Artur918273 40 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Witam! Otóż płytę główną kupiłem coś koło listopada a kilka dni temu dokupiłem do niej Phenoma II x2 550. Chciałem zobaczyć czy nie trafiłem na jakaś dobrą sztukę na której mógłbym odblokować do 3 rdzeni lub 4 i robie według tego sposobu: 1 SPOSÓB Wchodzimy do biosu, przyciks [DEL] Wchodzimy do [MB Inteligent Tweaker(M.I.T.)] potem [Advanced Clock Calibration] i zaznaczamy: [EC Firmware Selection] na [Hybrid] a [Advanced Clock Calibration] na [Auto] i po zapisaniu ustawień komputer się tak jakby wyłącza i sam się włącza lecz nic mi to nie zmienia tzn. nie zmienia nazwy procesora ani go nie odblokowywuje. Z tego co się orientuje to nawet jeśli by były 2 dodatkowe rdzenie uszkodzone to powinno zmienić nazwę chociaż. Co mogę zrobić żeby coś zadziałało mój bios to F7 pojawił się jakiś nowy F8 i nie wiem czy to może być przez bios? Czy po aktualizacji może się to zmienić? Czy to wina procesora? Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Spróbuj zaktualizować BIOS. Istnieje też możliwość, że procek fizycznie nie da się odblokować i tyle. Co do zmiany nazwy natomiast wątpię, by miała się zmieniać, skoro parametry pracy odczytywane przez instrukcję CPUID się nie zmieniają. Cytuj Link to post Share on other sites
Artur918273 40 Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 A czy można prosić o dokładną instrukcję uaktualnienia biosu tym programem Gigabyte @Bios bo z podklejonego tematu link coś nie działa ;/ a czy można po numerach na procesorze dojść czy mam czy nie mam fizycznie dodatkowych rdzeni? Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Aplikacja pod Windows jest tak banalna w użyciu, że żaden tutorial do tego potrzebny nie jest. Instalujesz aplikację, ściągasz bios ze strony, odpalasz aplikację, podajesz lokalizację pliku z biosem i "heja banana" Prościej ma tylko ASROCK, gdzie ściągasz, wypakowujesz i klikasz dwa razy a potem robisz restart. Teoretycznie można by po numerach dojść, aczkolwiek musiałbyś mieć dokładne informacje, które partie się nie odblokowują Cytuj Link to post Share on other sites
Artur918273 40 Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 To jutro wgram nowego biosa i napisze jak nie pomoże to już się nie będe w to bawił a czy po wgraniu nowego biosu trzeba jakieś nowe ustawienia wprowadzać? Cytuj Link to post Share on other sites
kleszczu100mzk 93 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 nazaropeth w Gigabyte tez może pobrać sobie BIOS przez program i samo się instaluje Cytuj Link to post Share on other sites
msvista 85 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Posiadam dokładnie tę samą płytę główną i procesor, mi osobiście udało się odblokować pozostałe 2 rdzenie i podkręcić procka na box-owym chłodzeniu do 4.1 stabilnie bo na więcej nie pozwoliły mi pamięci, nowy bios raczej nic ci nie da, ja mam obecnie F7 Cytuj Link to post Share on other sites
Artur918273 40 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 msvista ale nie udało się że nie działały stabilnie czy że po włączeniu ACC nic się nie działo? Cytuj Link to post Share on other sites
Artur918273 40 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Jednak trafiłem na złego procka bo nawet po aktualizacji biosa nie mogę odblokować procka ;( Cytuj Link to post Share on other sites
nex537 0 Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 no to lipa i kaszanka z deka Cytuj Link to post Share on other sites
Horendal 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Mam podobny problem więc nie będę zakładał osobnego wątku. Na tej samej płycie mam Athlona II x3 455 i teoretycznie udało mi się odblokować czwarty rdzeń bo wykrywany jest jako Phenom X4 B55. Problem w tym że po zalogowaniu do windy i odpaleniu CPU-Z przez chwilę pokazywał mi nominalną prędkość rdzeni 3300MHz po czym mnożnik spadł z x16,5 na x4 a core speed na 800MHz. Ktoś ma pomysł co może być powodem? Cytuj Link to post Share on other sites
MazocHH 10 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Horendal wyłącz Cool'n'quiet w biosie, jest to funkcja procków AMD, które gdy nie są używane przechodzą w stan energooszczędny, obniżają taktowanie i napięcie, gdy obciążysz procka, to mnożnik powinien wskoczyć na swoje miejsce. http://www.amd.com/us/products/technolo ... quiet.aspx Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Horendal wyłącz Cool'n'quiet w biosie, jest to funkcja procków AMD, które gdy nie są używane przechodzą w stan energooszczędny, obniżają taktowanie i napięcie, gdy obciążysz procka, to mnożnik powinien wskoczyć na swoje miejsce. http://www.amd.com/us/products/technolo ... quiet.aspxwitam , ale po co wyłączać? , po to to jest , jak trzeba to będzie pracował na maksa jak nie to zwolni sobie oszczędzając prąd ,mniej się grzejąc ,co za tym idzie będzie ciszej ,, mniejsze obroty wentyla,, Cytuj Link to post Share on other sites
Horendal 0 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Cool'n'quiet był wyłączony a mimo to coś nie hula bo napisałem prostą pętlę żeby obciążyć jeden z rdzeni na maxa i zmierzyłem czas. Przy standardowych ustawieniach pętla wykonała się w 16 sekund a po odblokowaniu czwartego rdzenia wykonywała się 55 sekund. W sumie to prócz odblokowania rdzenia nic w biosie nie zmieniałem więc czy jest taka możliwość że przy 4 rdzeniach napięcie na procka bez podnoszenia jest za małe i dlatego sama płyta obniża taktowanie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts