Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Poszukuje 60 GB dysku twardego na którym będą przechowywane tylko i wyłącznie pliki edycyjne graficzne .PSD, oraz temp aplikacji. Zależy mi, na jak najszybszym odczycie i zapisie dochodzących do 5 GB plików .PSD.

Który z dysków do 800 zł możecie polecić?

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Dysk zakupiony, OCZ Vertex 2 E 60 GB. Pomiędzy wciśnięciu POWER, a pokazaniem się pulpitu mija 28 sekund. Najlepsze jest to, że nie muszę czekać na załadowanie KIS, sterowników myszki, oraz klawiatury. W ułamku sekundy następuję jeden wielki wybuch ikonem w pasku narzędzi. Adobe Photoshop CS5 dostał skrzydeł.

Dziękuję za pomoc.

Ustosunkowałem się do polecanych rozwiązań w artykule (część jak indeksowanie, czy defragmentację wyłączyłem wcześniej). Problem mam z AHCI. Po wybraniu tej opcji nic się nie dzieję. Komputer startuje, i w lewym górnym rogu ekranu pojawia się "migocąca stópka".

Czy coś źle konfiguruje? Dlaczego AHCI nie działa? Co gorsza po zmianie na AHCI znikają mi wszystkie pozycje z zakładki Boot. Wykonałem kompletny udpate BIOS, oraz sterowników. Wszystkie uaktualniania zassałem ze strony producenta płyty głównej.

http://img205.imageshack.us/img205/6859/img1919mg.jpg

Ponowne odświeżanie.

AHCI w końcu zadziałało. Po zmianie w BIOS, po ponownym rozruchu komputera wystarczyło wcisnąć F2, i zaznaczyć SSD od OCZ. Problem w tym, że wyniki w CrystalDiskMark się nie zmieniły. Dokonałem wszelakiej maści zmian, które zostały opisane w artykule benchmark.pl.

W czym może tkwić problem? Nie muszę dokonać jeszcze jednej zmiany np. w IDE ATA/ATAPI controllers?

http://img832.imageshack.us/img832/6353/desktop20110218.jpg

• 2 tygodnie później...