Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ostatnio zastanawiałem się nad internetem mobilnym (głównie do laptopa do przeglądania www) na abonament. Myśle że należy wybierać spośród ery i playa. O ile w play za 45 zł dostajemy 5GB a w erze 2GB a po nich zmiana prędkości z 7.2 mbps. Nie wiem tylko co się dzieje po tych 5GB w playu? Czy nadal moge przeglądać internet? Jakie jeszcze sieci polecacie?

P.S. Mieszkam w Szczecinie i problemów z zasięgiem nie ma

Play ma ograniczenia pod względem prędkości (tylko 1Mbps) i jak na razie małym zasięgiem (większe miasta/miasteczka). Podobno do kwietnia br. mają zmniejszyć te ograniczenia podnosząc limit szybkości transferu do 2Mbps i zwiększyć zasięg do 60% (obecnie ~30%).

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ery i Orange nie brałbym w ogóle pod uwagę przy zakupie mobilnego internetu. Jako alternatywę dla Playa widzę w Plusie, który ma najlepszy zasięg w Polsce.

Do przeglądania www Play się w zupełności nada. Co prawda jest tylko 1Mb/s ale nie jest to jakieś mega ograniczenie. Korzystałem z internetu Play na kartę i muszę powiedzieć, że wszystko śmigało bardzo ładnie.

Po przekroczeniu 5GB z tego co pamiętam spada drastycznie transfer do 56K. Jakoś tak to było.

Do przeglądania www Play się w zupełności nada. Co prawda jest tylko 1Mb/s ale nie jest to jakieś mega ograniczenie. Korzystałem z internetu Play na kartę i muszę powiedzieć, że wszystko śmigało bardzo ładnie.

Po przekroczeniu 5GB z tego co pamiętam spada drastycznie transfer do 56K. Jakoś tak to było.

jest właśnie tak jak pisze kolega wyżej,mam teraz play online 10 gb za 45 zł miesięcznie

net śmiga z prędkością 0,5-0,9 mb do przeglądania stron www pakiet starcza na luzie.raz mi sie zdarzyło przekroczyć,to szybkość spadła diametralnie,bez opery turbo nie rusz ;),zasieg na 5 kresek jest średnio cały czas na 4,ale też bardzo często na 5.Nie zrywa połączenia itp,jest ok.

No właśnie. A w erze mamy 2GB przeglądania i to z prędkością 7.2mbps ale zależy do ilu spada później bo tylko tak da się porównać erę i playa (i innych). I proszę nie pisać że mam x i byłem zadowolony z tego x bo przecierz tak to ma działać żeby być zadowolonym tyle ze sęk w tym który jest lepszy w prędkości po przekroczeniu limitu itp.

No i wątpliwości rozwiane.

Jeśli chodzi o prędkość/limit to po cholerę 7Mbit/s dla 2GB? Do stron internetowych i tak wystarczy 1Mbit/s. Do ściągania plików szybciej branie 7,2 jest bezsensowne bo generalnie czym większa prędkość tym większe pliki się ściąga (chcąc nie chcąc ;) )