DeVolt 0 Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Witam, od kilku dni mój komputer ma mały problem, otóż kilka razy w ciągu dnia na jakieś pół minuty jego wydajność spada tak bardzo, że zacinają się nawet filmy na youtubie i animacje Windowsa 7. Jedyne co zdążyłem zauważyć to, że podczas tego spadku wydajności procesor ma stuprocentowe obciążenie, temperatury podzespołów (i5 4690k, GTX 1060, zasilacz Coolermastera 600W) nie przekraczają 70 stopni podczas obciążenia. Dodam jeszcze, że wczoraj formatowałem komputer i w niczym to nie pomogło. Wiecie w jaki sposób zaradzić temu problemowi? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Pewnie się chce zaktualizować,sporo ludzi tak miało... Cytuj Link to post Share on other sites
DeVolt 0 Napisano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Zainstalowałem kilka aktualizacji jakie mi na początku wyszukało i później wyłączyłem Windows Update, zawsze tak robiłem po formatowaniu komputera i było w porządku... EDIT: Teraz zauważyłem w sterownikach Nvidii, że tryb zarządzania energią miałem ustawiony na "optymalna moc", podczas gdy zawsze wybierałem opcję "adaptacyjny". Może to mieć jakiś związek z tym problemem? Edytowane 15 Października 2016 przez DeVolt Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 podczas tego spadku wydajności procesor ma stuprocentowe obciążenie Co za proces muli i ciągnie 100% proca? Cytuj Link to post Share on other sites
DeVolt 0 Napisano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Tu jest właśnie problem, bo z racji tego, że ten wzrost zużycia procesora pojawia się raz na jakiś czas bez ostrzeżenia i w dodatku nie na długo to do tej pory nie zdążyłem sprawdzić jaki to proces tyle wyciąga z procesora. Jest jakiś sposób, który zachowywałby taki proces, żebym go mógł na spokojnie sprawdzić? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Możesz spróbować monitorować np : https://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/processexplorer Może z historii wywnioskujesz, sprawdzić można nawet obciążenie karty graficznej. Możesz dokładnie sprawdzić co za usługa, dll lub co tam śmieci. O ile sam proces nie jest z typów pojawiam się i znikam. Możesz dodatkowo przyjrzeć się dziennikowi zdarzeń windowsa czy nie ma błedów jakiś, oszczeżeń itp. Możesz spróbować process monitor z sysinternals suite. No jakoś dowiedzieć się trzeba co tak zmula. Edytowane 15 Października 2016 przez paprykarz Cytuj Link to post Share on other sites
DeVolt 0 Napisano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Odkąd zmieniłem zarządzanie energią w sterownikach Nvidii na "adaptacyjny" nie zauważyłem żadnego spadku wydajności, ale w razie jakby coś się działo to będę pisał. @paprykarz dzięki za podesłanie tego Process explorera, podoba mi się ten programik Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Pozostaje go monitorować, jakiś benchmark czy stabilny. Może to kwestia sterownika karty. Najgorsze że problem występuje nagle. Cytuj Link to post Share on other sites
DeVolt 0 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Problem jednak powrócił, mimo zmiany sterowników karty graficznej. Dzisiaj ten spadek wydajności był na tyle długi, że mogłem spokojnie przyjrzeć się procesom i zużyciu procesora. O dziwo, w tym czasie ani nie było wzrostu zużycia, ani nie pojawił się żaden proces, który obciążałby komputer... Wiecie może co innego może powodować ten problem? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Może jednak warto przeprowadzić wszystkie aktualizacje ? To może mieć wpływ na zachowanie komputera... Cytuj Link to post Share on other sites
DeVolt 0 Napisano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Zainstalowałem wszystkie dostępne aktualizacje i spadki nadal występują...W czym może leżeć ten problem, procek, karta, czy może dysk twardy? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts