Skocz do zawartości

R9 380 4GB vs RX 480 8GB

Recommended Posts

Witam, posiadam obecnie kartę ASUS STRIX R9 380 4GB i planuję ją sprzedać, a w planach mam kupno RX 480 8GB. Pytanie pierwsze brzmi czy ta zmiana ma sens? Pytanie drugie brzmi ilu procentowe to będzie zwiększenie wydajności (mniej więcej) ? Pytanie trzecie brzmi którą wersję RX 480 wybrać? Chodzi mi o stosunek cena-wydajność. Ogólnie nie pytam o takie rzeczy tylko radzę sobie sam, ale w tym wypadku wolę skonsultować to z kimś, kto również siedzi w tym temacie.

RX 480 to karta dużo wydajniejsza, często nawet 70%. Zmiana ma sens, co do wersji - tematów jest sporo. Generalnie najlepiej wziąć MSI Gaming X, ewentualnie XFX GTR.

Najlepiej będzie jak podasz resztę sprzętu, jakie gry, monitor, budżet.

Zastosuj się do tego tematu: klik

a więc:

i5-6600k skręcony na 4.6 przy Macho Rev.B

zasilacz Corsair CX550M

HyperX Fury 2400 CL15 2x4GB skręcone do 2800 MHz

ASRock Z170 Extreme 4.

Monitor : Asus VG248QE, 144hz fullHD

gry: csgo,wiesiek,gta,h1z1, overwatch (?)

budżet - sprzedaję obecnego R9 380 za ~800zł i dokładam do karty max 500zł.

W DX11 te karty są przeważnie porównywalne(naciągając). W najnowszych tytułach sytuacja zmienia się stanowczo na korzyść 380tki ;). Przy 1050Ti zdecydowanie opłaca się dopłacić do chociażby RX 470.

budżet - sprzedaję obecnego R9 380 za ~800zł i dokładam do karty max 500zł.

Za 1300zł spokojnie wyrwiesz RX 480 oraz GTX1060 6GB(zależy w jakie gry grasz).

To jest tak z tymi dwoma modelami kart (RX 480 8GB z GTX 1060 6GB)  ze sa wydajnościowo bardzo podobne i teraz :

- tak jak napisałeś nvidia swoje karty wspiera max 2 może 3 lata czasem ewentualnie wydaje jakieś małe poprawki ale generalnie porzuca wspieranie starszych modeli, amd wspiera swoje produkty zdecydowanie dłużej.

- trzeba sobie zadać pytanie w co grasz DX 12 lepszy jest rx 480 //// DX 11 gtx (choć rożnie to z tym bywa)

- ja osobiście z chęcią bym kupił rx 480 8gb ale spodziewałem sie więcej po tej karcie a ze gpu wymieniam średnio co 2 - 3 lata to jest mi obojętne to czy karta ma 6gb czy 8 gb. Na tu i teraz po prostu gtx w większości przypadków jest wydajniejszy. Swoja droga dziwę się ze nvidia nie zrobiła 1060 z 8gb przecież pozamiatali by całkowicie ten segment cenowy, amd by nie miało nic do gadania wtedy.

- amd  w wersji 8 gb na okres 4 lat około jest dobrym wyborem.

- wybór karty danego producenta uzależnił bym tez od tego czy posiadamy monitor z gsynch czy freesync. :)