Grecki18 0 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam wszystkich, Posiadam 2 dyski Segate 500GB (ST3500320AS, tak wiem są bardzo wadliwe, posiadam nowy frimware do oby dwóch.) w RAID 0. Dyski są zapełnione około 70-75%. Jest tam głównie kolekcja filmów Full HD., więc jakakolwiek naprawa z utrata danych odpada. Nie dawno włączam komputer i w menu od RAID drugi dysk ma opcję: Error Occurred. Komputer się włączył a koło zegara pojawiła się informacja "Awaria dysku w woluminie RAID 0". Szybko zrobiłem pełne skanowanie HD Tune i znalazł mi jednego Bad Sectora. Niestety zakładka HEALTH i SMART nie działa mi z przyczyn nie znanych. Włączałem w biosie SMARTA-a, próbowałem nawet z jednym dyskiem i nie działa. Inne programy też nie wyświetlają tej opcji. Chociaż w biosie koło dysku twardego jest informacja, że dyski mają wsparcie dla SMART-a. Chcę jakość z optymalizować tego bad sectora, bo pojawiają się różnorakie błędy. Programem MHDD nie chcę się bawić bo nie jestem zaawansowanym userem, oraz tracisz dane po tej zabawie, ale naprawia. Jak wspomniałem danych nie mogę stracić oraz nigdzie u kogoś skopiować. Posiadam program HDD Regenerator 2011, który ma podzieloną uwagę na pozytywne i negatywne, lecz zainteresował mnie tym, że magnesuje i jakoś optymalizuje te błędy nie tracąc danych. W wersji 2011 są trzy opcję: bootowanie CD/DVD, USB ( moja płyta główna nie ma bootowania z pendrive-a) oraz w trakcie działania systemu. Wybrałem 3 opcję i zatrzymał się przy bad sectorze, i nic nie zrobił. Zostało mi wówczasz bootowanie z nośnika CD/DVD. Czy program usunie ten bad sector, czy zastąpi go nowym z puli? czy go naprawi? czy ryzykuje pogorszenie sytuacji? Proszę o doradzenie i wsparcie, lub może jest inna droga? i co z tym SMART-em, czemu nie działa? Program Intel MATRIX STORAGE, który ukazuję mi tą informację, nic nie wyświetla w celu jakiejś naprawy itp., a innym userom prawidłowo działa... Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Bad sektor może być z przyczyn logicznych np: przez błąd transmisji kontrolera. Więc jeśli działa, to nie przejmuj się zbyt mocno, tylko na spokojnie zgraj dane na inny dysk i rozwal raida, aby sprawdzić oddzielnie statusy smart dla każdego z dysków, czy nie pojawiły się sektory relokowane. Możesz to zrobić nawet bez zgrywania danych, musiałbyś rozłączyć raid i zobaczyć, co wskazuje smart na każdym z dysków a potem złożyć raid raz jeszcze. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 @nazaropeth Napisałem już, że nie ma możliwości z kopiowania danych, gdyż trudno jest przechować 650 GB filmów SMART nie działa, też napisałem i chciałbym wiedzieć czemu nie działa Chyba jedyny sposób to HDD REGENERATOR Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Kiedy dyski są spięte w raid widziane są przez system jako jeden dysk fizyczny. Wiele z programów nie jest w stanie wtedy odczytać danych SMART z poszczególnych dysków. Spróbuj sprawdzić te dane EVERSETEM albo Victoria For Windows. Jaki masz kontroler SATA? Bo jeśli jakiś starszy, np: ICH7R to Intel Matrix Storage może nie wyświetlać pełnych informacji. Możesz jeszcze sprawdzić SMART-a wypinając dyski z kompa i podłączając je do innego (oczywiście bez partycjonowania czy cokolwiek!), na którym kontroler SATA pracuje w trybie IDE albo AHCI. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 1. W Evereście "Status dysków SMART: Nieznane". Kiedyś miałem jeden dysk i też nie wyświetlał się SMART... 2. Kontroler SATA, nie wiem czy dobrze odczytałem z Everesta, ale chyba: "Storage Controller: Intel® ICH8R/ICH9R/ICH10R/DO/PCH SATA RAID Controller" 3. Możesz jeszcze sprawdzić SMART-a wypinając dyski z kompa i podłączając je do innego (oczywiście bez partycjonowania czy cokolwiek!), na którym kontroler SATA pracuje w trybie IDE albo AHCI. Nie rozumiem, podłączyć je do innego portu SATA, czy do innego komputera? Dzięki za pomoc, P.S Może po prostu powinienem zostawić na noc HDD REGENERATOR? poprzez wypalenie płytki... z jednym bad sectorem se na pewno poradzi... Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Nie używaj hdd regeneratora jeśli nie chcesz nic popsuć. Jeśli chcesz sprawdzić smart, to musisz go sprawdzić na jednym dysku, nie w RAID. Wypnij oba dyski i sprawdź je osobno na innym komputerze, bądź odepnij jeden i uruchom z płyty MHDD. W nim możesz sprawdzić status smart. Jeśli masz włączone smarta w biosie, to nie ma bata, że Ci nie pokażę statusu smart na jednym podpiętym dysku. Poszukaj opisu obsługi MHDD na necie. Jak nie będziesz nic grzebał, tylko sprawdzisz smart, to nic nie popsujesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 1.Czyli, mam odpiąć jeden dysk, włączyć komputer z włączonym SMART-em w biosie i załadować MHDD z bootwania i zobaczyć tam SMART? Wtedy nacisnać "prt scr" i tu wkleić tak? Bo ja się na tym znam... 2.Widzę, że jesteś anty używania HDD Regneratora, czemu? ma podzielne uwagi... Po za tym, jak ktoś by wypuścił program na rynek, który by psuł to by nie mógł mieć podzielnej uwagi i by nikt go nie kupował... Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 http://forum.pclab.pl/topic/256595-Tuto ... yciu-MHDD/ Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 1. Tak, masz odpiąć dysk i uruchomić MHDD z bootowalnej płyty. prt scr nie działa w biosie. Poniżej masz instrukcję do MHDD. Po wykryciu dysku interesuje Cię punkt 2: http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Możesz zrobić zdjęcie i wrzucić na forum. Jak chcesz, to możesz również zrobić skan dysku, pkt 2. 2. Poniżej masz informacje na temat HDD regeneratora: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic939301.html btw. nie rób zerowania dysku, bo wszystko stracisz. Ja na Twoim miejscu postarałbym się o jakiś dysk na który możesz zgrać dane skoro są dla Ciebie ważne. Istnieje szansa, że jest to fizyczny bad i cały dysk się posypie, chociaż nie musi. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 1.Ściągnąłem wersje 4.6, wypaliłem obraz na płytkę, w biosie ustawiłem dla dwóch dysków SMART: Enabled, następnie wyłączyłem komputer, odłączyłem jeden dysk, i ponownie uruchomiłem sprzęt... na początku miałem do wyboru 1,2 do naciśnięcia, czy chce z jakimś sterownikiem czy nie (dałem 2), i potem było menu, gdzie powinienem znaleźć załadowany dysk i podać cyferkę... niestety dysku nie znalazło, tak samo drugiego bo też sprawdziłem... ? 2. Czy ten kontroler SATA, który Ci podałem jest obsługiwany przez ten program Intel Matrix Storage? 3. Czy SMART pokaże czy to błąd logiczny czy fizyczny? Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Intel SSD Toolbox, ten programik pokaze Ci smart Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dzięki za pomoc, jutro po pracy sprawdzę ten program i napiszę czy pomógł P.S Proszę o jakiekolwiek porady... Komputer co chwila sypie jakimiś błędami, jest niestabilny i nawet blue screen wywala co doprowadza do restartu... Przeprowadzam regularnie tygodniową konserwację by komputer chodził prawidłowo i zawsze było dobrze a teraz... to tylko jeden bad sector a z dnia na dzień jest coraz gorzej... a komputer jest na prawdę dobry, jeśli to ma jakieś znaczenie... Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, 1.Sprawdziłem ten program i faktycznie działa, SMART niby wskazuje wszystko ok, ale postanowiłem wstawić zdjęcie bo aż tak się nie znam: http://pl.tinypic.com/m/e120au/3 P.S Jednak zdarzyłem przed pracą Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Według statusu SMART dysk posiada 2047 podejrzanych sektorów, które oczekują na remapowanie. Dobrym rozwiązaniem jest zerowanie dysku i następnie remapowanie, lecz bez utraty danych się nie obejdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 MHDD już wykrywa dysk, nie trzeba było odpinać jeden z dysków, tylko z RAID dać na IDE a potem compatible... Tutaj SMART z MHDD: ( Czemu tu jest po 100 a tam aż 2047? Patrząc na te same wersy...) http://tinypic.com/r/2lbgtfn/7 1.2047 podejrzanych sektorów, HD tune wykrył mi jeden bad sector to rozumiem, że tam się mieści w tych 2047 sektorach tak? a reszta to jakieś to są pliki, sektory podejrzane? coś jak wirus? czy jakieś nie z defragmentowane pliki? czy konserwacja komputera może to jakoś z optymalizować czy tylko zerowanie zostało ? jak źle rozumuje to przepraszam. 2. Czy w każdej chwili może paść dysk? Czy jeszcze dysk może trochę pochodzić na tych błędach do czasu kiedy będę mógł z skopiować dane bezpiecznie? 3. Czy ten bad sector jest raczej błędem fiz. czy log.? 4. Czy warto na tych dyskach dalej bawić się w RAID 0 ? bo nie chce z zerować dysku po to by za pół roku znów było tyle sektorów podejrzanych i jedyna droga to zerowanie... 5. Czy te sektory podejrzane powstały na wskutek moich jakiś działań? Czy sam dysk je z generował ? bo modele ST3500320AS były i są nadal wadliwe... 6. Te błędy jak blue screen itp. mogą być winą przez te dyski? czy oba dwa dyski są wadliwe czy jeden z nich ? (2047 podejrzanych sektorów jest w jednym dysku czy w obu? czy to są normalne cechy dysków, że powstają te błędy?) P.S Przeprasza za moje nie jasności, ale chce na przyszłość wiedzieć jak postępować w takich syt. nieprzyjemnych. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 W wykresach smart patrzysz na to co wskazuje wartość RAW. Screen z MHDD pokazuje, że jest wszystko OK. Nie rozumiem tego co Ci wykrył MHDD. Masz podpięte 2 dyski i MHDD wykrył tylko jeden, czy oba. Powinien wykryć oba i dla obu dysków podaj odczyt smart. Z tego co widzę po obu podanych screenach Na jednym jest smart jednego dysku, a na drugim screenie smart innego dysku. Myślę, że teraz mamy obraz smarta dla obu dysków. 1. HD tune pokazał Ci w jakim sektorze, czyli na pewnym obszarze (zależy od wielkości dysku) występuje problem. Jeśli jest to błąd logiczny, to można się go pozbyć. Pewnie wystarczy zwykłe sprawdzanie błędów w windowsie, ale nie jestem pewien. Ja zawsze robię zerowanie i remap dysku. Jeśli jest to błąd fizyczny, to jest większy problem. Dysk może uszkodzony sektor zastąpić innym ze swojej zapasowej przestrzeni, lecz nie gwarantuje to powstawania nowych badów, chociaż często dysk działa poprawnie. 2. Może pochodzić kilka lat, a może się posypać jak domek z kart. 3. Zrób scan dysku w MHDD i pokaż wynik wraz z ponownym screenem SMARTa, zobaczymy co pokaże. 4. Jeśli to błędy logiczne, to dysk spokojnie będzie chodził. Jeśli fizyczny nie warto brać takiego dysku do RAID. 5. Trudno powiedzieć, może być wiele czynników. Badziewny zasilacz też może być tego powodem. 6. Tak. status SMART możesz jednocześnie zobaczyć na jednym screenie, więc 2047 podejrzanych sektorów jest na jednym dysku. Dysk to rzecz martwa, zużywa się. Jedne szybciej inne później. Sprawdź w MHDD status SMART w drugim dysku i zrób na nim skanowanie (2x F4 jeśli dobrze pamiętam). Jak pisałem skan z MHDD, który dałeś nie wskazuje na jakiekolwiek problemy z tym dyskiem, wnioskuję z tego, że drugi ma problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, 1.Z pierwszym dyskiem (drugie zdjęcie, z MHDD) jest wszystko w porządku, MHDD go wykrywa i nie znajduję błędów, Po za tym w menu od RAID jest podkreślony na zielono i ma status OK. 2. Teraz z drugim dyskiem jest mały problem... to pierwsze zdjęcie(strona internetowa) co ma 2047 sektorów podejrzanych to właśnie drugi dysk, MHDD w ogóle go nie wykrywa. Po za tym w menu od RAID jest podkreślony na czerwono i napisane jest: Error Occurred. 3. W programie od Intela znajduje mi oba dyski, w MHDD już nie, jak mam RAID w biosie ustawione to w ogóle mi obu dysków nie znajduje, jest pusto nawet cd room-a nie pokazuje. Więc skan odpada. Jak dam na IDE to pokazuje tylko i wyłącznie pierwszy dysk (ten "sprawny"). Więc w celu sprawdzenia w biosie przy opcji IDE wyłączyłem pierwszy dysk (NOT INSTALLED) by zobaczyć czy pokaże drugi dysk w MHDD i nic nie pokazało. jak zrobiłem na odwrót to wszystko było dobrze i zgadzał się SMART jak na zdjęciu z MHDD. pierwszego dysku nie muszę skanować bo nic z nim nie jest... drugiego nie wykrywa to skanowania nie przeprowadzę. Odłączyłem także kabelek pierwszego dysku by tylko drugi dysk odnalazł i też nie wykryło, na odwrót wszystko w porządku było. P.S Jednym zdaniem pierwsze zdjęcie(strona internetowa) to dysk nr. 2, nie wykrywa go mhdd, nie mogę wówczas przeprowadzić skanowania, ma 2047 błędów. Dysk nr. 1 to drugie zdjęcie (z mhdd), dysk jest wykrywalny w MHDD oraz ma 0 błędów. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Czyli tak jak myślałem. Jak już wcześniej pisałem nic bym nie robił, dopóki nie skopiujesz danych jeśli są ważne. Możliwe, że dysk da się przywrócić do stanu sprawnego lub będzie trzeba go dać na gwarancję, ale w jednym i drugim przypadku stracisz dane. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam, Tylko ciekawi mnie, czy to fizyczny czy logiczny błąd... bo jeśli to pierwsze to nie opłaca mi się robić zerowania po to by błąd pozostał, w końcu to rysy na talerzu poprzez zderzenie głowicy... Wolę wykorzystać go jak najdłużej... bo niestety gwarancja odpada. Jest jeszcze jakaś opcja bym mógł to sprawdzić? Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Sprawdź program Victoria 4.46b. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 HDD Tune juz wykrył 4 bad sectory... pozostaje mi tylko chyba zerowanie tak jak mówiłeś. 1.Jeśli to będzie błąd logiczny i zdecyduje się na skopiowanie danych a następnie podłączę trzeci dysk do komputera, w którym mam już obecnie 2 podpięte w RAID-a to jak go komputer wykryje? w biosie jest ustawione na RAID, czy to nie będzie problem? jak wtedy zostanie odczytany nowy dysk? Czy w "Moim Komputerze" wyświetli się nowy sprzęt? tak jak podłączenie pendrive-a lub dysku zewn. np.? 2.Czy świeżo czysty dysk, czy dysk zainstalowanym już systemem i zrobionymi na nim partycjami zostanie wykryty bez przeszkód? czy to bez różnicy? P.S Wydaję mi się, że są to błędy logiczne, bo jakby to były fizyczne słyszał bym jakby dyski "piszczały" lub jakieś stuknięcia. Jak nie poszczególne objawy i programy diagnostyczne nie zauważyłbym by dysk był w złym stanie. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts