bl00keRs 3 Napisano 24 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Jakieś polecane dyski bądź serie dysków tego typu w wielkości 128-300GB? Będzie służył mi on jako dodatkowy dysk pod zainstalowane gierki bądź systemowy pod Windows 10. Za kilka godzin jest Black Friday u mnie i może załapię się na coś w ciekawej cenie. Lepiej jakościowo lepszy produkt przed jakimś niepewniakiem. Cena do 400zł Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 poszukaj jakie złącze M.2 ma twój laptop Jaki klucz ( B lub M ), jaka długość (42mm, 60mm, 80mm ) i jaki protokół ( AHCI lub NVMe ) Jak będziesz wiedział to wszystko to możemy zacząć przebierać w dyskachtu lista dysków M.2 naszego kolegi z forum ( jest ok choć nie ma porównania wydajności nośników ) Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) Taki dysk siedzi w łapki dzisiaj. Drugie złącze jest identyczne. https://www.amazon.co.uk/Toshiba-THNSNJ128G8NU-Module-22x80mm-Notebook/dp/B00XHLM1LA Edytowane 25 Listopada 2016 przez bl00keRs Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 25 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 czyli protokół AHCI i długość 80 mm ( nie znamy klucza, ale większość dysków pod AHCI jest B+M i takich szukasz ) 3 znalazłem obecnie jeszcze dostępne ( fajnie by było gdyby Crucial MX200SSD4 był jeszcze dostępny, no ale nie znalazłem ) dysk 1dysk 2 ( tylko ten był poniżej 400zł z 240-256GB ) dysk 3 szczerze to w Polsce nie widzę nic ciekawego z tych promocji na black friday ( może tam parę modeli monitorów i laptopów obniżonych o te 200zł od ceny rynkowej ) Ale nic aż tak znacznego jak w USA Cytuj Link to post Share on other sites
gregkilla 0 Napisano 25 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) Witam podpinam się do tematu z tym, że laptop to Dell Vostro 5468 w kilku recenzjach doczytałem się, ze stockowo siedzi w nim LiteOn CV3-8D256-11 na m.2.Ktos poleci dysk m.2 na mlc do 500zł? Czy może nie bawić się w m.2 i wyjąć hdd i wsadzić do niego sam ssd na sata. Edytowane 25 Listopada 2016 przez gregkilla Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Mieszkam za granicą i tu bym go kupował a zatem wybór nie ogranicza się jedynie do polskiego black friday i asortymentu w polskich sklepach. Dobrze wiedzieć w jaki model bądź serię miałbym iść poza czarnym piątkiem. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 25 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 w tej cenie spróbuj poszukać Crucial MX200SSD4 (MX200) Cytuj Link to post Share on other sites
garoz 12 Napisano 26 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Taki dysk siedzi w łapki dzisiaj. Drugie złącze jest identyczne. https://www.amazon.co.uk/Toshiba-THNSNJ128G8NU-Module-22x80mm-Notebook/dp/B00XHLM1LA Ciekawe jak sie okaże, że drugi M.2 obsługuje tylko NVMe Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Sprawdzę wieczorkiem jak będę w domu co CrystalDiskInfo pokaże za informację na temat tego dysku co mam teraz to mam nadzieję, że będzie wiadomo jaki rodzaj dysku mam kupić. Cytuj Link to post Share on other sites
garoz 12 Napisano 27 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Crystal Disk Info się nie dowiesz w jakim trybie działą drugi slot dopóki nic do niego nie podłączysz, a w jakim trybie działą drugi M.2 wie tylko producent płyty głównej w laptopie. Dla przykłądu znajomy 2 lata temu napalił sie na laptopa Asus z seri ROG (mało istotne dokłądny model) i miał dwa wejscia na dysk 2,5 cala. Okazało się dopiero po podłączeniuw drugi slot SSD, ze działą on na innym kontrolerze niż Intelowski, dokłądnie Asmedia. Ztad wyniki testów odbiegały od norm w przypadku Samsunga 850PRO, który zakupił z 2 miechy temu. Chociaż Asmedia działął w trybie SATA III. Jak zadzwonił do Asusa, żeby podesłali mu manuala do płyty głównej to się o tym dowiedzielismy. Co gorsza działąło to w jakims dziwnym trybie natywnym z kontrolerem Intela bo Windows 10 nie wykrywał innych kontrolerów w sterownikach. Jak widzisz w laptopach różnie robia co się komu ubzdura Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dziękuję za tą ważną uwagę. Dysk miałem wsadzić jak będę rozbierać lapka i nową pastę nakładać a zatem jak się za to zabiorę to przełożę dysk w to drugie miejsce i zobaczymy na jakim on dziala. Wrócę do tego tematu w późniejszym czasie i zobaczymy co dalej. Idzie z tego zrzutu wywnioskować w jakim trybie działa obecny dysk? http://i.imgur.com/X6yIDYI.png Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 ale my wiemy w jakim trybie działa obecny dysk ( bo może pracować tylko w AHCI ) przełożenie dysku to dobry test Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Hejka. Wracam do tematu. Dzisiaj bądź jutro będę rozkręcał lapka i przekladał obecny SSD w drugie złącze. Jak sprawdzić w jakim trybie on pracuje? Wystarczy podobny zrzut ekranu z CrystalDiskInfo jak ten powyżej? Nikt nic nie wie, nie pomoże? Odświeżam temacik. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 wystarczy że będzie działać przynajmniej jeśli mówimy o obsłudze AHCI Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Okej a jak odczytać jaki klucz ma drugi slot? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 poznasz po wyrwie w pinach, będzie po drugiej stronie ( z inną ilością pinów ), jeśli byłby inny niż w pierwszym gnieździe M.2 Możesz nawet zrobić dobrej jakości ostre zdjęcie, aby można było je policzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Nareszcie się za to zabrałem. Przełożony dysk do drugiego slotu działa bez zastrzeżeń. CrystalDiskMark wykazuje zbliżone szybkości. Dysk ma 80mm. Jaki klucz dysku wybierać? Tak to prezentuje się w środku natomiast. http://i.imgur.com/vefMiF0.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 to są złącza z kluczem M ( oba ) więc cokolwiek z złączem M, lub B+M będzie pasować. do tego ogranicza cię jedna długość ( z tego co widzę 80 mm ) na razie wiemy że oba na 100% obsługują AHCI, czy nadal szukasz dysku do 400zł ? Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Doszedłem do wniosku, że wstrzymam się z zakupem. Nie jest mi na gwałt potrzebny teraz akurat. Dziękuję za pomoc. Edytowane 22 Lutego 2017 przez bl00keRs Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Wracam do tematu iż właśnie nastała potrzeba nowego, drugiego SSD. Jaki wybrać żeby pasował? Obecny SSD już kilka lat chodzi i ma na karku 2000 startów i 10.000 godzin i planuje dać go na gry Steama a nowy jako systemowy. Pojemność od 180 do 300GB. Nikt nic nie poleci? Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Witam ponownie. Postanowiłem wrócić do tematu. Po moim wcześniejszym, ostatnim poście zakupiłem Crucial MX300 275GB, który pasował i chodził. Była jednak jedna wada z nim - na moje oko troszkę się przegrzewał. Podczas dłuższej sesji w grze CS GO dysk dostawał gorączki do 65C i nie wiem czy mogło to być tym spowodowane ale odczuwałem mikro lagi w grze od czasu do czasu na tym dysku. Intel i7 4700HQ z GTX 870M w laptopie o grubości 2cm podgrzewały go. Sprzedałem go. Obecny dysk, który był w laptopie oryginalnie TOSHIBA THNSNJ128G8NU 128GB samodzielnie nagrzewa się maksymalnie do 58C przy tej samej sesji i podobnych warunkach atmosferycznych na zewnątrz, a mikro lagów nie odczuwam. Dysk ten jednak chyba powoli kończy swój żywot? Toshiba nie udostępnia sprawdzenia TBW dysku jakimkolwiek programem bym nie sprawdzał ale HWiNFO jako jedyny pokazuje nieco więcej. Na ile te dane pokrywają się w rzeczywistości tego nie wiem. Dysk ma niespełna 5 lat, przejechane nieco ponad 15.000 godzin i 2500 startów. Nastała pora na jego wymianę jako systemowy, a on sam będzie zainstalowany żeby był, w razie W. Potrzebuję dysku 240-512GB. Zastanawiam się nad Samsung 860 EVO lub Crucial MX500, lecz na Cruciala spoglądam spod byka troszkę. Jakich temperatur pamięci NAND nie powinny przekraczać? Czy jest coś wartego uwagi oprócz tych dwóch? Zależy mi na prędkościach +500MB R/W i +75.000 IOPS 4K, wsparcie sprzętowe dla AES (BitLocker) oraz stabilności bo rozbierać laptopa jak padnie nie chce mi się także jakieś low endy odpadają. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez bl00keRs Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Podczas dłuższej sesji w grze CS GO dysk dostawał gorączki do 65C i nie wiem czy mogło to być tym spowodowane stawiam na CPU i GPU Jakich temperatur pamięci NAND nie powinny przekraczać? Im cieplejszy NAND podczas pracy, tym lepiej, ot ciekawostka. Cały optan jest też dlatego żywotny, bo wewnętrznie na bramce nagrzewa się do kilkuset stopni na każde 10-15C zewnętrznie, żywotność wzrasta około dwukrotnie. Z temperaturą jedynie kontrolery maja problem, bo zbijają częstotliwość. Samsung 860 EVO lub Crucial MX500 z M.2 AHCI TLC, te są jednymi z lepszych. Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o wzrosty temperatur SSD podczas obciążenia CPU i GPU to dla mnie są one oczywiste, tym bardziej, że miejsca na dwa moduły M.2 są pomiędzy rdzeniem CPU i GPU, a oba te podzespoły dochodzą do 85C podczas gry przez co dyski się nagrzewały, oba. Crucial dawał lepsze wyniki w benchmarkach niż już wtedy troszkę zużyta Toshiba ale tylko wtedy gdy był w miarę chłodny, tak wynikało z moich obserwacji, a jego temperatura w spoczynku i tak była wyższa o 5C od Toshiby, a oba miejsca M.2 są tuż obok siebie. Nie wiem czy te mikro lagi były spowodowane temperaturami Cruciala (Toshiba też się nagrzewa ale najwyższą temperaturę jaką widziałem w bardzo zbliżonych warunkach przez te 5 lat to 58C). Dysku pozbyłem się niedawno i szukam czegoś nowego, chłodniejszego, co przede wszystkim nie będzie uprzykrzało mi zabawy a będzie dostarczało moc i da trochę świeżości bo wydaje mi sie, że Toshiba ledwo pyrka. EDIT. Jakie konkretnie modele polecasz? Jakich kontrolerów dysków się wystrzegać? Nie chce bubla bo rozkręcenie laptopa i rozebranie zajmuje kilka godzin, wraz z złożeniem... płytę główną trzeba wyciągać bo dyski pod klawiaturą są. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez bl00keRs Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Co do smart, to toshiba wygląda ok, ale w smart nie ma danych o ilości zapisów, więc nie da się oszacować żywotności.Co do SSD M.2, to jaki ty masz ten model lapka, ustaliliśmy w końcu czy obsługują NVMe ? Cytuj Link to post Share on other sites
bl00keRs 3 Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Co do ilości TBW to dowiedziałem się, że Toshiba nie daje możliwości sprawdzenia dla tego dysku i żadnym programem nie mogę też odczytać tej wartości. Dysk myślałem, że jest na wykończeniu bo HWiNFO pokazuje "Host total..." w sumie około 35TB oraz "Drive remaining 9%" ale nie jestem pewien czy w ogóle jest jakiś sens przejmowania się tym, może to bzdety... ale oprócz tego dysk nie chciał przekroczyć bariery 200MB/s zapisu losowego i czułem lekką ociężałość w niektórych zadaniach na dużych plikach. Myślałem, że to przez BitLocker bo dysk nie ma wsparcia AES ale w nocy robiłem format i na nowo system stawiałem i wartości wróciły do normy i BitLocker nie ma żadnego wpływu na szybkość ale zapewne szyfrowanie programowe jest używane (nie ma TPM) z racji tej, że dysk nie ma sprzętowego wsparcia? Model lapka to MSI GS60 2PE Pro z 2014 roku. W tych czasach NVMe na M.2 raczej nie było jeszcze Są dwa sloty M.2 i oba są raczej z tego samego kontrolera bo zamieniałem Crucial z Toshiba miejscami żeby sprawdzić jakie ma znaczenie w temperaturach i nie było problemów z działaniem Klucze to B+M, 2280. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts