dzejC 217 Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Chciałbym się upewnić że jest to normalne i bezpieczne. Zakupiłem GTX 1060 od Gigabyte w wersji 3GB Windoforce. Karta w stanie spoczynku osiąga temp. od 40 do ok. 52 stopni. Takie temperatury są normalne ? Pytam ponieważ do tej pory mój GTX 960 od Palita w spoczynku miał max 29 stopni a pod obciążeniem absolutne max dla niego to bylo 60 stopni, zazwyczaj 57-58. GTX 1060 łapie max 73 stopnie, karta jest pół pasywna , wentylatory startują od 60 stopni. Czy wszystko jest w porządku czy szukać inny model ? Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 To normalne temperatury Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Gigabyte zawsze był uważany za głośny i ciepły, dziwne że mając tak rozbudowaną chłodnice 3 wentylatory na gtx osiąga wyniki jak 480 Cytuj Link to post Share on other sites
leszek1976 4 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 W spoczynku temperatura karty półpasywnej powinna oscylować wokół tej niższej wartości (ok. 40 stopni). Jest to bug występujący w Windows 7. Miałem tak na Asus Strix GTX 970, że po wyjściu z niektórych gier karta nie zbijała napięcia i innych parametrów i temperatura dochodziła do 50-60 stopni w idle. Po zresetowaniu kompa temperatura w idle powracała do ok. 40 stopni. Po przejściu na Windows 10 temperatura karty zawsze jest zbijana do ok. 40 stopni po wyjściu z każdej gry bez restartowania kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Gigabyte zawsze był uważany za głośny i ciepły, dziwne że mając tak rozbudowaną chłodnice 3 wentylatory na gtx osiąga wyniki jak 480 Ten model co kolega się pyta nie jest głośny, też mam tą kartę. Co prawda u mnie jest mniejsza temperatura ale komp stoi w chłodnym pomieszczeniu i maks temp to 65 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
dzejC 217 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Mam Windows 10 i jest tak jak mówisz po wyjściu z jakiejkolwiek gry temperatura trzyma sie tej górnej wartości czyli 50, po restarcie 37-40. Ta wersja to nie G1, tylko windforce i 2 wentylatory. Rzeczywiście uważa się karty gigabyte za głośne ale ten jest naprawdę cichy. Mariusz mówisz że masz ten sam model, brzeczą/bzyczą cewki bez v-sync ? Przy wyborze karty kierowałem się ceną i trybem pół pasywnym, Asus i Palit takiej opcji nie miały. Został Gigabyte w tej wersji lub MSI Armor. Dlatego też pytam czy jest okej czy przetestować inny model. Jak wspominałem gtx 960 też był pół pasywny ale nawet nie przekroczył 30 stopni a w niektórych grach nawet nie przekraczał 60 stopni i nie włączyły sie wentylatory. Cytuj Link to post Share on other sites
leszek1976 4 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Z tego wynika, że przyczyna nie leży w samym systemie, tylko w sterownikach lub ustawieniach opcji zasilania. Nie jest to usterka samej karty, tylko kwestia oprogramowania, które nie obniża napięcia na karcie po wyjściu z gry. U mnie na Windows 7 ten problem występował tylko w przypadku niektórych gier, głównie od Paradoxu (EU IV i inne). W Windows 10 u mnie ten problem nie występuje. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ja zainstalowałem evga precsion i mi wszystko wraca do temp wyjściowych. Co do cewek to najpierw myślałem że nie skwierczą bo przy testach gier fps nie przekraczał 100 ale gdy zrobiłem testy w benchmarku 3d mark sky diver czy jakoś tak gdzie fps poszedł grubo ponad 200 to je usłyszałem aje też nie specjalnie głośno. Generalnie gram z v-sync bo tak lubię i przy 60 fps nic nie słychać , więc ja jej nie zwracam bo mi pasuje jej kultura pracy i jestem zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
dzejC 217 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Jakie masz temp. w spoczynku, w trakcie grania i programach typu FurMark ? Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Furmarkiem nie testuje bo to badziew co może zepsuć kartę, ale przetestuje w Wiedzmin 3 i dam znać. @UP a więc w spoczynku mam 31 stopni a w benchmarku Valley dobija do 69 stopni potem dość wolno spada temperatura bo poniżej temperatury 60 stopni znowu się wentyle wyłączają i powoli temp spada i trwa to dość długo. w w iedzmina 3 to 65 stopni. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dzejC 217 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Dzięki, czyli pod obciążeniem jestem w normie tylko w spoczynku o 20 stopni za wysoko Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 tylko że ja mam kompa w naprawdę chłodnym pomieszczeniu gdzie jest temp około 18 stopni . Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Temperatury w spoczynku jak i pod obciążeniem zależą od temperatury pomieszczenia oraz tego jak wygląda przepływ powietrza w obudowie. A także skutecznosci chłodzenia. W teście niereferentów GTX 1060 Lipton wspomina, że ta wersja Gigabyte ma plastikowy backplate (przynajmniej wersja 6GB), więc domyślam się że może dłużej zatrzymywać wyższe temperatury tuż po wyjściu z gry, jeśli przewiew w obudowie jest mały (ciepło zawsze idzie do góry). Edytowane 5 Listopada 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
dzejC 217 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 18 stopni to rzeczywiście chłodno, u mnie jest 25, plus mało miejsca na obudowę. Przewiew raczej dobry, dwa wentyle z przodu, dwa u góry, jeden z tyłu i jeden od dołu. Oglądałem jego test i temperatury rzeczywiście wysokie. Ale cały czas wspominam GTX 960, obudowa ta sama, miejsce też. Niby 1060 nowsza konstrukcja a jednak cieplejsza, nie mogę porównywać Palita 1:1 do Gigabyte ale jednak Palit był chłodniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Jakby temperatury po zdjeciu tego backplate się zmniejszyły, to by były dopiero jaja. Cytuj Link to post Share on other sites
dzejC 217 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Jeśli chciałbym to zdjąć to pewnie pójdzie z całym chłodzeniem = utrata gwarancji ? Cytuj Link to post Share on other sites
nimfek121 194 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Jeśli chciałbym to zdjąć to pewnie pójdzie z całym chłodzeniem = utrata gwarancji ? Nope, nie ma plomb, to sie da odlaczyc, wystarczy plastikowe zaczepy wyczepic Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 6 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Ooo właśnie ten plastikowy backplate może być sprawcą że potem te temperatury wolniej spadają, nawet pomimo dobrej wentylacji. U mnie też buda zalmana z9 ma dobra wentylację a pomimo tego temperatura wolno spada po zakończonej grze, na staraj gtx960 evga z metalowym backplate spadek temperatury był błyskawiczny. Cytuj Link to post Share on other sites
Golik91 5 Napisano 6 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czym obciążyć kartę aby włączyły się wentylatory w GTX WF 2 OC 6GB?Czy 3dMark jest bezpieczny dla kart?Posiadam takie gry jak: Battlefield 4, NFS Most Wanted, Rivals, Shift, Fifa 14 i Rivals przetestowane chodzi płynnie i wiatraki się nie włączają. Jedynie przy Fifie w menu bez synchronizacji pionowej piszczą cewki. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 6 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 3DMark Firestrike Extreme Stress Test. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts