Skocz do zawartości

CMOS Checksum Bad Menu

Recommended Posts

Sprawa do prostych nie nalezy.

Mam plyte MSI 870-C45, phenom II 955 x4 , ram 2gb GRoodRam 1600mhz cl8.

Przy bootowaniu kompa wyskakuje POST i komp lapie zwueche.

http://ifotos.pl/mini/SNC00257_hpawwpx.jpg

Na poczatku jest normalne 1 pikniecie, w momencie ukazania sie "CMOS Checksum Bad Menu jest drugie i automatycznie komp lapie zwieche na amen.

Bateryjka jest ok, . sprawszalem z inna i to samo.

mobo, proc i ram sa nowe.

POMOZCIE PROSZE, PISZE Z FONA :D

Jeśli możesz, wejdź do BIOSu. Jeśli nie, zresetuj bios zworką, odłącz wszystkie napędy oraz dyski i uruchom komputer. Jeśli pozwoli Ci wejść do BIOSu, ustaw datę i godzinę, uruchom ponownie. Jeśli przejdzie Ci do bootowania (nic nie wykryje, bo wszystko odłączone), to wyłącz zasilanie, podłącz wszystko raz jeszcze i uruchom.

Jeśli nie pomoże, możliwa jest awaria pamięci rom z biosem.

Tak jak kolega piszę,znajdź zworkę na płycie i tym sposobem wyczyść CMOS.

Najpierw możesz wyciągnąć samą baterie na kilka sekund,odłączyć zasilanie i ponownie włączyć kompa i zobaczyć czy pójdzie.

A jak i to nie pomoże,to sprawdź czy wszystkie podzespoły(procek,Ram) są kompatybilne i czy płyta je obsługuje.

pozdrawiam!!

Pozdzespoly sa ok.

Sluchajcie ,znalazlem ta zworke i przelozylem na 2i3pin aby wyxzyscic CMOS (tak jak jest w instrukcji). KOMP JEST ODLACZONY OD ZASILANIA. I tu pytanie czy ten cmos juz jest wyczyszczony, czy musze wlaczyc kompa z ta przelozona zworka aby sie skasowal? Bo w insteukcji jest zeby nie przekladac zworki gdy komp jest "on". i nie wiem jak to rozumiec:

1. nie przekladac w trakcie pracy kompa

2. przelozyc bez pradu i dac z powrotem na 1i2pin??

:D

No i lipa.

Tyle ze zniknelo CMOS Checksum Bad Menu.

Teraz jest:

CMOS Settings Wrong

CMOS data/time not set.

Zarowno z dyskami/napedami jak i bez jest zawiecha...

Dodam, ze scinie towarzyszy 1 lub kilka pikseli w rzedzie o innym kolorze niz tlo np.

aha stacje dvd mam jako master a hdd jako slave. nienwiem czy to ma znaczenie.

Jak to mozliwe, ze nowa plyta, a nie dziala? :D

co mam z tym zrobic?

Udaje mi sie czase. do biosu wejsc, ale na chwile bo lag...

Możliwa jest awaria pamięci. Jeśli masz więcej niż jedną kość, pozostaw jedną i odpal kompa.

Jeśli wejdzie, znaczy się kość padła. Sprawdź w ten sposób wszystkie pamięci, jakie masz zainstalowane w komputerze. Jeśli na żadnej nie będzie poprawnie odpalał, to mogą być uszkodzone banki pamięci w płycie, choć generalnie jeśli masz dla przykładu dwie kości, to być może po prostu jedna odmawia współpracy.

To że nowa, nie znaczy że sprawna :D

Dwa piknięcia oznaczają, że należy poprawnie ustawić datę i czas i po zapisaniu tych ustawień uruchomić ponownie komputer.

Post nie pokaże problemu z pamięcią chyba, że jest totalnie wywalona, ale to i tak rzadko, bo dzisiejsze płyty już nie "liczą" pamięci jak dawniej.

Jeśli nie możesz sprawdzić pamięci, to będziesz musiał przejść się tam, gdzie kupiłeś sprzęt i niech tam sprawdzą. Jak kupiłeś przez internet i jak widzę, średnio się na sprzęcie znasz - to masz problem.

Skoro pojawiły się Tobie piksele,to może coś z grafą?

Spróbuj na innej karcie.

Z tą zworką to najpierw odłacz zasilanie,ale nie wyciagaj baterii,przełóż zworkę na 2i3 odczekaj min 10 sekund i przełóż z powrotem tak jak była czyli na 1i2. Podłącz zasilanie i uruchom,po czym nacisnij F1 i wejdź do biosu i wszystko poustawiaj. Jak nie pomoże to uruchom ponownie i naciśnij F2,aby załadować domyślne ustawienia,zobacz czy to pomoże. Jeśli nadal będą problemy to spróbuj uruchomić bez Ramu.

Co probowalem:

Kasacja cmosu (zworka) - nic

bez ramu - 3 pikniecia, ale 0 reakcji nawet POSTa nie ma

bateryjka - nic

odpinanie dyskow/dvd - nic

odpinanie zlaczy zew. - nic

Wg mnie problem nie lezy w samej plycie, bo udaloby mi sie skonfigurowac bios, gdyby nie ten lag...

Mysle ze to cos innego. Mam nadzieje, ze nie procesor...

Sprobuje gdzies przetestowac ram, ale nie mam zbytnio gdzie..

Moze udz mi sie porzyczyc karte graf.

Jak bede zmienial i nic nie da to skocze w ostatecznoaci do kolegi i sprawdze czy u niego dziala moj procek, ma plyte AM2+. Tylko boje sie, ze u niego moze jeb**c bo on ma gtx275 i zasilacz jakis nonaame 450W.

Jezeli cos jest uszkodzome to modle si, aby to byla max. karta graf. jesli juz, bo to hd4350 i najmniej byloby mi szloda.

A wczoraj bawilem sie w biosie na starej plycie, procku, ramie to cos pierdyknelo chyba , bo sie juz nie wlaczal chyba. :D

takze moze zepsolem karte, no nie wie :<<

Zyczcie mi powodzenia.

Może i wyda się banalne, ale z tego co mówisz, po komunikatach POST'u nie możesz nic zrobić. W sensie, że komputer nie reaguje na komendy z klawiatury. A jesteś pewien, że klawiatura w ogóle działa? Jeśli masz pod USB, możliwe, że nie zaskakuje z powodu wyłącznego wsparcia dla urządzeń pod USB (opcja w BIOSie). Jeśli nie jesteś pewien, czy klawiatura działa, spróbuj z inną, którą podłączysz pod PS/2.

Klawiatura jest ok, ale jak zatnie sie komp to i ona nie bezie reagpwac.. Czasem zdaze wejsc do biosu i sie tam poruszac.

Raz mi sie udalo dojsc do komunikatu windows, ze przepraszamy ze system nieuruchamia sie normalnie i prosze wybrac tryb pracy

No i ooczywiscie zwiechaa. Mysle ze plyta jest ok bo zddolalbym ja skonfigurowac gdyyby nie scina... no i to przejscie do Win mowi samo za siebie.

Kupie nowy dysk i naped dvd. dysk bedzie na sata2

coss czuje ze to wlasnie albo dvd albo dysk, bo jak pdlaczylem dvd i dalem hdd na Master to wtedy doszlo "az" do wyboru tryboow.

3dzien bez kkompa!:/

Raczej to nie problemy z dyskiem/napędem. Jeśli mają jakiś feler, to najwyżej nie są wykrywane czy coś. A dysk masz podpięty na IDE obecnie? Próbowałeś wejść do BIOSU bez podpiętych dysków i napędów?

Jeśli mimo odpiętych "pamięci masowych" dalej tak będzie robić, to jak dla mnie uwalona jest pamięć.

Tak, pamięć ram.

Wszystkie objawy, które podałeś na nią właśnie wskazują. Nie sugeruj się tym, że jest nowa. Przeciętnie na 100kości 1 jest walnięta lub pada po odpaleniu. W przypadku pamięci "lepszych" bywa jeszcze gorzej: z dziesięciu kompletów OCZ, pięć potrafiliśmy odesłać następnego dnia, bo nie działały.

Jeśli możesz, pożycz od kogoś znajomego sprawną kość pamięci i zobacz jak będzie się zachowywać po wymianie na 100% sprawną.

Jestem juz pobity psychicznie. :)

Wkurza mnie to. Jak bd mial skad pamiec pozyczyc to pozycze. Najlepsze jest to, ze teraz wlaczam kompa a na ekranie nie ma nic.. I znowu dzwiek cyklicznie przycinajacej plyty cd... (naped jest pusty, ale taki dzwiek).).

Jak uruchomie bez ramu to jestbpisk...

depresja.. naped caly czas miga, ale jak go odlacze to nic nie daje... caly czas nic na ekranie.. szlaag! postaram sie zakupic nowy naped i dysk i skminic ram...

@edit

aha, i przy wl. pc nie ma juz tego standardowego pikniecia :/

chyba bedzie serwis..