Niesyto 0 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Znajomy użył niedawno jakiegoś szemranego programu do czyszczenia dysku. Wyczyściło mu tak że teraz laptop nie chce się nawet zabootować. BIOS nie wykrywa dysku, jak przy formatowaniu uruchomię diskpart jest to samo. Reset ustawień biosu nie pomógł. Ktoś ma jakieś pomysły co można zrobić poza resetem poprzez wyjęcie baterii i zresetowanie biosu w ten sposób? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17836 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Popytaj się go jeszcze, czy coś oprócz tego programu się działo. Trochę dziwne, że nagle przestał być widoczny w Biosie. Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dowiedz się, jaki to program. Dysk przestał być widoczny zaraz po użyciu tego programu, czy coś jeszcze się działo? Cytuj Link to post Share on other sites
Niesyto 0 Napisano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Zaraz po. Program to BleachBit Cytuj Link to post Share on other sites
MrCake 0 Napisano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Program prawdopodobnie zmienił format dysku na gbt, a bios w tym laptopie obsługuje tylko format mbr. Wejdź w instalator windows, kliknij kombinacje shift i f10. Następnie wpisujesz: diskpart list diskselect disk x - za x twój dysk clean convert mbr exit Dane na dysku zostaną wyczyszczone i będzie trzeba na nowo partycjonować go. U mnie zadziałało. System zainstaluje się normalnie i wtedy dysk będzie widać w biosie. Mam nadzieję, że pomogłem. Cytuj Link to post Share on other sites
damchmark 28 Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Czy na mbr czy gpt to i tak powinien wykryć tyle, że przy wybieraniu partycji systemowej wywali komunikat. Tak czy siak bez formatu się raczej nie obejdzie. Próbowałbym odpalić coś w rodzaju gparted z pendriva i od nowa parycjonować dysk. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MrCake 0 Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Bios tego asusa jest dość kapryśny. Jak wkładałem SSD to 2 dni się z nim bawiłem by wszystko działało m.in zmieniłem format na mbr. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts