mnick 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Jeżeli komputer chodzi i utracę w tym momencie zasilanie nie mogę uruchomić komputera. Komputer startuje, proponuje naprawianie systemu windows, które nie zawsze startuje - czarny ekran, lub mogę poprostu wystartować (druga opcja) - czarny ekran. Ostatnio męczyłem się win 7 recovery CD, hiren's boot cd - nie działa lub działa - w zależności od humoru mojego komputera. Jeżeli już raz wystartuje i się naprawi - przywracanie systemu windows - jest ok do następnej utraty mocy. (dzieje się tak odkąd wymieniłem dysk na 2 samsungi w raid 0) Drugi problem dotyczy nie działających wentylatorów podlączonych do płyty głównej - pewnego dnia przestały sie kręcic - musiałem przepiąć je do zasilacza - chodzi jak suszarka, nawet gdy nie trzeba. W manualu mobo znalazłem takie coś http://mnick.pl/ftp/1296055586.png Do czego to może służyć, napis CHASIS? Po odłączeniu od sieci przestaje działać zegarek - rozładowana bateria 3V, może ona powodować także problemy opisane wyżej? Prosze o jakieś rady, nawet głupie - trochę już się z tym męczę Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Bateryjka systemowa podtrzymuje ustawienia systemu(biosu)zegarka też.Przez wyjęcie baterii lub zwarcie 2 pinów na płycie głównej spowodujesz zresetowanie pamięci bios i przywrócenie jego domyślnych ustawień (z poziomu biosu również można) w Twoim przypadku można wyczyścić bios : Cytuj Link to post Share on other sites
mnick 0 Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Odpada, jeżeli mam stracić wszystkie dane Zresztą wiatraki przestały działać nawet przed resetem biosu, flashu do nowszej wersji. Cytuj Link to post Share on other sites
mnick 0 Napisano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Wejście PWR Fan - o dziwo działa, jednak nie da się kontrolować prędkości w programie SpeedFan? Dlaczego reszta nie chce działać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Krzychu2009 0 Napisano 3 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Znasz takie urządzenie, jak zasilacz UPS??. Logicznym jest, że raid 0 może się rozsynchronizować.... Tez tak miałem jak miałem Raid. Teraz korzystam z jednego szybkiego dysku. Musisz zapewnić mu bezawaryjność, stabilność źródełka. Ap ropo wentylatorów. Autokontrola 3pin się spaliła. Z tym nic nie zrobisz. Masz miernik? to go wykorzystaj. Cytuj Link to post Share on other sites
mnick 0 Napisano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Jeszcze inaczej: wylaczylem kompa poprawnie - chcialem wyczyscic - potem odlaczylem od sieci, wyczyscilem, podlaczylem do sieci - czarny ekran ;| czyli to nie przez utrate zasilania, chyba że od starej baterii? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts