niegdyś używająca obu telefonów mogę wypowiedzieć się tak:

Jeśli chodzi Ci o aparat to zdecydowanie s6 robi lepsze zdjęcia, ekran s6 ma lepszy. Tutaj zamiana ma sens jedynie ze względu na system

A to że iphone 6 ma 1gb ramu to fakt ale Ios jest tak zoptymalizowany że póki co to wystarcza.

No i najważniejsze masz iphone 6 6s i 7 więc kupujesz urządzenie starsze o trzy generacje, hmm jak chcesz się w to bawić i mieć spokój na następne przynajmniej półtora roku to weź 6s

Witaj użytkowaniem ios hmm 2 lata a androida bardzo długo już nawet nie pamiętam. Moje zdanie na temat ios jest takie zdjęcia kupując nawet iphone 5s (którego właśnie sprzedaje jutro i bawiłem się nim 3 dni) to ten sprzed jak na swoje lata działa zaskakująco dobrze. Nawet dostał najnowsza aktualizacje która ma iphone 7 czy ios 10. Jeszcze 2 tyg temu miałem iphone 6s też na ios 10 działał szybciej od iphone 5s to wiadome. Ale naprawdę iphone 6s spisywał się bardzo bardzo dobrze. Ale... wymieniłem go na galaxy s7 edge. Dlatego że ma lepszy i większy ekran jest ładniejszy jak dla mnie no i ma otwarty system Android nie tak jak ios. Przede wszystkim foto aparat jest najlepszy właśnie w s7. Galaxy s6 ma niewiele gorszy aparat od s7. Jeśli właśnie na tym ci zależy został bym przy s6. Jest to też mega płynny telefon działa na tak samym poziomie jak iphone 6. To już nie jest ten samsung i w sumie ten android z danych lat. Kiedy to po pół roku na Samsunga przez ich nakładkę i nawalonych aplikacji tel spowalniał i działy się cuda. Czego właśnie nie można powiedzieć o iPhone 5 który do dziś działa zadowalająco. Bo np samsung a5 z roku 2015 gdzie to on ma chyba 1GB razu i jakiś tam średni procek nie działa tak super. To samo ma się do innych producentów HTC sony lg, logiczne jest to że jak do tel na bazie androida dadzą 1gb ram to i tak Zwoli i nie będzie płynny.

Podsumowując jeśli brać androida to na poziomie samsunga a5 2016 lub czysty android motorola lub coś z nexusa. A jak coś z ios to nawet iphone 5s ci wystarczy aby zacząć zabawę z aplem.

Galaxy s6 ma niewiele gorszy aparat od s7.

Stanowczo się nie zgadzam, temat poruszany przez wielu na XDA oraz innym polskim forum traktującym o androidzie.

W wielu przypadkach głównie przy normalnym dziennym świetle aparat s6 jest lepszy, robi szczegółowsze zdjęcia i do tego szerokokątne w proporcji 16:9 16Mpixel s7 biedne i wąskie 4:3 12Mpixel

S7 jest lepszy w warunkach gorszego oświetlenia i co zabawne nie zawsze.

Robiłem testy bo byłem niesamowicie zaskoczony gorszymi fotkami po zamianie s6edge+ na s7edge

Ulepszenie aparatu względem poprzednika to dziennikarska sponsorowana nagonka i chwyt reklamowo-marketingowy.

Edytowane przez elvismt

Miałem każdy model Iphona od modelu Iphone 5 do teraz Iphone 6S i powiem ci tak jeszcze miesiąc temu miałem Iphone 5S i po aktualizacji dostaje czasami zadyszki także zwykłego 5 sobie nie wyobrażam na obecnej wersji IOS.

Co do wyboru Iphone 6 miałem w styczniu i wtedy działał świetnie żadnego przycięcia nie było przez około 3 miesiące użytkowania ale jak teraz jest to nie mam pojęcia, za to mogę śmiało powiedzieć że Iphone 6S nie ma mowy o przycięciu i do tego aparat jest MEGA co jest dla mnie najważniejsze. Drugi u mnie najważniejszy aspekt to bateria przy normalnym użytkowaniu Iphone 5S dzień w dzień musiałem ładować w 6S co 2 dzień ładuje i zostaje przy tym 10%+/-. Do Galaxy S6 nawet nie można moim zdaniem porównywać Iphone 6S bo go miażdży pod każdym względem ale i tak fachowcy powiedzą że to Samsung że ma lepsze parametry i pierdoły. Ale od siebie z czystym sumieniem polecam 6S. ;)

W wielu przypadkach głównie przy normalnym dziennym świetle aparat s6 jest lepszy, robi szczegółowsze zdjęcia i do tego szerokokątne w proporcji 16:9 16Mpixel s7 biedne i wąskie 4:3 12Mpixel

S7 jest lepszy w warunkach gorszego oświetlenia i co zabawne nie zawsze.

zgadzam się ! miałem na kilka dni S7 bo miałem możliwość kupna i w przypadku gdy dla mnie aparat po płynności jest najważniejszym parametrem stwierdziłem, że nie zmienię :) S7 moim zdaniem ma gorszy aparat, a tylko ma tę przewagę, że ma jaśniejszy obiektyw przez co robi ciut lepsze foty w gorszym świetle :)

Do Galaxy S6 nawet nie można moim zdaniem porównywać Iphone 6S bo go miażdży pod każdym względem ale i tak fachowcy powiedzą że to Samsung że ma lepsze parametry i pierdoły. Ale od siebie z czystym sumieniem polecam 6S. ;)

miałem także styczność z iP'6s i przyznam, że jest płynniejszy od Galaxy S6 (i ogólnie wiadomo, że iOS jest najpłynniejszym systemem) ale aparat Galaxy S6 ma lepszy ;) no przykro mi porównywałem dokładnie zdjęcia, pod względem szczegółowości, kolorów a przede wszystkim ziarnistości ;) iPhone 6s bardzo często robi zdjęcia na którym wychodzi ziarno :) oczywiście zauważysz to tylko jak zdjęcia wyświetlisz sobie na minimum 22" monitorze z przynajmniej FullHD :) 

no i sorry.. jak może być lepsze 12Mpix z przysłoną f2.2 w iP6s, od Galaxy S6 z 16Mpix i f1.9...

Tak jak mówię, dla mnie aparat jest rzeczą niezwykle ważną :) a już na pewno musi mieć stabilizację przy nagrywaniu wideo :)

póki co odpuszczam temat iPhone'a, do czasu gdy iPhone 7 zejdzie do rozsądnej ceny :)