Skocz do zawartości

Karta graficzna do 650zł i modyfikacja sprzętu

Recommended Posts

Witam. Mam kilka pytań. Pierwsze co zrobie to rozpisze swój sprzęt, aby łatwiej było Wam mi pomóc:

- Procesor i3 4130

- Grafika Asus r9 270 dcii

- Ram 8gb 1600mhz

- Płyta MSI b85m-e45

- Zasilacz thermaltake 600w

- Dysk Toshiba 1TB

- Obudowa CM Elite 342

- Monitor LG 60hz 1920:1080

Moje pytania:

- Jaką kartę graficzną kupić (używana do 650zł), ponieważ rozglądałem się za gtx 680 od Asusa ?

- Czy procesor będzie bottleneckował przykładowe gtx 680, a jeśli tak to w jakim stopniu ?

- Co jeszcze innego moge zmienić w tym komputerze ?

Gry w jakie gram to battlefield 4, battlefield 1, LoL, Cs Go jeśli może to w czymś pomóc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Edytowane przez alvnyx

@katystopej Czemu nie ? Jest słaba czy coś ? 1050ti zniechęca mnie 128bit szyną i tym że musiałbym dołożyć do tego jakies 100zł ponad mój budżet a na to nie ma opcji :/

Edit: jeśli możecie to podeślijcie jakies testy albo benchamrki porównywawcze tych kart bo nie mogę nic znaleźć

Nie warto takiej starej prądożerne grzały jak gtx 680, za tyle kasy to rozglądaj się za gtxem 1050ti, w sam raz do twojego procka.

Czemu nie ? Jest słaba czy coś ? 1050ti zniechęca mnie 128bit szyną i tym że musiałbym dołożyć do tego jakies 100zł ponad mój budżet a na to nie ma opcji  :/

Edit: jeśli możecie to podeślijcie jakies testy albo benchamrki porównywawcze tych kart bo nie mogę nic znaleźć

Edytowane przez alvnyx

E nooo, to skoro szyna 128bit Cię zniechęca to weź może hd4870, tam była szyna 512bit.

Bierz i nie marudź, 40zł dokładasz, masz nowiutką konstrukcję z 4gb vram http://www.emag.pl/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1050-ti-stormx-4gb-ne5105t018g1f/pd/D823Y7BBM/?ref=prod_CMP-256_1416_13788

Okej rozumiem. Chciaż wiem że jasnowidzów tutaj nie ma, ale chciałbym jeszcze zapytać jaka różnica fps w bf4 i na czyją korzyść może być. W testach, które udało mi sie znaleźć różnica była 10fps na korzyść gtx 680 (dokladnie 55klatek srednio). Sorry, że tak męczę ale po prostu chce mieć pewność, że pogram płynnie a nie jak na moim obecnym sprzęcie :)

Wytłumaczę Ci to łopatologicznie bo widzę, że ciężko z rozumowaniem, keplery to stare układy, tylko używki bez gwarancji, często kręcone do granic możliwości, wydasz na takiego 500zł a 2 dni po kupnie padnie ze starości, będziesz sobie w brodę pluł i następnego dnia zamówisz podlinkowanego gtxa 1050ti i długo będziesz wypominał sobie stratę 500zł "bo szyna większa i 5fps więcej". Warto ? No chyba nie, ale jak wolisz, twoja kasa. Można jeszcze poszukać gtxa 960 4gb używki na gwarancji ale ich ceny oscylują w granicach 1050ti.

Edytowane przez katystopej

Wytłumaczę Ci to łopatologicznie bo widzę, że ciężko z rozumowaniem, keplery to stare układy, tylko używki bez gwarancji, często kręcone do granic możliwości, wydasz na takiego 500zł a 2 dni po kupnie padnie ze starości, będziesz sobie w brodę pluł i następnego dnia zamówisz podlinkowanego gtxa 1050ti i długo będziesz wypominał sobie stratę 500zł "bo szyna większa i 5fps więcej". Warto ? No chyba nie, ale jak wolisz, twoja kasa. Można jeszcze poszukać gtxa 960 4gb używki na gwarancji ale ich ceny oscylują w granicach 1050ti.

Może to "ciężkie rozumowanie" spowodowane jest tym, że jestem w tym zupełnie zielony i nie wiem co jest dobre, na co zwracać uwagę, czego nie kupować. Mimo to dziękuję bardzo panie profesjonalisto i pozdrawiam.

A co się stało z R9 270 ? ( bo różnica w wydajności - zwłaszcza w Battlefieldach może być prawie żadna )

GTX jest średnio-ok. 2x%- lepszy od R9 270 - pod warunkiem , że mamy na pokładzie jakąś i5 ok 4 GHz ...

Przy i3 różnice te będą w/g mnie oscylowały w okolicy - 15% średnio.

W sumie tak to wygląda , za sprawną R9 może dostaniesz ok 400, dokładając ok. 300 masz dodatkowe 2 GB i lepszą wydajność ( ale w BF może być skromna różnica ).

Edytowane przez GergG

A co się stało z R9 270 ? ( bo różnica w wydajności - zwłaszcza w Battlefieldach może być prawie żadna )

GTX jest średnio-ok. 2x%- lepszy od R9 270 - pod warunkiem , że mamy na pokładzie jakąś i5 ok 4 GHz ...

Przy i3 różnice te będą w/g mnie oscylowały w okolicy - 15% średnio.

W sumie tak to wygląda , za sprawną R9 może dostaniesz ok 400, dokładając ok. 300 masz dodatkowe 2 GB i lepszą wydajność ( ale w BF może być skromna różnica ).

Po prostu amd mi nie podchodzi ze względu na sterowniki, które przyprawiają mnie o ból głowy. Poza tym z tego co wyczytałem to karty nvidii działają dużo lepiej z gorszymi procesorami niż radeony i dodatkowo nvidie będę mógł jeszcze kręcić do góry co w r9 270 jest bardzo mało miarodajne :D

No to właśnie o to chodzi, dobrze Ci radzę, a Ty dalej swoje ;) wyskrobaj gdzieś te 40zł i 'będzie pan zadowolony'

A i jeszcze jedno pytanko. Skoro już zdecydowałem, że idę w stronę 1050ti to w takim razie z jakiej firmy i jaką wersję możesz polecić ? Warto dozbierać do wersji OC asusa/palita/msi czy normalną i sobie ją kręcić ?

Edytowane przez alvnyx

Kupuj najtańszą, poniżej 700zł.Wszystkie są mało prądu pobierają i są w miarę ciche. Moim faworytem jest msi, ponieważ ma 3 lata gwarancji, jest fabrycznie podkręcona, temperatura nie przekracza 70 stopni, nie chodzi głośniej niż box Intela i kosztuje mniej niż 700zł.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Kupuj najtańszą, poniżej 700zł.Wszystkie są mało prądu pobierają i są w miarę ciche. Moim faworytem jest msi, ponieważ ma 3 lata gwarancji, jest fabrycznie podkręcona, temperatura nie przekracza 70 stopni, nie chodzi głośniej niż box Intela i kosztuje mniej niż 700zł. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1050-ti-4gt-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-975436/  coś takiego ?

Miałem na myśli msi z jednym wentylatorem ta karta jest zapewne lepsza ( napewno będzie chlodniej), jednak jest prawie 100zł droższa. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Powiem ci, że ten podwójny wentylator to tylko grafika bo gdy wpiszesz sobie jej nazwę na youtube to ukazuje się jeden wentylator :)

• 3 tygodnie później...