jzapa 0 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Mam 2 dyski 3TB Toshiba, na których chcę zrobić RAID 1. Jak będę miał więcej danych, chcę dołożyć kolejny (jeden lub dwa) takie same dyski i zrobić większy dysk RAIDowy - moze być RAID 5. Mam Windows 7 home premium, na płycie port PCI-Express. Jaki kontroler (ok 150 zł) mogę zastosować ? Znalazłem tylko kontrolery SATA III z dwoma portami. Może jest jakiś inny sposób na RAID na moim komputerze ? Cytuj Link to post Share on other sites
Atak Snajpera 36 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 A płyta nie ma swojego RAIDA? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PanJanPL 1 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Jaką masz płytę główną? Może nie potrzebujesz dodatkowej karty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 ale wiesz, że zmiana ze sprzętowego raid 1 na 2 dyskach, na raid 5 na 3 dyskach, równa się utrata danych ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jzapa 0 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 A płyta nie ma swojego RAIDA? dziękuję za wszystkie 3 odpowiedzi. RAID na płycie (Asrock N68-S) nie obsługuje dysków 3TB. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się ugrade win7 do win10. Win 10 ma RAID 1 jak i RAID5. Gdy będę zmieniał do RAID zrobię kopie danych wcześniej i przerobię macierz. Cytuj Link to post Share on other sites
cza12ster 104 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Kontroler za 150 zł jest tu budżetowym rozwiązaniem, gdy płyta nie ma takiego rozwiązania. Żeby to miało ręce i nogi trzeba zainwestować trochę $. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts