Skocz do zawartości

Nie działa Win7 po utracie zasilania raid+mobo fans problem

Recommended Posts

Jeżeli komputer chodzi i utracę w tym momencie zasilanie nie mogę uruchomić komputera.

Komputer startuje, proponuje naprawianie systemu windows, które nie zawsze startuje - czarny ekran, lub mogę poprostu wystartować (druga opcja) - czarny ekran.

Ostatnio męczyłem się win 7 recovery CD, hiren's boot cd - nie działa lub działa - w zależności od humoru mojego komputera. Jeżeli już raz wystartuje i się naprawi - przywracanie systemu windows - jest ok do następnej utraty mocy. (dzieje się tak odkąd wymieniłem dysk na 2 samsungi w raid 0)

Drugi problem dotyczy nie działających wentylatorów podlączonych do płyty głównej - pewnego dnia przestały sie kręcic - musiałem przepiąć je do zasilacza - chodzi jak suszarka, nawet gdy nie trzeba. W manualu mobo znalazłem takie coś

http://mnick.pl/ftp/1296055586.png Do czego to może służyć, napis CHASIS?

Po odłączeniu od sieci przestaje działać zegarek - rozładowana bateria 3V, może ona powodować także problemy opisane wyżej?

Prosze o jakieś rady, nawet głupie - trochę już się z tym męczę :)

Znasz takie urządzenie, jak zasilacz UPS??. Logicznym jest, że raid 0 może się rozsynchronizować.... Tez tak miałem jak miałem Raid. Teraz korzystam z jednego szybkiego dysku.

Musisz zapewnić mu bezawaryjność, stabilność źródełka.

Ap ropo wentylatorów. Autokontrola 3pin się spaliła. Z tym nic nie zrobisz.

Masz miernik? to go wykorzystaj.