Skocz do zawartości

Piszczenie karty graficznej (wysoki FPS)

Recommended Posts

Witam, mam problem z moją kartą graficzną. Otóż podczas ładowania i w menu wielu gier karta piszczy z powodu bardzo wysokich FPS (1000-3000). W przypadku starszych gier piszczy także podczas grania, bo mam po 300-500 FPS.

Włączenie opcji "Wymuś włączenie synchronizacji pionowej" w panelu NVIDIA nic nie daje. Oprócz tego, że ten pisk jest strasznie irytujący, to obawiam się że może to mieć wpływ na długość życia karty.

System operacyjny to Windows Vista 64-bit SP1.

Wersja sterowników 182.50 (z innymi też próbowałem).

Pod XP też piszczy, ale włączenie opcji wymuszenia synchronizacji załatwia problem. Pod Vistą natomiast ta opcja chyba nie działa - zarówno w jedną, jak i w drugą stronę. Np w XP mogę sobie w Warcraft III wymusić wyłączenie i mam po kilkaset FPS (gra ma sama z siebie synchronizację włączoną), a tutaj co bym nie robił, to zawsze 60 FPS.

A w piszczących grach też zawsze jest kilka tysięcy FPS, nieważne jak ustawiam.

1. Czy da się coś z tym zrobić?

2. Czy wpłynie to negatywnie na długość życia karty?

Pozdrawiam.

Najczęściej na karcie piszczą cewki. Jest to spowodowane zmiennym polem magnetycznym wytwarzanym przez płynący prąd w układach zasilania (impulsowych). W zasadzie to takie cewki cały czas wibrują, chociaż z różną intensywnością, ale nie zawsze to słychać ze względu na wysoką częstotliwość. Z tego co się orientuje to raczej nie jest szkodliwe dla żywotności karty zjawisko, ale z pewnością irytujące.

Czasami pisk słychać z głośniczka zamontowanego na karcie, który rzekomo ma się włączać przy braku podłączonego dodatkowego zasilania wtyczką, ale zdarza się że "cichutko" piszczy przy sporych wahaniach napięcia 12V.

1. Czy da się coś z tym zrobić?

2. Czy wpłynie to negatywnie na długość życia karty?Pozdrawiam.

piszczy cewka, bo w skutek luzow na uzwojeniu rdzen wpada w drgania. nic konkretnego oprocz zalania Ci nie zostaje, samo sie nie zejdzie :) jesli gwara minela a na karcie Ci zalezy to poszukalbym na Twoim miejscu w miare sprawnego elektronika. wylutuje cewke, zaleje czyms konkretnym (lakier do uzwojen) i wlutuje. cewki sie potrafia grzac, jak postawisz na silikon to zadbaj o to by byl wysokotemperaturowy, bedziesz spal spokojniej (choc jakas zywica epoksydowa bedzie pewniejsza/lepsza/trwalsza).

1. Karta jest nowa, kupowana od sklepu na allegro. Ale z gwarancją mi się bawić nie chce, bo bardzo dużo kart piszczy jak występuje tyle FPS.

2. Karta piszczy tylko wtedy, kiedy występuje bardzo dużo FPS (jak już pisałem, od 500-3000).

3. Pisząc "co z tym można zrobić?" miałem na myśli sposoby na wymuszenie synchronizacji poziomej i zmniejszenie tych FPS do 60, a nie zalewanie cewek :)

Udało mi się częściowo rozwiązać problem.

W grze, w której mam za dużo klatek ustawiłem OpenGL zamiast DirectX (stara gra, jeszcze ma taką opcję ;) ) i jest stałe 60 fps. Tyle, że to 60 fps w OpenGL to jest ustawienie gry i kombinacje w panelu NVIDIA na to nie wpływają (zresztą na żadną grę nie wpływają, nieważne czy DirectX, czy OpenGL :rudolph: )

Ja zaproponuję mooocno "ogólnikowe" rozwiązanie - obniż taktowania karty tak aby nie przekraczała ~80FPS. Po przeczytaniu wątku nie mam innych pomysłów.

A da się aż tak obniżyć, żeby z 500 fps zrobiło się 80fps? Musiałbym dać chyba po 100 MHz na rdzeń i shadery :)

Raczej liczyłem na jakiś program / modyfikację rejestru... coś w ten deseń.