karolek1076 3 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ostatnio zastanawiałem się nad internetem mobilnym (głównie do laptopa do przeglądania www) na abonament. Myśle że należy wybierać spośród ery i playa. O ile w play za 45 zł dostajemy 5GB a w erze 2GB a po nich zmiana prędkości z 7.2 mbps. Nie wiem tylko co się dzieje po tych 5GB w playu? Czy nadal moge przeglądać internet? Jakie jeszcze sieci polecacie? P.S. Mieszkam w Szczecinie i problemów z zasięgiem nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Też lecą po prędkości transferu i w zasadzie chyba w Play jest najlepszy pod względem ceny ;] Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Play ma ograniczenia pod względem prędkości (tylko 1Mbps) i jak na razie małym zasięgiem (większe miasta/miasteczka). Podobno do kwietnia br. mają zmniejszyć te ograniczenia podnosząc limit szybkości transferu do 2Mbps i zwiększyć zasięg do 60% (obecnie ~30%). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ery i Orange nie brałbym w ogóle pod uwagę przy zakupie mobilnego internetu. Jako alternatywę dla Playa widzę w Plusie, który ma najlepszy zasięg w Polsce. Cytuj Link to post Share on other sites
karolek1076 3 Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 No ale mówię że z internetu będe korzystać tylko stacjonarnie w Szczecinie (zasięg wszystkich sieci) więc nie interesuje mnie zasięg a wy tylko na jego podstawie mówicie. Cytuj Link to post Share on other sites
Grinch 0 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Do przeglądania www Play się w zupełności nada. Co prawda jest tylko 1Mb/s ale nie jest to jakieś mega ograniczenie. Korzystałem z internetu Play na kartę i muszę powiedzieć, że wszystko śmigało bardzo ładnie. Po przekroczeniu 5GB z tego co pamiętam spada drastycznie transfer do 56K. Jakoś tak to było. Cytuj Link to post Share on other sites
adamfire95 0 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Do przeglądania www Play się w zupełności nada. Co prawda jest tylko 1Mb/s ale nie jest to jakieś mega ograniczenie. Korzystałem z internetu Play na kartę i muszę powiedzieć, że wszystko śmigało bardzo ładnie. Po przekroczeniu 5GB z tego co pamiętam spada drastycznie transfer do 56K. Jakoś tak to było. jest właśnie tak jak pisze kolega wyżej,mam teraz play online 10 gb za 45 zł miesięcznie net śmiga z prędkością 0,5-0,9 mb do przeglądania stron www pakiet starcza na luzie.raz mi sie zdarzyło przekroczyć,to szybkość spadła diametralnie,bez opery turbo nie rusz ,zasieg na 5 kresek jest średnio cały czas na 4,ale też bardzo często na 5.Nie zrywa połączenia itp,jest ok. Cytuj Link to post Share on other sites
karolek1076 3 Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 No właśnie. A w erze mamy 2GB przeglądania i to z prędkością 7.2mbps ale zależy do ilu spada później bo tylko tak da się porównać erę i playa (i innych). I proszę nie pisać że mam x i byłem zadowolony z tego x bo przecierz tak to ma działać żeby być zadowolonym tyle ze sęk w tym który jest lepszy w prędkości po przekroczeniu limitu itp. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Przy Play Online (mam pakiet 2GB do telefonu) prędkość spada do bodaj 32kbps. W Erze (jak i w pozostałych sieciach) limity są podobne - 32/64kbps. Cytuj Link to post Share on other sites
Grinch 0 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 No i wątpliwości rozwiane. Jeśli chodzi o prędkość/limit to po cholerę 7Mbit/s dla 2GB? Do stron internetowych i tak wystarczy 1Mbit/s. Do ściągania plików szybciej branie 7,2 jest bezsensowne bo generalnie czym większa prędkość tym większe pliki się ściąga (chcąc nie chcąc ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts