Skocz do zawartości

dysk ssd Goodram Iridium Pro 240GB czy dobry wybór?

Recommended Posts

Witam, chce zapytać czy dysk Goodram Iridium Pro 240GB będzie dobrym wyborem za kwote 328zł? Czy nie będę żałować tego wyboru? Druga sprawa, czytałem coś, że płyta główna też musi mieć jakieś szybkie wyjścia, żeby taki dysk działał z pełną prędkością. Czy moja płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3 się nada? :)

Witam, chce zapytać czy dysk Goodram Iridium Pro 240GB będzie dobrym wyborem za kwote 328zł? Czy nie będę żałować tego wyboru? Druga sprawa, czytałem coś, że płyta główna też musi mieć jakieś szybkie wyjścia, żeby taki dysk działał z pełną prędkością. Czy moja płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3 się nada? :)

Warte rozważenia są też nowe Toshiby OCC VX500 ale w PL trudne do zdobycia. Ewentualnie jeszcze są do zdobycia Dysk SanDisk Plus SDSSDA-240G-G25 w eMAG (wersja jeszcze na MLC)

• 3 tygodnie później...

Posiadam Goodram Iridum Pro od około pół roku i dysk jest bezproblemowy, działa z deklarowanymi prędkościami producenta, system wstaje w mgnieniu oka, programy ładują się błyskawicznie, polecam serdecznie w tej cenie ciężko o coś lepszego :)

Ten kontroler Silicon Motion jest jakiś słaby? Co jest złego w nim? 
to że jest to 2 kanałowy kontroler bez bufora DRAM , czego wynikiem jest słaba wydajność 

Ogólnie mały odkop ale musiałem odpisać ( zobacz na testy nośników opartych o Silicon Motion SM2246XT, jedynie z niektórymi TLC wygrywa ) 

to TLC 

To jest MLC

OCZ VX500 

http://pclab.pl/news71243.html 

Test

http://www.ocaholic.co.uk/modules/smartsection/item.php?itemid=4017

"With the OCZ VX500 series Toshiba has SSDs in their portfolio which offer convincing performance, maxing out the SATA interface. Apart from that there is MLC NAND flash memory and therefore endurance is on a very competitive level as well."

Pytanie tylko czy te dyski(VX500) SSD są opłacalne?.....

Nie ma buforu DRAM, dopiero wersja 1TB.

Pytanie tylko czy te dyski(VX500) SSD są opłacalne?.....

Nie, na morele jest za 600zł  :o, a za tyle mamy 850 Pro, czyli dysk pod pro zastosowania, który też jest wypierany przez 950 Pro. Ludzie wolą dorzucić często 200-300zł i mieć już coś szybszego nawet kosztem pojemności. Nie wszędzie ilość GB jest kluczowa.

To jest MLC

Mój błąd, znalazłem że są to kostki toshiby 15nm MLC

( wina przejeżdżania wzrokiem po artykułach zamiast czytania ze zrozumieniem ) 

Co do opłacalności, to tak jak kolega powiedział, jest zerowa ( na morele dysk stoi po 595zł za 256GB ), a jest to dysk na najgorszych kostkach MLC + kontroler bez cache ( w wszystkich wersjach prócz 1TB ) 

pół roku temu za tą cenę kupiłbyś MX200 500GB 

a dziś za tą cenę dostaniesz samsunga SM961 256GB na MLC ( w Niemczech )