darkmonk 3 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Włącz sobie Crysisa w oknie, graj i patrz jakie masz temperatury. Następnie zastosuj Orthosa (opis powyżej) i zobaczysz co bardziej wygrzewa procka. A właśnie że tak robiłem wiele razy i zawsze w wymagających grach procek osiągał wyższą maksymalną temperaturę. Włączam realtempa i crysis ale nie w okienku tylko pełnoekranowo i po godzinie grania sprawdzałem jaka była najwyższa temperatura. W orthosie jest to mniej więcej 55-56* , a w Crysis prawie 60* Sam się przekonaj. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Włączam realtempa i crysis ale nie w okienku tylko pełnoekranowo i po godzinie grania sprawdzałem jaka była najwyższa temperatura. W orthosie jest to mniej więcej 55-56* , a w Crysis prawie 60* Sam się przekonaj. No to hmm... ewenement jakiś. Może mądrzejsze głowy ode mnie się wypowiedzą. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Chyba napisze o tym recke Moge to sprawdzić ale już jutro bo dzisiaj po prostu mi się nie chce :-> Cytuj Link to post Share on other sites
kajefasz 0 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 a może podczas grania grafa kręci się jak suszara i podwyższa temperature innych podzespołów? Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Co by nie mówić wszystko się bardziej rozgrzewa , a grafa w szczególności. 4850 do chłodnych nie należy i w stresie dotknąć ciężko jej spód. Całe rozgrzane powietrze unosi się ku górze w stronę CPU. To właśnie przekłada się na temp. procka. Nie ważne jak mocno procek pracował , liczy się to jak się ogólnie rozgrzał. Zresztą to czuć jakie powietrze wychodzi z obudowy podczas grania , znacznie gorętsze od tego które jest podczas katowania orthosem. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 U mnie z kartą nie jest tak źle nie przekracza 68*C w stresie po kilu godzinnej grze a spodu moge spokojnie dotknąć i trzymać tam rękę. Zresztą GTX280 całe gorące powietrze wywala do tyłu Zresztą prosze tutaj fotka z mojej budy(z takiej samej,nie chciało mi się bawić z aparatem teraz) Niebieski-zimne powietrze zasysane Czerwony-ciepłe wysysane Zielony-Zasiłka (też zabiera powietrze ze środka ) Każda strzałka to 1 wiatraczek :> Arcziy zmniejsz fotę bo moderator wyrzuci.. Dokładnie A. Cytuj Link to post Share on other sites
game4you 47 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 temperatura - niska hałas - minimalny Mam te chłodzenie od miesiąca. Jest ciche, a nawet bardzo ciche. Z mojego komputera wydobywa się szum z zasilacza, jak by go zatrzymać na chwile to słychać tylko kartę, jak by ją zatrzymać to prawie nic nie słychać ;] czyli chłodzenie niemal bezgłośne. Na Core2Duo E7400 @3,5GHz temperatura w idle to 27'C, w stresie 57'C. Na referencyjnym chłodzeniu i zegarze 2,8GHz było 38'C w idle i 60 w stresie. A więc śmiało możesz je brać. Jeśli się już zdecydujesz to uważaj przy montażu bo łatwo złamać plastikowe "kołki" które trzeba "przybić" do płyty. (jak będziesz je zakładał to bedziesz wiedział o czym mówie) Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Arcziy zmniejsz fotę bo moderator wyrzuci.. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Moderator chyba nie lubi dużych rozdziałek Macie tutaj bo teraz jak jest nowy motyw to nie widze opcji do edytowania postu http://www.iv.pl/images/nbu1afzg4br2f4rttu.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 U mnie z kartą nie jest tak źle nie przekracza 68*C w stresie po kilu godzinnej grze a spodu moge spokojnie dotknąć i trzymać tam rękę. Zresztą GTX280 całe gorące powietrze wywala do tyłu Zresztą prosze tutaj fotka z mojej budy(z takiej samej,nie chciało mi się bawić z aparatem teraz) U mnie karta w stresie nie przekracza 48*C Ale to tylko rdzeń , a spód PCB dosyć mocno się rozgrzewa i calutkie to rozgrzane powietrze idzie do góry. Dawaj te screeny z katowania procka orthosem i podczas grania. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 No ja mówię o PCB PCB u mnie ma prawie identyczną temperaturę jak sam rdzeń Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ale po za rdzeniem PCB rozgrzewa też sekcja zasilania , pamięci jest czym rozgrzewać wnętrze budy. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Chłopy, koniec offtopa. @game4you: Dzięki za opinie. W takim razie nie ma co oszczędzać i wydawać trochę mniej na Karakorum, które ma kiepski wentylator, ani też dokładać do droższej Ninji2. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Odświeżam temat. Oczywiście zdecydowałem się na Freezera Po zamontowaniu, które okazało się trochę długotrwałe na LGA775, w końcu mam cisze o której zawsze marzyłem Wydajność tez jest niczego sobie, bo w trybie pasywnym (wentylator stwierdził, że nie ma co się kręcić) utrzymuje się na poziomie 39-40 stopni. Wszystko na E5200@3.0. W stresie tez niewiele się zmienia, 50 stopni nie przekracza, a wciąż jest cisza. Dodatkowo zmieniłem Zephyra na 9V, na których chodzi z natywną prędkością obrotową i mam super ciszę http://img269.imageshack.us/img269/3687/s5000742.th.jpghttp://img91.imageshack.us/img91/9379/s5000752ygv.th.jpghttp://img198.imageshack.us/img198/2723/s5000762.th.jpg http://img197.imageshack.us/img197/319/s5000763.th.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/9264/s5000765.th.jpghttp://img269.imageshack.us/img269/4717/s5000766.th.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
XrafeX 0 Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Nie wiem jak jest na podstawce intela czy tez twoja obudowa nie pozwala na na taki montaż ale na amd montuje się go pionowo bo w twojej pozycji zasysa ci powietrze z dołu. Jeśli to było zamierzone to sry Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Było zamierzone, żeby razem z tym 140mm wypompowywało wszystko w cholerę Przy okazji zabierają ciepłe powietrze z pasywnej grafy. Sumując - myślę, że wychodzi lepiej albo przynajmniej tak samo Aha, no i napis jest tak jak powinien być Cytuj Link to post Share on other sites
miglanc 9 Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Jeśli byłby pionowo to przypadkiem nie zasłoniłby cały radiator płyty główne? a jak wiemy gigabyte "lubi" ciepło Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Na pewno by go przysłonił, skoro teraz ledwo co go widać Ale akurat u mnie problemów nie mam z temperaturą mostka, nie parzy. Myśle, że przewiew mam dobry i to też mu pomaga. Dokładniejsze testy: spoczynek: 39 stopni, 800rpm obciążenie: 51 stopni, 1000rpm Myślę, że kompromis jest idealny. Temperatury nie są rekordowo niskie, ale za to wentylator kręci się bardzo leniwie. O to chodziło Karakorum się chowa. Trzeba też pamiętać, że pasta mogła jeszcze nie działać tak jak powinna. Nie smarowałem AS5, tylko lecę na tej MX-2, która tam założyli No i mam trochę gorąco w pokoju. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts